אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"יוזמות הסיוע של ממשלת בריטניה נכשלו" צילום: בלומברג

"יוזמות הסיוע של ממשלת בריטניה נכשלו"

דו"ח של הפרלמנט קובע כי הזרמת ההון ומתן ערבויות למוסדות פיננסיים לא הצליחו להפשיר את שוק האשראי

28.01.2009, 20:02 | סוכנויות הידיעות

דו"ח שפורסם אתמול בבריטניה קובע כי תוכניות החילוץ שהציגה הממשלה עם פרוץ המשבר לא הביאו להתאוששות במצבה של הכלכלה המקומית. הדו"ח קובע כי הזרמת ההון ומתן ערבויות למוסדות פיננסיים לא הצליחו להביא להפשרתו של שוק האשראי, ולמעשה "פגעו" ביכולתם של בנקים לשוב ולהלוות כספים בשל טעויות בתנאי הסיוע.

באוקטובר הציגה הממשלה הבריטית בראשותו של גורדון בראון, וביוזמתו של שר האוצר אליסטר דארלינג, תוכנית סיוע למערכת הפיננסית בשווי 250 מיליארד ליש"ט.

הדו"ח, שפרסמה אתמול ועדת הכספים של הפרלמנט, נוקב במחנק האשראי בקרב צרכנים ובעלי עסקים כבעיה החמורה ביותר בכלכלה הבריטית: "אנו מודאגים מכך כי האמצעים הלא עקביים שנקטה הממשלה אינם הולמים את המשבר בתחום האשראי". בשל כך קוראת הוועדה לממשלה לדון מחדש בתנאי הסיוע עם הנהלות הבנקים - בהם RBS והבנק שנוצר בעקבות מיזוגם של לוידס TSB ו־HBOS - כדי לאפשר להם להגדיל את היצע האשראי בשווקים.

עוד טוענים חברי הוועדה כי תוכנית הסיוע השנייה שהוצגה בשבוע שעבר, בשווי 50 מיליארד ליש"ט, מעידה על כך שהממשלה לא העריכה נכונה את היקף הסיכון לכלכלה. בעקבות זאת, נאמר בדו"ח, תחזית משרד האוצר שלפיה תשוב הכלכלה לצמוח כבר במחצית השנייה של 2009 היא "אופטימית מדי".

עוד מציין הדו"ח כי ציפיות הממשלה שלפיהן הפחתה בשיעור המע"מ תביא לעלייה בהיקף הצריכה הפרטית היו מוטעות.

במסגרת צעדי החירום שנקטה הורידה הממשלה את שיעור המס מ־17.5% ל־15%. אולם נתונים שפורסמו לאחרונה מראים כי המהלך, אשר עלותו לממשלה עשויה להגיע ל־12.4 מיליארד ליש"ט, לא השפיע באופן משמעותי על היקפי הצריכה. בתוך כך התלוננו שרים וחברי פרלמנט מקרב מפלגת הלייבור בפני ראש הממשלה בראון, כי הציבור הבריטי מבולבל ממה שנראה כ"סופה" של יוזמות כלכליות, ואינו יודע בפועל אילו מהן אכן עובדות ומה עלותן למשלם המסים.

תגיות