אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראשי תעשיית ההייטק מבקשים עוד סיוע ממשלתי צילום: עמית שעל

מבזק

ראשי תעשיית ההייטק מבקשים עוד סיוע ממשלתי

ועדת הכספים דנה בהשפעת המשבר הכלכלי על תעשיית ההייטק. איגוד קרנות ההון סיכון ביקש סיוע ממשלתי של דולר על כל שלושה דולרים שיגויסו. יהודה זיסאפל: אנחנו בפני צונאמי בתחום האבטלה

04.02.2009, 13:09 | שאול אמסטרדמסקי
בדיון מיוחד בוועדת הכספים בנושא השפעת המשבר הכלכלי על תעשיית היי-טק הישראלי, אותו יזם יו"ר הוועדה, פרופ' אבישי ברוורמן (עבודה) הביעו היום (ד') ראשי התעשייה את הצורך הדחוף, כלשונם, בסיוע ממשלתי למניעת פיטורים המוניים בענף.

אלישע ינאי. לא שותף לתחזיות הפסימיות, צילום: אורן אגמון אלישע ינאי. לא שותף לתחזיות הפסימיות | צילום: אורן אגמון אלישע ינאי. לא שותף לתחזיות הפסימיות, צילום: אורן אגמון
אלישע ינאי, יו"ר מוטורולה ישראל, אמר בפתח הדיון כי "יש לנו יתרונות בלתי רגילים, ואני לא שותף לתחזיות הפסימיות. אין סיבה שנפסיק לצמוח, ויש לנו הזדמנות שאינה עומדת בפני המשקים הגדולים. יש לנו אלפי חברות קטנות, והחדשנות הישראלית היא בלתי רגילה. הבעיה שלנו בראש ובראשונה היא להימנע מפיטורים ולגייס את הבוגרים האקדמיים במקצועות בתחום ההייטק. שכן אם לא נגייס אותם, זה ישדר לדורות הבאים שאין סיבה ללכת ללימודים בתחום. יש הידברות פורייה בינינו לבין האוצר והם עושים את מה שביכולתם במצב הנוכחי לעשות. יש לנו פרטנר חיובי גם במדען הראשי. אנחנו פיגרנו בשנה שעברה ב-20% בגלל הירידה בשער החליפין. זה פגע בנו בעשרה מיליארד שקלים. אנחנו בפיגור רציני שהיחידים שנהנים ממנו הם הספקולנטים".

יו"ר איגוד תעשיות ההייטק והתוכנה, יהודה זיסאפל, הוסיף כי "במחצית הראשונה של 2009 נגיע ל-50 אלף מובטלים בענפי ההייטק. אנחנו עומדים בפני צונאמי בתחום האבטלה. הזמן פועל לרעתנו, ואנחנו נמצא את עצמנו משקיעים המון כסף באבטלה, במקום להשקיע אותו היום בצמיחה ובניסיון לעצור את האבטלה".

המשבר נמשך ירידה של 27% בגיוסי חברות סטארט-אפ ברבעון הרביעי לפי דו"ח MoneyTree, ברבעון הרביעי של 2008 גייסו חברות סטארט-אפ בישראל 287 מיליון דולר - ירידה לעומת הרבעון השלישי, אך עלייה של כ-30% לעומת הרבעון המקביל ב-2007 מאיר אורבךלכתבה המלאה

דויד אסיא, מייסד מג'יק תעשיות תוכנה, אמר בדיון כי "אנחנו לא יכולים לחכות עד אחרי הבחירות. עובדים מפוטרים בכל יום. הנושא הוא קריטי, ואנחנו מעודדים מהצעדים שעשה האוצר, אבל זה לא מספיק. צריך להזדרז עם הנושאים האלה, כי בעוד שניים או שלושה רבעונים העובדים ימצאו את עצמם מפוטרים. צריך להוריד את רמת הסיכון של הבנקים באמצעות ערבויות בנקאיות, בשביל שיוכלו להזרים אשראי לתעשייה".

נציג איגוד קרנות הון הסיכון, אדי שלו, הוסיף כי "אנחנו הקטר של תעשיית ההיי טק העתידית של ישראל. בכל שנה אנחנו משקיעים מיליארד וחצי דולר בכל שנה בתעשייה, כאשר מרבית הכסף הולך לשכר, ומעודד מעגלים נוספים של תעסוקה. תעשיית הון הסיכון קטנה בצורה דרמטית. ברבעון האחרון היקף ההשקעות קטן ב-30% והצפי כי בשנה הקרובה היקף ההשקעה יעמוד על 800 מיליון דולר במקרה הטוב. לא צריך להמציא את הגלגל מחדש, אלא לאמץ את התכנית הממשלתית שכבר עבדה בעבר, תכנית יוזמה. יש לעדכן אותה ולהתאים אותה לימים אלה. על כל שלושה דולר שאנחנו נשקיע, הממשלה צריכה להעמיד לרשותנו דולר נוסף. הדבר הזה יצליח להביא משקיעי הון סיכון נוספים לישראל ולשמור על תעשיית היי-טק. אחרת אני צופה שחורות".

נציג משרד האוצר אמר בדיון כי "עד כה נקטנו בשני מהלכים, ובהם תוספת של 200 מיליון שקלים למדען הראשי ו-50 מיליון שקלים להקמת מרכזי מו"פ. השבוע אישרנו הקצאה נוספת שמטרתה לתת מענה נוסף לתעשיית היי-טק, שעיקרה תוספת של 450 מיליון שקלים לתקציב המדען הראשי כבר ברבעון הראשון של השנה. אי אפשר להתעלם מהמסגרות הפיסקליות שהממשלה צריכה להתכנס אליהם בגלל הפגיעה בצמיחה, ויש מגבלות על הסכומים שאנחנו יכולים להקצות מבלי לפגוע בתחומים אחרים. אנחנו מבינים את חשיבות תעשיית ההייטק אבל זוכרים שיש עוד אילוצים בתקציב המדינה. נמשיך בתהליכי חשיבה וניתוח ונשמור על דינמיות".

תגיות