אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בדרך לאישור: תקנות לצמצום ניגודי עניינים בשוק החיתום צילום: גיא אסיאג

בדרך לאישור: תקנות לצמצום ניגודי עניינים בשוק החיתום

היום תדון ועדת הכספים באישור תקנות שיגבילו גופים מוסדיים בנוגע לעסקאות חיתום וברוקראז'

04.02.2009, 10:26 | שאול אמסטרדמסקי, רחלי בינדמן והדר רז

אם לא יהיו הפתעות של הרגע האחרון, ועדת הכספים תאשר היום שורה של תקנות לצמצום ניגודי עניינים בשוק החיתום, שחוברו בידי המפקח על שוק ההון. התקנות הונחו על שולחן הוועדה לפני כשמונה חודשים מבלי שהתקיים בהן דיון. גורמים בשוק מגדירים את המהלך כחלק השני של רפורמת בכר וכתחילת הרגולציה המשמעותית על שוק ההון.

אם יאושרו התקנות, יוטלו הגבלות כבדות על הגופים המוסדיים ועל בתי ההשקעות בכל הנוגע לעסקאות חיתום וברוקראז' שבהן מעורבים גופים הקשורים אליהם. באוצר מעוניינים להקטין את ניגודי העניינים הנוצרים בעת עסקאות כאלה, הנובעים מכך שחלק מהעסקאות מבוצעות באמצעות מתווכים פיננסיים הנמצאים בשליטתם או באחזקתם של הגופים המוסדיים עצמם.

סגן הממונה על שוק ההון, רו"ח אריק פרץ, אמר בוועדת הכספים בשבוע שעבר: "נושא צמצום הפוטנציאל לניגודי עניינים הוא החלק הדרמטי ביותר בתקנות". לדברי פרץ, לבעלי השליטה הן בגופים מוסדיים והן בחברות חיתום או ברוקראז' יש אינטרס מובנה לבצע את פעולות החיתום והברוקראז' על ידי החברות שנמצאות בשליטתם, והחשש הוא כי הדבר יתבצע שלא על פי אינטרס החוסכים. לטענתו, הסיבה שהתקנות אינן אוסרות כליל על השתתפות בפעולות חיתום או ברוקראז', היא שאין סיבה למנוע מגוף מוסדי מסוים להיות צד בהפקה מסוימת אם היא טובה לחוסכים רק בגלל ניגודי העניינים.

הממונה לשעבר על הגבלים עסקיים דרור שטרום, שמייצג כיום את בית ההשקעות לידר שוקי הון, אמר בדיון: "בעיית ניגודי העניינים בשוק ההון חמורה יותר מאשר בכל שוק אחר. בכל פעם שמדינת ישראל בדקה האם אמצעים רגולטוריים חלופיים מנעו את פריצת הסכר ואת הנזק לציבור החוסכים בשל ניגודי עניינים, התשובה היתה תמיד לא. הסובלנות כלפי ניגודי העניינים צריכה להיות אפס מוחלט".

גורם בכיר בעולם החיתום אמר אתמול ל"כלכליסט" כי "השוק עבר בחודשים האחרונים תהליך של הפנמה שהמצב הקיים אינו מקובל עוד על הציבור או על הרגולטור. לראיה, פסגות הודיע שהוא סוגר את פעילות החיתום שלו בגלל הרצון לשמור על המוניטין שלו ולשלול את ניגודי העניינים". על פי הגורם, הטענות של כלל פיננסים ומנורה חיתום לפיהן המהלך יפגע באיכות החיתום בשוק אינן נכונות.

"עובדה היא שאחרי סגירת תחום החיתום בפסגות, אותם חתמים הקימו חברת חיתום חדשה עם בנק לאומי, ושוק החיתום לא נפגע והחתמים הטובים עדיין זמינים לציבור. וממילא, גם אם המוסדיים ימשיכו להחזיק בגופי החיתום שלהם ולא יוכלו להשתתף בהנפקות מסוימות, הם יוכלו לרכוש את ניירות הערך לאחר ההנפקה, לעתים במחיר זול יותר", אמר הגורם.

ארי קלמן, מנכ"ל מנורה מבטחים, המתנגד לאישור התקנות, אמר ל"כלכליסט": "הגופים שמקדמים את התקנות הללו הם גופים אינטרסנטיים שמנסים להוביל מהלך שסופו יהיה שיישארו התרנגולים היחידים במוסקבה".

לדבריו, למנורה מבטחים יש חומות סיניות בין פעילות החיתום ופעילות גופי ההשקעה והיו כמה הנפקות שמנורה חיתום שימשה בהם כחתם אך מנורה ביטוח לא לקחה בהם חלק כמשקיעה. קלמן אומר שאת בעיית ניגודי העניינים אפשר לפתור אלטרנטיבית באמצעות ועדת אתיקה שתבדוק נקודתית שאין ניגודי אינטרסים או לחילופין להגדיל את אחוזי ההשקעה המותרים לגופים המוסדיים במסגרת התקנות.

גורם בכיר נוסף המתנגד לתקנות ציין: "התוצאות של התקנות יהיו שבתי החיתום הגדולים יחדלו מלשרוד, זו פגיעה גדולה מאוד בגופים המוסדיים ובחתמים. מי שישלוט בענף החיתום יהיו גופים קטנים. במקום תקנות כאלו, צריך לקבוע תקנות מסודרות שיפתרו את הבעיה ולא יחסלו את כל החברות".

תגיות