אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הממשלה מתערבת במשבר הנדל"ן: תעניק ערבות חלקית להלוואות שיקבלו הקבלנים צילום: עמית מגל

הממשלה מתערבת במשבר הנדל"ן: תעניק ערבות חלקית להלוואות שיקבלו הקבלנים

האוצר ומשרד השיכון ומעריכים כי שורת הקלות והתמיכה בהלוואות בהיקף של 500 מיליון שקל יאפשרו יציאתם לדרך של פרויקטים לבניית 7,500 דירות ברחבי הארץ

28.01.2009, 12:02 | אורי חודי

על רקע מחנק האשראי ממנו סובלים הקבלנים, פרסמו היום (ד') משרד האוצר ומשרד הבינוי והשיכון החלטה להתערב לראשונה מאז תחילת המשבר בשוק הנדל"ן. בראש התוכנית ניסיון המדינה להגדיל את האשראי לענף הבנייה על ידי מתן ערבות מדינה לבנקים בהיקף של 500 מיליון שקל, כאשר בשלב הראשון יוצעו 200 מיליון שקל לצורך זה. הפעילות אמורה לתמוך אך ורק בבניית פרויקטים של דירות מגורים סטנדרטיות ולא דירות יוקרה. במידת הצורך, הסבירו בממשלה, לאחר בחינת ההשפעה של הפעילות בשלב הראשון - תוגדל הערבות ל-500 מיליון שקל. שני המשרדים יקימו צוות שיגבש הסכם בין המדינה לבין הבנקים העוסקים בליווי פרויקטים למגורים.

במשרדי הממשלה מעריכים, כי מתן הערבויות יביאו להוצאתם לפעול של פרויקטים בהיקף של עד 2 מיליארד שקל. מדובר באופציה להגיע להיקף בנייה של כ-3,000 יחידות דיור ברחבי הארץ בשלב הראשון ופרויקטים נוספים בהיקף של 3 מיליארד שקל ושל 4,500 יחידות דיור אם יצא לפועל גם השלב השני בתוכנית.

התוכית כוללת הטבות נספות לקבלנים ובהם ביטול דמי ההיתר בגין ניצול זכויות בנייה למגורים המשולמים כיום למנהל בהיקף של עשרות מיליוני שקלים בשנה בענף כולו. חלק זה צפוי להגיע לאישור מועצת מקרקעי ישראל עד החודש הבא. בתחום מיסוי הנדל"ן כוללת התוכנית דחייה של שנתיים בחיוב המע"מ על השכרת דירות חדשות שנבנו והושכרו על ידי הקבלנים בשל חוסר הצלחתם למכור את אותן דירות. ההשלכות של החלטה זו יכללו הקלות בניהול מלאי הדירות שלהם ודחיית התשלומים בהיקף כולל לענף של כ-30 מיליון שקל. החלטה זו טעונה את אישור וועדת הכספים בכנסת.

לצד אלה יתאפר שחרור ייזום של ערבויות בנייה – הקלה בערבות הקבלנים שחתמו כבר על הסכמים עם משרד הבינוי והשיכון בהיקף שמוערך ב-30 מיליון שקל לענף. כמו כן יידחו תשלומי דמי פיתוח ותשלום עבור קרקעות למנהל. באוצר מאריכים את התקופה שבה על הקבלן לשלם תשלומים אלה ב-30 יום נוספים ומעלים ל-90 יום איחור אפשרי. בנוסף יופחתו בענף ימי האשראי בפועל לתשלומים לקבלנים העובדים עבור המדינה. להערכת האוצר, כל קיצור של שבוע בתחום זה משמעותו הקלה של עשרות מיליוני שקלים לתזרים המזומנים של הקבלנים. תחום אחרון בו נגעה התוכנית היא מכרזי הפיתוח וקידומם באמצעות הסרת חסמים בפרויקטים עם פוטנציאל להצלחה מיידית, לשם הגדלת היצע הדירות בשוק.

מנכ"ל התאחדות הקבלנים, יוסי גורדון , שקידם את תוכנית הסיוע לענף הבנייה מול משרד האוצר, משרד השיכון ומנהל מקרקעי ישראל בשבועות האחרונים, מציין כי תוכנית האוצר היא תוכנית טובה המהווה זריקת חמצן משמעותית לענף הבנייה. לדבריו, "המצוקה הקשה ביותר של ענף הבנייה היום היא מצוקת האשראי. הבנקים החמירו את תנאי מתן האשראי לקבלנים המעוניינים להכנס לפרויקטים חדשים. למרות הפחתת הריבית החדה של נגיד בנק ישראל , הבנקים לא הורידו את הריבית באשראי הניתן לקבלנים והתוצאה היא שקבלנים לא יכולים להכנס לפרויקטים חדשים. לאור העובדה שגם טרם המשבר מלאי הדירות בישראל הגיע לשפל של 20 שנה, הרי שעצירה בבנייה כיום משמעה מחסור חמור בדירות שיבוא לידי ביטוי בעליית מחירים חדה ברגע שהמשק יתחיל לצאת מהמיתון והביקוש לדירות יגבר".

הפעולה של האוצר תאפשר לבנקים להגדיל את האשראי הניתן לקבלנים על מנת להכנס לפרויקטים חדשים כאשר המדינה משתתפת עם הבנק בסיכונים. ככל שייבנו כיום יותר פרויקטים כך יתמתן המחסור ועליות המחירים שיגזרו ממנו. בנוגע לביטול דמי ההיתר במנהל מקרקעי ישראל מדובר בפעולה ברוכה שתקטין את החיכוך של הקבלנים עם מנהל מקרקעי ישראל ותחסוך לענף סכומים בהיקף של מעל ל-100 מיליון שקל בשנה. גם קבלני התשתיות העובדים מול משרד השיכון וממ"י יהנו מצמצום מספר ימי האשראי, שחרור מהיר יותר של ערבויות וצמצום ההיקף של הערבויות ללא יותר מ-5% מהיקף הפרויקט. הטבה נוספת אשר עשויה לסייע לחברות הקבלניות בתקופת המשבר היא מתן אפשרות לקבלן לבחור, בהתאם לתנאי השוק, להשכיר דירות חדשות שבנייתן הסתיימה, לתקופה של שנתיים מבלי לשלם את המע"מ על הדירה. מדובר בהטבה מימונית שמאריכה את תקופת הזמן שבה הקבלן יכול למכור את הדירה תוך שהוא נהנה בינתיים מדמי השכירות בלי לשלם את המע"מ.

תגיות