אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרנקל: "אף מדינה תעשייתית מפותחת לא תציג צמיחה חיובית בשנה הקרובה" צילום: גלעד קוולרציק

פרנקל: "אף מדינה תעשייתית מפותחת לא תציג צמיחה חיובית בשנה הקרובה"

סגן יו"ר AIG העולמית ונגיד בנק ישראל לשעבר אמר בכנס הרצליה, כי מדינות המזרח הרחוק הן בעלות 'מזל' טוב יותר, שם הצמיחה רק תקטן אך לא תהפוך לשלילית. לדבריו, נושא ההפרדה בין השווקים המתועשים לאלה המתפתחים, כבר לא קיים: "כולם משקפים אותה מציאות"

04.02.2009, 13:15 | ענת ציפקין

"מדינות המזרח הרחוק יצמחו השנה, אך בשיעור נמוך יותר מזה של השנים הקודמות", כך העריך פרופ' יעקב פרנקל, לשעבר נגיד בנק ישראל המכהן כיום כסגן יו"ר חברת הביטוח העולמית AIG, שהשתתף בפאנל בכנס הרצליה שנושאו ניהול הסיכונים והרגולציה, בעקבות המשבר הכלכלי העולמי.

לדברי פרנקל, הנושא של de coupling, כלומר ההפרדה בין השווקים המתועשים לאלה המתפתחים, כבר לא קיים. "כל השווקים משקפים את אותה מציאות", אמר פרנקל "והתמונה בכל המדינות היא זהה. השווקים הבין לאומיים קשורים אחד לשני ומגיבים בצורה דומה למשבר, למרות שבשווקים המתעוררים, בעיקר באסיה, המשבר מורגש פחות וזה מתבטא בשיעורי הצמיחה, שרק יפחתו שם, אך לא נראה בהם צמיחה שלילית".

פרנקל הרחיב בנושא שמטריד רבים, והוא כיצד נוצר המשבר והאם הוא שונה ממשברים קודמים. "אפשר להשיב, שהוא שונה, בין היתר, כי הוא נוצר במלואו בארצות הברית", אמר פרנקל, שבשבוע שעבר השתתף בכנס דאבוס במסגרת הפורום הכלכלי העולמי. לדבריו, הדוברים מהשווקים המתעוררים הסבירו בכנס בדאבוס, ש"הם מרגישים טוב יותר כלפי המשבר לעומת האמריקאים, מכיוון שהם יודעים שהוא לא התחיל במדינתם", אך ידיעה זו, לדברי סגן נשיא AIG העולמית, לא אמורה לתת נחמה לאף מדינה.

"המשבר התחיל בארצות הברית בשוק הנדל'ן, בו היתה תופעה של התנפחות מחירים, שהפכה למנותקת מהנתונים הבסיסיים של השוק עצמו". לדבריו, אותן משכנתאות סאב-פריים, שנארזו שוב ושוב וקיבלו דירוג גבוה מסוכנויות הדירוג "איפשרו להמשיך את החגיגה". לדבריו, "כאשר ערך העושר של משקי הבית עולה, הביקוש והצריכה עולים גם כן והחסכנות נעלמת". ארצות הברית כמדינה מימנה את היקפי הצריכה בסקטורים השונים "באמצעות הלוואות מהועלם כולו, שכן הגירעון התקציבי של הממשלה מומן על ידי יתרות תקציביות של משקים מתעוררים, בין היתר באסיה".

כך, לדברי פרנקל, נוצר מצב שבעיה סקטוריאלית זלגה לשוק הפיננסי, שהעביר אותה לרמה הכלכלית. בהקשר לנושא השפעת המשבר הכלכלי על הצמיחה העולמית, סבור פרנקל, כי "אין מדינה תעשייתית אחת שתראה צמיחה חיובית בשנה הקרובה". לדבריו, מדינות המזרח הרחוק הן בעלות 'מזל' טוב יותר, שם לא תהיה צמיחה שלילית, אך היא תקטן, לעומת שיעורי צמיחה שם בשנים קודמות. "העולם כולו עומד בפני תחזיות גרועות יותר מתמיד", כך לדברי פרנקל. 

הנגיד לשעבר סבור, כי נראה צניחה משמעותית בהיקפי הסחר העולמי, זאת במקביל לירידה דרמטית בבטחון של הצרכנים בכלכלה. חלק מהפתרון העתידי למשבר יגיע ממקורות חיצוניים גלובליים וחלק אחר ייגרם כתוצאה משינוי מדיניות. "הצניחה במחירי הנפט תפתור חלק מהבעיה, אבל למדינות כמו רוסיה, שבונות את תקציבן לפי הנחת יסוד כי מחיר חבית נפט יעמוד על 70 דולר - יש בעיה גדולה".

לשאלה האם הזרמת הנזילות לשווקים מצד הבנקים המרכזיים תגרום להפשרת שוק ההלוואות הבנקאיות ענה פרנקל: "מדובר בבעיה של החזרת הבטחון, שהיא הרבה יותר דחופה מבעיית הנזילות" . לדבריו, הבנקים מסרבים להלוות זה לזה וגם ללקוחות אחרים, כי חוסר הבטחון מגדיל את אי-הוודאות כלפי חזרתו של הכסף שהולווה לבנק.

הפתרון יגיע מהכיוון הרגולטורי שיתייחס באופן ספציפי לבעיות שיצרו את חוסר הבטחון בשווקים. "מערכת סוכנויות הדירוג עשויה להשתנות תחת רמות פיקוח שונות של רגולציה וגם פיקוח רגולטורי שיאפשר לבנקים להשתמש ברזרבות שלהם ולהלוות כספים". פרנקל סבור, כי בתקופה הקרובה יצטרכו ממשלות לקבל החלטות בנוגע למידת הניהול הנדרשת מהבנקים, אותם רכשו חלקית. "ישנו קו דק שמפריד בין בעלות בלבד על מוסד פיננסי לניהולו בפועל".

תגיות