אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שובה של הבהלה לזהב צילום: בלומברג

שובה של הבהלה לזהב

עבור משקיעים שמחפשים אפיק השקעה בטוח בשוק הסוער, מהווה הזהב אופציה מועדפת. ניתן להשקיע בקרנות המתמחות במחיר הזהב, אך מומחי חברת המחקר Morningstar מעריכים כי דווקא מניות של חברות זהב צפויות להיות אטרקטיביות בתקופה הקרובה

05.02.2009, 10:32 | פנחס לנדאו מ-IFO

בחודשים האחרונים, כשאת שוק ההון פוקדת אחת הסערות הגדולות מאז ומעולם, הבנקים המרכזיים מדפיסים כסף בכמויות אדירות, בנקים קורסים מכל עבר והמילים שוק אינפלציוני, דפלציה ומדיניות מוניטרית הפכו לחלק מהשיח היומיומי - מחפשים המשקיעים אחר אפיק השקעה דפנסיבי, שיגן על כספם.

כעת, לאחר כמה חודשים שבהם אירועים בלתי צפויים הותירו את המשקיעים המומים וחסרי אונים, הם מתחילים להפנים את המציאות החדשה והסוערת שעומדת בפניהם - וההתמודדות מתחילה.

קרנות הנאמנות ו-ETF בתחום הזהב 

בהקשר זה מעניין לבחון את תחום הסחורות, ובעיקר הזהב שמחירו דווקא נמצא במגמת עלייה, ואף נשאר לא רחוק מרמות השיא ההיסטוריות שאליהן הגיע במרץ 2008. תורה מקובלת היא שבימים של אינפלציה והדפסות כסף מסיביות מצד הממשל, המשקיעים בורחים לזהב. ניתן גם לבחון ולהוכיח תורה זו במספר לא מבוטל של משברים, שהבולט בהם הוא תקופת האינפלציה הגבוהה של שנות השבעים של המאה ה־20. אולם כעת אנו מדברים על משק הנמצא במיתון דפלציוני, משק שבו הדפסות הכסף הבלתי נלאות לא גורמות לשיפור במצב. למרות הורדות הריבית, ממשיכה ההאטה "במהירות הכסף", שהיא, לפי התיאוריה הכלכלית, הגורם שמונע מההרחבה המוניטרית להשפיע לטובה על הפעילות הכלכלית. מדוע, אם כן, בתנאים אלו אנו רואים בריחה אל הזהב?

מפלט מפני אסון

מומחי חברת המחקר Morningstar מציינים כי כאשר מנסים לבדוק מה קרה בהיסטוריה בתקופה של מיתון דפלציוני, יש לחזור לשנות השלושים של המאה שעברה. באותה תקופה מחיר הזהב היה קבוע, ועמד על 20.67 דולר לאונקיה, אולם בשל פיחות של הדולר קפץ המחיר ל־35 דולר לאונקיה. במקביל, מניות של חברות כריית זהב רשמו זינוק אדיר. המניה של אחת מהן, חברת הכרייה Homestake, עלתה בשנים 1929–1935 מ־4 דולרים ל־500 דולר.

יו"ר גולדקורפ לשעבר, רוברט מקאוון, צילום: בלומברג יו"ר גולדקורפ לשעבר, רוברט מקאוון | צילום: בלומברג יו"ר גולדקורפ לשעבר, רוברט מקאוון, צילום: בלומברג

אין זה ניסיון לקבוע כי מחירי מניות חברות הזהב יזנקו בחודשים הקרובים בשיעורי שיא, אולם קרוב לוודאי שמצבן יהיה די טוב בעתיד הנראה לעין, במיוחד ביחס לכלל שוק המניות. המומחים של Morningstar כן מציינים שבמצבים של חוסר יציבות מוניטרי - בשוק אינפלציוני כמו גם דפלציוני - הופך הזהב למקום מפלט מפני אסון.

מי שמשתכנע מהטיעונים האלה, לפיהם יש מקום לזהב כמרכיב בתוך תיק ההשקעות שלו, ומחליט להשקיע בזהב, עומד בפני השאלה הפרקטית - כיצד ניתן לעשות זאת? כאן עומדות בפני המשקיע שלוש אופציות מרכזיות: הראשונה - השקעה בזהב פיזי, השנייה - השקעה במחיר הזהב, והשלישית - השקעה במניות חברות זהב.

נבחן את האפשרויות הללו מזווית הראייה של המשקיע הישראלי.

השקעה בזהב פיזי

נכון, ניתן לרכוש מטילי זהב או מטבעות זהב ולהחביא אותם מתחת למזרן - אבל זה די מסובך וגם לא כל כך נוח. ובנימה רצינית מעט יותר - ניתן להפקיד את הזהב בכספת, אולם רכישת זהב פיזי עלולה להיות די מורכבת וכרוכה בעלויות נוספות. ניתן, כמובן, לרכוש גם תכשיטי זהב לאשה או לחברה. זוהי השקעה מקובלת במדינות ערב ובהודו. בתרבות המערב היא נתפסת יותר בתור צריכה מאשר השקעה, אבל העניין עדיין שווה אזכור.

השקעה במחיר הזהב

ניתן להשקיע בקרנות המתמחות במחיר הזהב ובחוזים עתידיים על הזהב. בישראל קיימות בתחום זה קרן מיטב זהב, ותעודת הסל קסם זהב. הראשונה היא קרן חייבת, הקונה חוזים עתידיים על מחיר הזהב ואיגרות חוב ממשלתיות (בעיקר), והשנייה נצמדת למחיר הזהב הנקבע כל יום בין הברוקרים המרכזיים במתכת היקרה בלונדון. למעשה, שני המכשירים עוקבים אחרי המחיר השוטף בבורסות הזהב העולמיות.

שני המכשירים הניבו למשקיעים בהם תשואות נאות - כאשר המדד הלונדוני שאליו נצמדה קסם הניב ב־2008 תשואה של 3.41% במונחי דולר, ובשלוש השנים האחרונות הוא הניב תשואה של 11.42%. גם מיטב הניבה תשואה נאה, ומאחר שהיא מדווחת בשקלים, נתייחס אליה במונחים שקליים. במהלך 2008 הסתכמה התשואה של מיטב ב־2.64%, ובשלוש השנים האחרונות עמדה התשואה שלה על 39.68%. במונחי דולר, התוצאות של מיטב לשנת 2008 היו גבוהות הרבה יותר מאלו של קסם, וזאת בשל התנודות בשערי המטבע בשנה האחרונה.

השקעה במניות של חברות

אפשרות זו מקובלת יותר בעולם, וקל לאתר באמצעות מערכת Morningstar Direct מספר מכובד של קרנות נאמנות המתמחות במניות חברות זהב. לצורך הדוגמה נבחן שתיים מהן - הקרן האמריקאית הרווחית ביותר בשלוש השנים האחרונות בסקטור זה היתה Van Eck Intl Investors Gold A, שלה נכסים בהיקף של 500 מיליון דולר והתשואה שלה בשלוש השנים האחרונות עמדהעל 9.51%. בסיכום 2008 רשמה קרן זו תשואה שלילית של 29%. בחודש ינואר הניבה קרן זו תשואה של 2.92%.

הקרן הגדולה ביותר היא BGF World Gold A2 USD, היושבת בלוקסמבורג ומנהלת נכסים בהיקף של כ־4.7 מיליארד דולר. קרן זו הפסידה בשנה האחרונה 34.44% במונחי דולר, ובשלוש שנים האחרונות היא רשמה תשואה של 3.76%.

לאפיק השקעה זה יתרונות רבים, ובמרכזם ביזור בין מספר רחב של חברות. כזכור, Morningstar מעריכה גם כי מניות אלו צפויות להיות אטרקטיביות בתקופה הקרובה, ואף עשויות להיחשב כאפיק השקעה דפנסיבי.

אולם למשקיע הישראלי אפיק זה בעייתי יותר, וזאת בעיקר משום שאין אף קרן נאמנות ישראלית המשקיעה במניות של חברות זהב. לרכוש קרן זרה זה אפשרי, אולם יש לקחת בחשבון מספר גדול של קרנות מהן יש לבחור ועלויות של המרות מטבע, כמו גם עלויות דמי ניהול, גבוהות יותר מהמקובל בארץ.

רונן זכריה, מנכ"ל קרנות הנאמנות של מיטב, מסביר כי הקרן שבניהולו משקיעה בחוזים עתידיים על הזהב משום שהצרכן הישראלי מצפה להתאמה בין תנודות במחיר הזהב לבין תשואות הקרן. בהשקעה במניות זהב, הוא מדגיש, ההתאמה בין מחיר הזהב לבין התשואה אינה מלאה, ולעתים אף מנוגדת, "ואנו מעריכים כי הצרכן בארץ מצפה לקורלציה עם מחיר הזהב", אומר זכריה.

IFO, מפיצי Morningstar Direct בישראל www.ifo.co.i

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
האכן בהלה לזהב?
מחיר הזהב עולה בעולם מאחר ומדינות רבות משקיעות כיום בזהב ולא רק איראן. זו אחת הסיבות לעליה במחיר הזהב. יש הצופים לעליה של בין 2000 ל- 5000 $ לאונקיה. נשמע הזוי? אולי ואולי לא! בעבר במשברים כלכליים הזהב קפץ מ-4 $ ל- 500 $ לאונקיה. יש החושבים שאנו בקצה קצהו של המשבר ולאחר קריסה של חברות ובנקים כעת תורן של מדינות לא מעטות לקרוס ולהפוך לחדלות פרעון: הבאות בתור- תורקיה,יוון,וייטנאם הונגריה ועוד.גם כמות הכסף העצומה שהודפסה והורמה לשוק תביא לאינפלציה אדירה ולירידה במחיר הדולר ומטבעות נוספים. עדיין נשמע הזוי? לא הייתי אומר. לא סתם מדינות קונות כעת זהב בפאניקה. גם בנק ישראל קונה זהב בטרוף. אז למה שגם אנחנו לא נקנה???הם יודעים ....
04.12.09
2.
מחיר הזהב נמצא בשיא בערך כמו שהנפט היה לפני נפילת המחירים
מספר סיבות שגרמו לעליית מחירים כבר לא רלבנטיות הביקוש הגבוה כתוצאה מהעושר במזרח שגרר ביקוש לזהב לתכשיטים רבים- ירד. הביקוש כתוצאה משימוש בזהב במוצרי אלקטרוניקה - ירד משמעותית. והחשש מאינפלציה גבוה העלו את מחיר הזהב אבל כל הגורמים האלו נעלמו ולכן אני מאמין שהמחיר בטווח הקצר אכן יעלה אבל לא רחוק היום שבו תזכו לראות התרסקות של המתכת הצהובה.
זהבה  |  13.02.09