אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחירי הגז לחברות ירדו ב-50% מאוגוסט - אך המחיר לצרכן לא השתנה צילום: בלומברג

מחירי הגז לחברות ירדו ב-50% מאוגוסט - אך המחיר לצרכן לא השתנה

כך נטען במכתב ששלח ארגון אמון הציבור לשר התשתיות בנימין בן אליעזר. מנכ"לית הארגון: "אין לצרכנים היכולת להבין כיצד נקבע המחיר אותו הם משלמים עבור הגז"

27.01.2009, 15:51 | אורנה יפת
מחירי הגז לחברות הרוכשות את הגז מבתי הזיקוק ירדו בכ-50% מאז אוגוסט 2008 ועד ינואר 2009. לעומת זאת, עבור הצרכנים, אשר רוכשים את הגז מהספקיות, חלה ירידה מזערית בלבד במחיר באותה התקופה. כך עולה מבדיקה שערך ארגון אמון הציבור. בארגון אומרים כי מצב זה מעיד על קיומם של פגמים בתחרות בין החברות, שמאפשרים להן להגדיל את שולי הרווח באופן קיצוני על חשבון הצרכנים.

בן אליעזר, צילום: אלכס קולומויסקי בן אליעזר | צילום: אלכס קולומויסקי בן אליעזר, צילום: אלכס קולומויסקי

יצויין, כי עד אמצע שנות ה-90 התקיים פיקוח על מחירי הגז, אשר הוסר בלחץ החברות. משרד התשתיות יזם לפני כשנה רפורמה שמטרתה להקל על צרכנים לעבור מחברה לחברה, הרפורמה עברה, אך נכון להיום אינה מיושמת בפועל.

במכתב שנשלח מארגון אמון הציבור לשר התשתיות, בנימין בן-אליעזר, מציינת מנכ"לית הארגון, גלית אבישי, כי "כלל החברות בענף הגדילו את שולי הרווח שלהן באופן קיצוני על חשבון הלקוחות וזה מעיד על פגמים בתחרות. מנגד, יש לחברות במסגרת החוזים מול הלקוחות את כל האפשרות לייקר את מחירי הגז כאשר מחירי התשומות עולים ועל כן מדובר בסדר לא שוויוני הפוגע בעליל בצרכנים".

לדבריה, אחת הבעיות היא בכך שמחיר הגז כתוב בחשבונית ללקוח באופן שלא מאפשר לצרכן להבין את מרכיביו. "במצב זה יכולות הספקיות על פי החוזה להעלות את מחירי הגז בהתאם למחירו בשוק ומאידך, אין לצרכנים היכולת להבין כיצד המחיר אותו הם משלמים עבור הגז נקבע. זה הביא לגריפת רווחים של מאות מיליוני שקלים, על חשבון הלקוחות".

כל שמתבקש הוא שקיפות לגבי התוספת למחיר, נטען במכתב לבן אליעזר, ההפרדה בין המרכיבים תכניס את הספקיות לתחרות ותקשה עליהן להעלות מחירים. במכתב צויין, כי גם אם תיושם הרפורמה בענף הגז במלואה - כל עוד ימשיך ערפול המחירים בחוזה, יוכלו הספקיות להמשיך ולגבות עבור הגז כאוות נפשן.

תגיות