אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי: משפחת סמפוארנה רוצה לצאת מהראל צילום: טל שחר

בלעדי: משפחת סמפוארנה רוצה לצאת מהראל

המשפחה מאינדונזיה, המחזיקה ב־20% מחברת הביטוח, מנהלת מגעים עם כמה גופים משוק ההון למכירת אחזקותיה, שנתיים בלבד לאחר ההשקעה. שווי השוק של המניות היום הוא 442 מיליון שקל

09.02.2009, 07:11 | גולן חזני

כשנתיים אחרי שרכשה 20% ממניות הראל השקעות, מעוניינת משפחת סמפוארנה האינדונזית במימוש ההשקעה, למרות ירידה של 43% בשווייה. כך נודע ל"כלכליסט".

נציגים של המשפחה בישראל ניסו לעניין בשבועות האחרונים לפחות שלושה גופים בשוק ההון בחבילת המניות בהראל, ששווי השוק שלהן עומד כיום על כ־110 מיליון דולר. השיחות נערכו עם יבואן כלי רכב גדול, בנק השקעות זר וחברת אחזקות גדולה. אריאל קור, נציגה של המשפחה בארץ, אמר ל"כלכליסט": "אין תגובה. לא יודע מאיפה המידע המופרך הזה".

על פי הערכות, ליאיר המבורגר זכות סירוב על מכירת מניות סמפוארנה בהראל, ובידו ההון הדרוש לממש אותה אם יימצא רוכש למניות.

מעבר למשבר הקשה בשווקים, מדובר באחזקות מיעוט, אחזקה פיננסית שיכולה להתאים למספר מצומצם של גופים או קרנות השקעה בינלאומיות. המשפחה, בראשות האב ג'ורג' סמפוארנה, רכשה את המניות בנובמבר 2006 לפי שווי של 954 מיליון דולר ושילמה תמורתן כ־190 מיליון דולר, כך שהיא מופסדת על הנייר מההשקעה כ־80 מיליון דולר.

גורמים בשוק ההון העריכו כי סיבה אפשרית לכך היא העובדה שבשל המשבר בשווקים לא נכנסה הראל לפעילות בדרום־מזרח אסיה, אחת ממטרות ההשקעה של המשפחה. המניות נרכשו מידי יאיר המבורגר, בעל השליטה בהראל (10%) ובנק דיסקונט (10%). ההשקעה של סמפוארנה בהראל עוררה התפעלות בזמנו מאחר שנעשתה לראשונה על ידי גוף אינדונזי בישראל ובהיקף גדול יחסית. המשפחה האינדונזית עשתה את הונה ממכירת סיגריות ציפורן.

ההון הנזיל לרכישת הראל נוצר לפני כשנה, כאשר המשפחה מכרה את אחזקותיה במפעל הסיגריות לקונצרן פיליפ מוריס תמורת כ־5 מיליארד דולר. משפחת סמפוארנה, שמוצאה סיני, היגרה לאינדונזיה לפני כמאה שנה ונחשבת לאחת העשירות בדרום־מזרח אסיה. בעסקת רכישת מניות הראל ייצג את המשפחה בנק ההשקעות גולדמן זאקס ואילו את הראל ייצג מורגן סטנלי.

עו"ד אורי סלונים משמש כיום כנציג סמפוארנה בדירקטוריון הראל, לאחר שהחליף בתחילת 2008 את גבי פרל, מי שהיה משנה למנכ"ל כלל ביטוח וכיום מתמודד במכרז על קרנות המנוף.

הראל השקעות סבלה ב־2008 משנה קשה כמו כל חברות הביטוח. את הרבעון השלישי סיימה החברה עם הפסד של 80 מיליון שקל, שלמעשה הוא גבוה יותר ונרשם בחלקו בקרנות הון ולא בדו"חות רווח והפסד. מתחילת השנה רשמה הראל רווח קטן של 4 מיליון שקל. הסיבה העיקרית להפסדים היתה הירידות בשוקי ההון, שגרמו להפסדים כבדים מהשקעות גם בתחום ביטוח החיים וגם בנוסטרו ולירידה בהכנסות מדמי ניהול בפוליסות המשתתפות ברווחים.

בחודשים אוקטובר ונובמבר נרשמו להראל הפסדים נוספים בגין הירידות בשוק ההון בהיקף של 170 מיליון שקל. הראל נסחרת בשווי של 2.2 מיליארד שקל, והיא חברת הביטוח השנייה בגודלה בשוק אחרי מגדל.

תגיות