אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
במת כלכליסט: יש גירעון ויש גירעון צילום: יואב גלאי

במת כלכליסט: יש גירעון ויש גירעון

הגדלת הגירעון מחבלת בדרך כלל בצמיחה הכלכלית, אך כאשר הצריכה מתכווצת, וכאשר המערכת הפיננסית אינה מספקת חמצן ליצרנים, מוכרחים לתת למשק הנשמה מלאכותית. תלוי כמובן איך עושים זאת

03.02.2009, 08:03 | דניאל דורון

רוב הפוליטיקאים שלנו מתייחסים למשבר הכלכלי כאילו הוא קורה על הירח. הם רק מנצלים אותו כדי להאשים יריבים בהאשמות שווא או כדי לסלף את מהותו ולהציע תרופות אליל שיביאו יותר נזק מתועלת. לכן, יש לברך מועמדים לראשות הממשלה המנסים לפחות להתמודד עם המשבר ולהציע פתרונות קונקרטיים.

שני מועמדים מרכזיים מציעים להגדיל את הגירעון הממשלתי. ואכן, מאחר שהמשימה הראשונה היא למנוע את התכווצות המשק ואת הרחבת האבטלה המסיבית, כל האמצעים כשרים - אפילו הגדלת הגירעון הממשלתי. הגדלת הגירעון מחבלת בדרך כלל בצמיחה הכלכלית, בהעבירה משאבים מהסקטור הפרטי, היצרני יחסית, לסקטור הממשלתי הבזבזני. אך כאשר הצריכה מתכווצת, וכאשר המערכת הפיננסית אינה מספקת חמצן ליצרנים, מוכרחים לתת למשק הנשמה מלאכותית. תלוי כמובן איך עושים זאת.

הממשלה אינה מצליחה להגדיל את התעסוקה

המחנה הקולקטיביסטי תומך תמיד בהגדלת הגירעון ובמעורבות הממשלה, כי הוא ושותפיו באוליגרכיה מחוברים לעטיני הממשלה. המשבר מאפשר לקולקטיביסטים להזרים כסף לאנשים שמחוברים לממשלה במסווה של "השקעה" בבניית תשתיות ובהגדלת תעסוקה. כאילו יש ממשלה שהצליחה מעולם להגדיל תעסוקה או להקים תשתיות בלי לבזבז מיליארדים.

אחרי כל הכישלונות של ממשלות ישראל בפיתוח הנגב והגליל, בשמירת הביטחון, הבריאות, החינוך ועוד; אחרי הכישלון המובנה של כל ממשלה בכל פעילות כלכלית (כגוף פוליטי הממשלה תעוות לעולם את הכלכלה לטובת הפוליטיקה) רק אמונה אידיאולוגית ואינטרסים מובהקים יכולים להסביר את הטענה שהממשלה מסוגלת להצליח בהמרצת הכלכלה.

המודל המבוסס על הגדלת הגירעון לצורך הפחתה גדולה של מסים, ועל השקעה זהירה ומבוקרת בזרזים כלכליים כגון פיתוח ראשוני של טכנולוגיה גבוהה - נראה הרבה יותר מבטיח. הפחתת מסים נותנת את הכוח הכלכלי בידי האזרח, הצרכן, שיוציא את הכסף הנחסך על צריכה או על חיסכון. כצרכן הוא יבחר ביצרנים ובעסקים יעילים, וכך גם כחוסך. פירוש הדבר ביזור וייעול של ההוצאה על צריכה ושל ההשקעות, ולא ריכוזם בידי כמה מקורבים.

החופש לבחור את חלוקת ההוצאות

ואכן, יורם גבאי, כלכלן מצוין והגון, מאשר ("כלכליסט", 26.1.09) שהמודל הכלכלי של הורדת המסים הוא היחידי "הנכון" והישים. אך למר גבאי יש גם טענה שהוא מודה שהיא "ערכית־אידיאולוגית", ובכל זאת הוא נותן לה משקל כלכלי. טענתו היא שהורדת המסים תחייב הורדה מקבילה בהוצאות הממשלה, וכתוצאה מכך, לדבריו "משקל הוצאות האזרחים על בריאות, חינוך ורווחה יגדל". זה, לטעמו של גבאי, פסול כנראה, מפני שהוא מאמין שהממשלה היא האמורה לממן הוצאות אלה.

אך החלופה בין הוצאות ממשלתיות וציבוריות לבין הוצאות הפרט, שעליה מתבסס גבאי, היא חלופה רק למראית עין. הרי כל ההוצאות הציבוריות, כולל הוצאות הממשלה, הן בסופו של דבר הוצאות של היחיד, שממסיו ממומנות ההוצאות הציבוריות. הטענה שהורדה בהוצאה הציבורית מגדילה את העומס על היחיד היא מטעה. ההפך הוא הנכון. אם היחיד ירכוש בשוק תחרותי את השירותים הבלתי יעילים שהממשלה מספקת לו במחיר מופקע, תקטן ההוצאה שלו בהרבה.

כל המתבונן במה שקרה בישראל, ארץ עם הון אנושי שאין דומה לה, ימצא שפריון העובד הישראלי הוא כה נמוך, שאי אפשר לשלם לו יותר משכר מביש של 7,000 שקל לחודש. לנחשלות הכלכלית הזאת, ולחברה המפולגת, גרמה האידיאולוגיה הקולקטיביסטית והאנטי קפיטליסטית, שכל ההולך בדרכה יורש גיהינום כלכלי.

הכותב הוא מנהל המרכז הישראלי לקידום חברתי וכלכלי

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
תשובה עם כמה עובדות
כל הכבוד לכלכליסט שעדיין מפרסמים מאמרים איכותיים כאלו ומאפשרים לקולות אמיצים בזירה הציבורית, להשמע, ואינם מפקירים את השטח לאבישי ברוורמן, אריאל רובינשטיין וחבר מרעיהם, שאינם רואים את המציאות בגלל אמונתם העיוורת בפיקציית אידאל השוויון הכושל ושיטת המרקסיזם ההרסני, שהוכח שוב ושוב עד כמה כשל בכל מקום בו נוסה. חבל שיש כאן כמה מגיבים מתלהמים, שליחי פוליטיקאים וכאלה שאינם מבינים את העובדות או לא רוצים להבין אותן בגלל אידאולוגיה המעוותת להם את תפיסת המציאות הכלכלית. לכן, הם מאשמים את ההפרטה בכל בעיות המשק. הם רק מתעלמים מהעובדה שבארץ לא היה מעולם תהליך של הפרטה, אלא תהליך של מכירת נכסי המדינה וההסתדרות שפשטו את הרגל, למקורבים לשלטון. הפרטה מביאה לביזור בעלות ולתחרות. ואילו אצלנו התהליך, שהתחזה כהפרטה, הביא לריכוזיות ולהפחתת התחרות. אז אתם מוזמנים למצוא שעיר אחר לעזאזל או להתעשת ולזהות את האשם האמיתי לאומללות הכלכלית שלנו והיא הריכוזיות המשחיתה של כוח כלכלי ופוליטי, שהמיטה עלינו המורשת הסוציאליסטית. ממשלות סוציאליסטיות הרסניות כאלה לקחו מאיתנו מיסים עצומים ולא סיפקו את התמורה בכלל. עם המציאות קשה להתווכח ולא חסרות דוגמאות לטיב השירותים הגרוע שאנו מקבלים בכל תחום בו הממשלה נוגעת- התשתיות, החינוך, הרווחה, הבריאות, בטחון הפנים ומה לא !? טוב שיש עוד כמה צדיקים שמונעים מאותם מרקסיסטים להמשיך להחריב לנו את המשק היצרני ולהשליט עליו עסקנים ובירוקרטיות הממשלתיות.
מגיב ל4-5-6  |  03.02.09
6.
דניאל דורון מטעה בכוח!
הוא מציג את תפיסת עולמו כאילו היא עובדות מדעיות צרופות. תקרא את הספר החדש של פרופ' אריאל רובינשטיין ואולי תציג את הדברים כמו שהם. ממשלת ישראל היא הבעלים של הבנק הגדול והמצליח ביותר בישראל - בנק לאומי. הצלחה או כישלון? ממשלה טובה יודעת לנהל עסקים טוב. כמו במציאות - צריך לבחור את האנשים הנכונים. להעדיף את האזרחים על-פני רווח של מתי-מעט - זו כלכלה נכונה ובריאה! יש מפלגה שגם מציעה מדיניות כזו - מפלגת העבודה עם פרופ' ברוורמן.
אלעד , בקעת הירדן  |  03.02.09
5.
על איזה סוציאליזם מדובר?
כבר למעלה מ-30 שנה שאין ממשלה סוציאליסטית במדינה. כוחות השוק הוא שם אחר לבעלי ההון שעושים את מה שטוב להם. יש צרכים לאזרחים שלעולם לא יהיו רווחיים ולכן המדינה צריכה לספק אותם. העיוות הגדול הוא בחלוקת העוגה של תקציב המדינה ולא בעצם קיומה או גודלה.
יוסף , מרכז  |  03.02.09
4.
הכל אידיאולוגיה
מי הקים את מפעלי ים המלח? מי בנה את המוביל הארצי? מי הקים את אילת,דימונה,קרית שמונה ועוד הרבה ישובים? נכון, הממשלה. למה אין רכבת לאילת? למה התפלת המים מתעכבת? למה אין רכבבת תחתית בתח אביב? כי פקידי האוצר ורוב האקדמיה שכנעו את המדינה ש"השוק" יעשו את זה יותר טוב. מה אומר דורון? אל תבלבלו אותי עם העובדות. תנו לעשירים להתעשר (זליגת העושר שלא מתקימת) העניים הזקנים החולים שילכו לעזאזל
יק , צפון  |  03.02.09
3.
למספר 2
"אם היחיד ירכוש בשוק תחרותי את השירותים הבלתי יעילים שהממשלה מספקת לו במחיר מופקע, תקטן ההוצאה שלו בהרבה." זו לא הנחת היסוד של המאמר אבל היא כן נכונה, גם בחו"ל. להביא כדוגמא את מערכת הבריאות בארה"ב זה אחד מהכלים הקולקטביסטים הידועים. בחר את השוק עם הכי הרבה מוערבות ממשלתית שפוגעת ביעילות, תאר אותו כשוק חופשי והאשם את הקפיטליסטים. אין שוק עם יותר רגולציה והתערבות ממשלתית משוק הבריאות. זה בדיוק אותו שקר שכאילו השיטה הקפיטליסטית נכשלה בגלל משבר שנוצר ע"י התערבות ממשלתית בקביעת רמת הריבית, סוכנויות ממשלתיות שדחפו משכנתאות וכו'. ולכותב המאמר, טוב לקרוא סוף סוף מאמר שלא נופל בכשלים הלוגים וחוסר ההבנה הכלכלית הנפוצים כל כך בעיתונות ובשיח הכלכלי בארץ.
כלכלן שפוי , תל אביב  |  03.02.09
לכל התגובות