אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק נומורה היפני מפסיד רבעון רביעי ברציפות צילום: בלומברג

בנק נומורה היפני מפסיד רבעון רביעי ברציפות

חשיפה לני"ע בעייתיים ולהונאת מאדוף גרמו לבנק להפסיד 3.8 מיליארד דולר ברבעון ו־7.3 מיליארד דולר בשנה כולה

27.01.2009, 22:30 | תומר קורנפלד ובלומברג

כלכלת יפן מפגינה חולשה נמשכת, ושוק המניות שלה מתקשה לחזור לרמתו מלפני שני עשורים. אם מוסיפים לכך את תרומתו של משבר הסאב־פריים - שחצה מזמן את גבולות ארצות הברית ומערב אירופה - אפשר להבין מדוע בנק נומורה, שהוא גם חברת הברוקראז' הגדולה ביפן, דיווח אתמול על רבעון רביעי רצוף של הפסדים. ברבעון שחלף הסתכם ההפסד ב־3.8 מיליארד דולר, ובשנה האחרונה ב־7.3 מיליארד דולר.

נומורה פועל ביותר מ־30 מדינות, ופעילות הברוקראז' שלו כוללת שירותי מסחר, חיתום, ניהול נכסים ומגוון רחב של שירותים נוספים.

נומורה עלה לכותרות לפני כמה חודשים בעת שרכש ב־2 מיליארד דולר את הפעילות האירופית והאסייתית של בנק ההשקעות ליהמן ברדרס שקרס באמצע ספטמבר 2008. עם זאת, קברניטי הבנק היפני אינם צופים שהרכישה תניב בקרוב רווחים, מה גם שהיא הגדילה את מצבת כוח האדם בכ־8,000 עובדים ואת הוצאות השכר ב־73%. ואולם

לאחרונה הודיע נומורה שיפטר כ־1,000 איש, רובם עובדי ליהמן ברדרס לשעבר.

עם זאת הפסדי הבנק אינם קשורים לרכישת ליהמן ברדרס. נומורה הפסיד ברבעון שחלף כ־1.5 מיליארד דולר עקב מסחר בשוק ההון, תחום שדווקא הניב רווח של 730 מיליון דולר ברבעון המקביל ב־2007. כ־360 מיליון דולר נוספים נמחקו עקב חשיפה להונאת הענק של הנוכל ברנרד מאדוף, ו־480 מיליון דולר נוספים נמחקו לאחר שהושקעו באיגרות חוב איסלנדיות שאיבדו מערכן.

אם לא די בכך, הבנק רשם מחיקה נוספת בהיקף של 700 מיליון דולר עקב ירידת ערך אחזקותיו בבנק האירופי פורטיס שקרס בסוף ספטמבר 2008. ההכנסות של הבנק מפעילות ברוקראז' ירדו ב־29% לרמה של 820 מיליון דולר, כפועל יוצא של התכווצות מחזורי המסחר בבורסת טוקיו בשיעור של 33%.

זמן קצר לאחר פרסום הדו"ח הרבעוני הזדרזה סוכנות הדירוג סטנדרד אנד פור'ס להוריד ברמה אחת את דירוג החוב של הבנק ל־+BBB. "רכישת ליהמן ברדרס הוסיפה ממד של סיכון, נוסף על הפסדי הבנק מפעולות גידור ואסטרטגיות ארביטראז'", הסבירה הסוכנות את החלטתה.

מנכ"ל הבנק תלה את ההפסדים הכבדים במה שהגדיר "תסיסה חסרת תקדים ברבעון שחלף". עם זאת, המנכ"ל הוסיף כי "למרות ההפסדים, הבסיס הפיננסי שלנו מוסיף להיות איתן, ואנחנו רואים פוטנציאל סינרגטי מרכישת הפעילויות של ליהמן ברדרס".

כדי לשפר את איתנותו הפיננסית של הבנק, החליטה ההנהלה לפצל את פעילותו לשתיים: חלק אחד יעסוק בתחום הליבה הבנקאית וחלק אחר יעסוק בכל השאר. מדובר במהלך אסטרטגי דומה לזה שנקט סיטיגרופ לפני כמה שבועות, בעת שהחליט להפריד את תחום הבנקאות המסורתית מתחום ניהול הנכסים המסוכנים.

נוסף על כך מתכנן נומורה שני מהלכים שתכליתם להגדיל את בסיס ההון שלו: האחד הוא מימוש כמה מיחידותיו העסקיות והשני הוא גיוס של כ־6 מיליארד דולר באמצעות הנפקת מניות.

על הפסדים צריך לשלם, ומנהליו הבכירים של הבנק ייאלצו להיפרד מהבונוס השנתי ולעכל את העובדה ששכרם יקוצץ בכ־30%. כל זאת כחלק מתוכנית להפחית ב־10% את הוצאות הבנק ב־2009.

לא רק עובדי הבנק משלמים את מחיר ההפסדים הכבדים, אלא גם בעלי המניות לאחר שנומורה הכריז על קיצוץ של 25% בדיבידנד השנתי. בדומה לבעלי מניות של בנקים אחרים, גם בעלי המניות של נומורה לא רוו נחת בשנה האחרונה: ערך אחזקותיהם הצטמק ב־53%, ושווי השוק של הבנק מסתכם כעת ב־13.3 מיליארד דולר בלבד.

תגיות