אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איזי בורוביץ': "ייתכן שאי אפשר לסדר את הספורט בישראל" צילום: גלעד קוולרצ'יק

איזי בורוביץ': "ייתכן שאי אפשר לסדר את הספורט בישראל"

בורוביץ', שהיה יו"ר הוועדה לקביעת אמות מידה לחלוקת כספי מועצת ההימורים: "אם הצעות הוועדה לא יתקבלו, זו הוכחה שאי אפשר לסדר את הספורט בישראל"

26.01.2009, 09:41 | אוריאל דסקל

לפני כמה חודשים ישב איזי בורוביץ' על שפת בריכה בלוס אנג'לס וניסה להירגע משבועות עמוסי עבודה בישראל. הטלפון צלצל, על הצג נרשמה שיחה נכנסת מישראל. בורוביץ' ענה ובצד השני של הקו היה ראלב מג'אדלה, שר המדע, התרבות והספורט. "אני צריך את עזרתך, שתעמוד בראש ועדה להסדר ההקצבות של המועצה להסדר הימורים בספורט", אמר לו מג'אדלה.

בורוביץ' אמר שיחשוב על זה וכבר באותו יום חזר למג'אדלה כדי לקבל על עצמו את תפקיד היו"ר.

"אני נפגש עם הרבה שרים ואני תמיד אומר שעם הרקע האקדמי והניהולי שיש לי, אני אשמח מאוד לעזור", אומר הפרופסור שלימד בין השאר גם באוניברסיטת USC שבקליפורניה. "החוכמה היא לא רק להגיד שאני אעזור, החוכמה היא גם לעזור".

הוועדה מונתה לפני שנתיים על ידי אופיר פינס, לשעבר שר הספורט. יעקב סנדלר עמד בראשה ומסיבות אלו או אחרות - יש אומרים פוליטיות ויש אומרים אישיות - החליט לוותר על התענוג.

בורוביץ', שדי זר לעולם הספורט, אף שהיה שוער בהפועל כדורי והוא אוהד הפועל תל אביב, קיבל עליו את התפקיד ובעצם אפשר לוועדה להמשיך בעבודה. "כשהגעתי, מצאתי ועדה שבנויה מאנשים מחויבים ומצוינים, שנתנו כל כך הרבה מעצמם. כשסנדלר החליט לפרוש נתקעה הוועדה בשלבי סיכום. רצה המזל ואני הגעתי ואחד הדברים המעניינים הוא שהם החלו בסימולציות של חלוקת הכספים החדשה. סימולציות הן אחת ההתמחויות שלי".

איזי בורוביץ איזי בורוביץ'. "כסף צריך לחלק בהגינות בין כל ענפי הספורט" | צילום: ג'ו קוט איזי בורוביץ

לפי אותן סמולציות, הובא לידיעת הציבור שהכסף שמחלקת המועצה להסדר הימורים כהקצבות לאיגודים ולהתאחדויות הספורט בישראל יחולק אחרת".

הוויכוח על ה־40%

 

הכותרת העיקרית שייצרה הוועדה והסימולציות שלה היתה שההקצבה של הכדורגל עתידה לרדת ב־40%. הסיבות לכך רבות אבל בהתאחדות הכדורגל, מן הסתם, הקימו רעש גדול - "לא ייתכן שיקצצו את הכסף שברובו אנחנו אחראים עליו", אמר יו"ר ההתאחדות אבי לוזון.

בורוביץ' מנסה להדוף את הוויכוח הזה. "במדינת ישראל החליטו לעשות הימורים ברישיון", הוא אומר. "כדי לגרור יותר מהמרים, משתמשים בכדורגל, הספורט הפופולרי בעולם. זה לא שאנחנו לוקחים משהו ששייך לו. הוא מקבל מה שמגיע לו על פי אמות מידה אובייקטיביות".

אגב, אם בהתאחדות לכדורגל רוצים להתווכח על כך שמגיע להם כסף מהמועצה להימורים מכיוון שהם מביאים הכי הרבה כסף למחזור ההימורים, הם צריכים לזכור ש־75% מהמהמרים שמים את כספם דווקא על כדורגל עולמי - וקשה לראות את ראשי הפרמיירליג או את ראשי הליגה הספרדית מבקשים כסף מהמועצה להסדר הימורים בספורט.

מה גם שאין אישור להמר על ענפי ספורט אחרים בישראל מלבד כדורגל וכדורסל.

בכל אופן, בהתאחדות כועסים. מהמשרדים באצטדיון רמת גן נמסר: "ועדת בורוביץ' עשתה עבודה שטחית, שלא דיברו עם המנכ"ל או עם יו"ר ההתאחדות".

בורוביץ' מכחיש וטוען שכל ענף ספורט קיבל ויקבל הזדמנות להציג את טענותיו.

בהתאחדות מדגישים: "90% מהתקציב שלנו מופנה לנבחרות ישראל - מנערים עד בוגרים. הושקע ומושקע הון גדול בבניית העתיד של הכדורגל הישראלי, כולל בניית בית נבחרות, והקיצוץ הזה יפגע באופן משמעותי בכדורגל הישראלי".

מראשי ועדת בורוביץ' נמסר שאם יתגלה שההתאחדות לכדורגל אכן תעמוד בכל הקריטריונים, אז ההקצבה אינה אמורה להיפגע.

"האיגוד שינוהל בדרך הטובה יותר יזכה לכסף רב יותר", סיכם ד"ר פליקס לבד, חוקר ספורט שהיה חבר בוועדה. "מי שלא טוב ייפול, גם אם הענף אולימפי. מי שטוב ומקדם את תרבות הספורט ימשוך רבבות ויוציא למדינת ישראל שם טוב בעולם, ויקבל יותר כסף".

ההתאחדות, לפי הוועדה, תצטרך להשקיע יותר בכדורגל נשים.

יותר נוער, יותר תמיכה

בכל אופן, בורוביץ' מנסה להסביר שהוויכוח אינו נסב על אם לכדורגל מגיע יותר כסף או פחות.

"קודם כל, לא תהיה ירידה של יותר מ־10% בשנתיים הראשונות, כך שכל ארגון ספורט, כולל של כדורגל, יכול לשבת איתנו ולראות איך לשפר את מצבו", אומר בורוביץ' ומוסיף: "הוועדה הזו באה להיטיב עם הספורט, ראשית, עם הספורט ההישגי - שישראל תשיג יותר מדליות בתחרויות בינלאומיות. ספורט הוא אחד הדברים החשובים ביותר למותג של מדינה; דבר שני, אנחנו מעוניינים לשלב כמה שיותר בני נוער בספורט - לספורט בכלל, לא לענף זה או אחר. הענף שיכניס יותר בני נוער תחת כנפיו יזכה ליותר תמיכה; דבר שלישי שמאוד חשוב לנו להבהיר זה שאנחנו רוצים לראות את האיגודים וההתאחדויות מנוהלים כעסק. לפי אמות המידה שלנו, ארגון שמצרף אליו מנכ"ל בעל רקע עסקי יותר, אחד שיודע איך מנהלים עסק, יקבל יותר כספים. בסופו של דבר לוקחים כסף מהמדינה, ואתה רוצה שהוא ינוהל בדרך היעילה ביותר".

מה ההתאחדות לכדורגל צריכה לעשות כדי לא להיפגע?

"שוב, זה לא קשור בהתאחדות לכדורגל. כסף יש. צריך לחלק אותו בהגינות בין כל ענפי הספורט. ההתאחדות לכדורגל קיבלה הרבה מאוד כסף. יותר מדי כסף, לפי אמות המידה שבדקנו באופן מתמטי ומחושב, בצורה סופר אובייקטיבית. מה גם שהקבוצות לא נפגעו. ההתאחדות היא איגוד, מינהלת. לא צריך להשקיע בה, צריך להשקיע בספורטאים. בהתאחדות אין ספורטאים, יש הנהלה, והוועדה הזו מנסה לוודא שהכסף ילך לספורטאים".

אגב, אם זה היה תלוי בבורוביץ', הוא בכלל היה עומד בראש ועדה שתחליט על מדיניות הספורט בכלל.

נראה לך הגיוני שהמועצה צריכה להשקיע ב־60 ענפי ספורט?

"ברור שזה לא נראה לי הגיוני. מה, צריך להשקיע במשיכת חבל?! אני חושב שבפירוש צריכה להיות ועדה שצריכה לקבוע את מדיניות הספורט. בוועדה בדקנו מה אפשר לעשות עם מה שיש עכשיו, אבל מדינת ישראל צריכה להחליט באילו ענפי ספורט היא מעוניינת להשקיע ולא איך משקיעים במה שיש. כלומר למה שמדינת ישראל תשקיע בסקי? זה לא הגיוני. חשוב להבין - ספורט טוב מכל בחינה. הוא יכול לעזור מבחינה חברתית, עסקית, רפואית ואפילו תדמיתית למדינת ישראל".

מה היית עושה אם היו נותנים לך לנהל את הספורט בישראל?

"קודם כל, תכנון אסטרטגי - לבדוק מה אני רוצה להיות כשאהיה גדול. אחר כך לקבוע מדיניות לאורך זמן, לטווח ארוך. אני גם אבדוק איזה ספורט יכול לתרום לכלכלה הישראלית".

בורוביץ' מדבר גם על כך שמזג האוויר הישראלי צריך לאפשר לקבוצות מחו"ל מכל הענפים להשתתף במחנות אימונים בתשלום. מה שיכניס כסף רב לתיירות. "קוראים לזה תיירות ספורט", הוא אומר. "זה תחום שיש בו הרבה מאוד כסף בעולם".

כרגע המצב הוא שדירקטוריון המועצה להימורים אמור לדון בהמלצות הוועדה ולראות אם הוא מקבלן.

"אתאכזב מאוד אם לא יקבלו את ההצעות האלה", אומר בורוביץ'. "זו תהיה ההוכחה לכך שאין אפשרות לארגן את תחום הספורט בדרך שתעודד את כל התרומות שדיברנו עליהן".

עקרונות ועדת סנדלר־בורוביץ'

 

1. הגדרה מחדש של אופן הזכאות וההקצבות של מבנה הספורט בישראל. המטרה היא שתהיה יותר השקעה לעומק הספורט בענפים בעלי פוטנציאל הישגי.

2. העמדת פעילות הספורט לבני נוער במרכז הבמה. אגודה או מועדון שלא ישקיעו בנוער לא יקבלו תקציב.

3. הגדלת התמיכה בפריפריה, בספורט נשים ובאוכלוסיות חלשות ובעלות צרכים מיוחדים כדי לפתח עיסוק בספורט בקרב כל האוכלוסייה.

4. חלוקת התקציב רק על פי קריטריונים של הישגיות, השקעה בנוער, ניהול נכון ופופולריות ענף הספורט.

5. בידול בין הענפים האישיים והקבוצתיים ויצירת סל הכנסה סגור לכל ענף.

תגיות