אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רו"ח ליאון: המצב מהווה הזדמנות לעסקים הקטנים להפוך לקטר של המשק

רו"ח ליאון: המצב מהווה הזדמנות לעסקים הקטנים להפוך לקטר של המשק

משה ליאון, שותף-מנהל במשרד ליאון אורליצקי ושות', השתתף בכנס "כלכליסט" לעסקים קטנים ובינוניים. לדבריו, "יש לעשות הכל כדי לאפשר הזרמת מזומנים לעסקים אלה בריביות נמוכות". אבנר ורד מקרן תבור: "מי שצריך לתת אמון בעסקים הם הבנקים"

27.01.2009, 16:03 | רימונה פרקש ברוך

"אין ספק שהמצב היום לא טוב, אולם אנו רק בתחילתו של המשבר. יחד עם זאת, ישנה הזדמנות בלתי רגילה לעסקים קטנים להפוך להיות הקטר של המשק". כך אמר רו"ח משה ליאון, שותף מנהל בליאון אורליצקי ושות', שהשתתף בפאנל בוועידת כלכליסט לעסקים קטנים ובינוניים.

"לכן", הוסיף רו"ח ליאון, "צריך לעשות הכל כדי לאפשר הזרמת מזומנים לעסקים הקטנים בריביות נמוכות". לדבריו, האפשרות להסתמך על אשראי של הבנקים היא בעייתית, בשל המרווחים החריגים שלהם.

גם מצד הבנקים נשמעים דיבורים על הזדמנות עסקית בעת המשבר. ישראל אנגל, סמנכ"ל ומנהל החטיבה הקמעונאית במזרחי-טפחות, אמר בפאנל כי האשראי למגזר העסקי לא רק שלא צומצם, אלא שמסגרות האשראי הוגדלו. "כאשר אנו רואים עסק עם פוטנציאל, שנקלע למשבר, אנו מאמינים בו. לא רק שלא נפחית את האשראי, אלא נפתח בפניו אפשרויות נוספות לקבלת אשראי".

אבנר ורד מקרן תבור, הבודקת מטעם המדינה את זכאות העסקים הקטנים למענקים, אמר בפאנל, כי מי שצריך לתת אמון בעסקים הקטנים הם הבנקים. "הם אלו שצריכים להיות גמישים לטובת העסקים כשיש קושי. הבעיה נוצרת כאשר עסק נקלע לקשיים וזקוק לכסף, הבנק לא מעמיד לו בטחונות ואז המדינה נדרשת לתת מענה, בעיקר בנושא הבטחונות".

ורד הוסיף, כי הקרן תציג בשבוע הקרוב אפשרות להלוואה של עד 50 אלף שקל בערבות מדינה. ייחודה של ההלוואה היא שאין צורך בתוכנית עסקית על-מנת לקבלה. ורד חשף, כי מספר הפניות לקרן במהלך החודש האחרון הכפיל את עצמו לעומת ממוצע נובמבר-דצמבר.

להשתמש בחברות האשראי; לא לפנות בשום אופן לשוק האפור

רו"ח ליאון הוסיף ואמר, כי היערכות מיידית, כאשר מתחיל להופיע קושי תזרימי בעסק, היא זו שתוכל למנוע התדרדרות. "צריך לשבת באופן מיידי ולנתח כיצד הגיע העסק למצב הזה, לשאול האם המצב ישתפר או יורע, לגשת קודם כל לבנק ולנסות לשכנעו לתת הלוואה ובינתיים - לדאוג להלוואות גישור". ליאון הדגיש, כי "בשום פנים ואופן אין לפנות לשוק האפור, שלא מפוקח על ידי המדינה, שכן יהיה זה סופו של העסק".

בהתייחסו למקור אשראי נוסף אמר בפאנל סמנכ"ל אשראי ועסקים קטנים בלאומי קארד, חנוך וולף, כי בארץ ישנם כ-100 אלף בתי עסק שמכבדים כרטיסי אשראי, מתוכם רק 20% משתמשים באפשרות לקבל אשראי באמצעות חברות כרטיסי האשראי. לדבריו, מדובר באשראי הניתן בריבית ממוצעת של 5% ובפרק זמן מהיר יחסית.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
הרבה יותר רחב מזה.
ניקח את תחום מוצרי הצריכה. יש לכם מושג מה עושה המכס ליבואנים קטנים? אני היום רוצה לייצג חברה, לייבא ציוד מיוחד וחדיש. המעבר של הכמכס לשיטה לפיה המוכסים מקבלים פרמיות ממה שהם תופסים מבטיח שיעכבו אותי סתם, יטרטרו אותי עד צאת הנשמה, לרוב ללא הצדקה. גם אם לא ימצאו כלום, אצטרך לשלם אחסנה וערובה מטורפת. לא כלכלי. הקלו ביבוא לעסקים קטנים, והחיו את השוק. אשראי. הנגיד הוריד את הריבית, הבנק העלה לי אותה. הבנק נותן לי אשראי ביותר מ- 9%. הוא עולה לו 1.8% במקרה הרע מאוד- ובוודאי פחות. בלי פיקוח על מרווחי האשראי והעמלות, הבנקים ימשיכו לשחוט ולהרוויח על חשבוננו ולהקיז דם. הזדמנויות והקלות מס. אני מתקשה אך תמיד משלם מס לא מועט, כולל מע"מ ומס הכנסה. אם אגיש דו"ח הפסד, רשויות המס ישר ירדו עלי כמו פושע, ואשלם לא מעט עלויות רו"ח אקסטרא - גם אם אצא צודק. יוצא שגם אני מפסיד, אסור לי להגיש דוחות "הפסד". הקלו הגישה, לכו לקראתנו. הרחיבו סוגי ההוצאות שנכנסות לעסק קטן, והנמיכו המס בהתאם להכנסה עוד יותר. אשרו לעסק קטן יותר הוצאות המאפיינות עסק קטן, כולל יותר הוצ' רכב ועבודה מהביית, כמוכרות, לפי התניית סף הכנסה. יש עוד לא מעט דרכים מקוריות לעודד עסקים קטנים. הבעייה שלאף אחד לא אכפת באמת. העסקים הקטנים הם רוב המשק ומנוע הכלכלה, אבל לא מתייחסים אליהם כגורם צמיחה חיוני. מישהו בממשלה ירויח פחות, אם העסק שלי יקרוס?...ברור שלא. אז למה שזה יעניין אותם?...
צור  |  02.02.09
2.
הזרמת כסף בלבד לא תפתור את הבעיה, הפתרון האמיתי הוא שילוב בין שלושה אלמנטים..
הממשלה באמצעות בשיתוף מספר בנקים מעמידים לרשות המגזר העסקי הלוואות שתפקידן לסייע לעסקים במשבר אשראי או לעסקים שרוצים לפתח את העסק, העזרה מבורכת אבל היא לבד לא תפתור את הבעיה של המגזר העסקי מכיוון שרוב העסקים שיקבלו את הסיוע "יבזבזו" את הכסף ומצבם רק ילך ויחמיר מהסיבות הבאות, לרוב העצמאים ובעלי העסקים הקטנים והבינוניים: • אין תוכנית עסקית. • אין את הכישורים ואת הידע לנהל את העסק. • אינם יודעים איך לנהל תזרים מזומנים ותקציב מאוזן. לכן הפתרון הוא שילוב בין שלושה אלמנטים מרכזיים: 1.הקצאת משאבים כספיים לצורך הקלת מחנק האשראי ומתן אפשרות למי שיכול לפתח את העסק שלו. 2.חקיקה שמחייבת כל אדם שרוצה לפתוח עסק בכל תחום לבנות תוכנית עסקית לארבע שנים קדימה. 3.התמקדות בחינוך ובהכשרת המגזר העסקי בחיזוק יסודות העסק = יסודות הניהול.
יוסי ברון , השרון  |  29.01.09