אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גוגל נגד ספקיות הרשת: תסייע לבדוק האם הגלישה נחסמת או מוגבלת צילום מסך: measurementlab.net

גוגל נגד ספקיות הרשת: תסייע לבדוק האם הגלישה נחסמת או מוגבלת

ספקיות אמריקאיות הודו בעבר שחסמו גולשים "כבדים" שהשתמשו בתוכנות לשיתוף קבצים. פרויקט של גוגל ומומחי אקדמיה יסייע לעקוב אחר מהירות החיבור והאם היא משובשת

29.01.2009, 11:22 | דורה קישינבסקי וסוכנויות הידיעות
גוגל חשפה אתמול (ד') את פרויקט M-Lab, שיאפשר לגולשים לראות אם ספקית האינטרנט שלהם חוסמת או מגבילה את פעילות הגלישה. זאת לאחר שספקיות אמריקאיות גדולות כמו קומקאסט הודו שהן חסמו בסתר נסיונות לשיתוף קבצים כדי להקל את העומס על תשתית האינטרנט.

ספקיות האינטרנט רוצות לשלוט בעדיפות התעבורה שבשרתים שלהן. גוגל מעדיפה "נייטרליות". אילוסטרציה, צילום: shutterstock ספקיות האינטרנט רוצות לשלוט בעדיפות התעבורה שבשרתים שלהן. גוגל מעדיפה "נייטרליות". אילוסטרציה | צילום: shutterstock ספקיות האינטרנט רוצות לשלוט בעדיפות התעבורה שבשרתים שלהן. גוגל מעדיפה "נייטרליות". אילוסטרציה, צילום: shutterstock
פרויקט M-Lab אסף מומחים מגופים אקדמיים שונים, וסיפק להם 36 שרתי אינטרנט במיקומים שונים בארה"ב ובאירופה, שיעקבו אחרי מהירויות החיבורים לאינטרנט באזורים השונים. ראש הפרויקט, וינט סרף, היה אחד מממציאי טכנולוגיית האינטרנט בשנות השבעים, ועובד בגוגל מאז 2005 בתור סגן נשיא ו"אוונגליסט אינטרנט". סרף הסביר בבלוג של גוגל כי מאמצים שנעשו עד עתה למדידת מהירויות רשת הוגבלו על ידי חסרונם של שרתי אינטרנט עם רוחב פס גדול מספיק לביצוע מספר גדול של בדיקות. לדברי סרף, "כל הנתונים שייאספו ב-M-Lab יפורסמו בפומבי לטובת חוקרים אחרים שמעוניינים להשתמש בהם. כוונתנו היא ש-M-Lab תהיה יוזמה קהילתית אמיתית".

באתר M-Lab ניתן בינתיים למצוא שני כלי בדיקה לשימושו של הגולש הפרטי. Network Diagnostic Tool מודד את מהירויות ההעלאה וההורדה ברשת, ובמקרים של חיבור איטי, מנסה למצוא את שורש הבעיה. הכלי Glasnost מיועד במיוחד למשתמשי פרוטוקול שיתוף הקבצים הפופולרי ביטורנט, שהוא בדרך כלל הראשון שנחסם על ידי ספקיות. באמצעות Glasnost ניתן לראות אם הספקית חוסמת או מגבילה את השימוש בביטורנט. כלי נוסף, Network Path and Applicaion Diagnosis, מספק מידע מתקדם למנהלי רשתות.

גוגל למען נייטרליות רשת

הפרויקט החדש מחזק את המאבק של גוגל למען "נייטרליות רשת" - העקרון שלפיו ספקיות אינטרנט צריכות לשמש כצינור בלבד ולא לסנן בשום צורה את התעבורה שעוברת דרכן. ספקיות כמו קומקאסט טוענות שעליהן לפקח באופן אקטיבי על התעבורה, מכיוון שמיעוט של משתמשים "כבדים", שעוסקים בהורדות קבצי וידיאו, מאטים את הגלישה עבור ציבור הגולשים כולו. לדברי וינט סרף, "שקיפות תמיד היתה חיונית להצלחת האינטרנט, ודרך קידום חקר הרשת בתחום זה, M-Lab שואפת לעזור לשמירה על בריאותה וחדשנותה של האינטרנט".

לגוגל יש אינטרס עסקי ברור לשמור על נייטרליות רשת, שכן מנוע החיפוש שלה ואתר הסרטונים הפופולרי יוטיוב אחראים לחלק גדול מתעבורת האינטרנט. גוגל חוששת שבסופו של דבר מהלכי פיקוח ותעדוף של הספקיות יופנו נגדה, ויפגעו ביכולתה לספק תוכן במהירות לגולשים.

בשנה שעברה פסקה נציבות התקשורת הפדרלית בארה"ב (FCC) כי קומקאסט הפרה את התקנות הפדרליות כשחסמה שירותי שיתוף קבצים כמו ביטורנט ואימיול ללא ידיעת הגולשים. קומקאסט עדיין מנהלת מאבק משפטי נגד הפסיקה.

עוד חברת כבלים אמריקאית גדולה, Cox, חשפה אתמול תוכנית נסיונית לתעדוף תעבורת אינטרנט על פי תוכן. בזמנים של עומס על תשתית הרשת, החברה תפנה משאבים רבים יותר להעברת "תוכן דחוף" - דפי אינטרנט וסרטוני וידיאו בסטרימינג. זאת על חשבון פעילויות גלישה אחרות, כמו העלאת ושיתוף קבצים.

ארגון Free Press, שקורא להתנהגות דמוקרטית של אמצעי התקשורת, יצא נגד התוכנית של קוקס. לדברי מנהל המדיניות של הארגון, בן סקוט, "השיעור שלמדנו ממקרה קומקאסט הוא שחייבים להטיל ספק בכל מהלך שמפריד בין המשתמשים לבין האינטרנט".

תגיות