אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מומחי סטנדרד אנד פור'ס: קצת אג"ח, קצת זהב, קצת דולר ויש לכם מתכון מנצח צילום: בלומברג

מומחי סטנדרד אנד פור'ס: קצת אג"ח, קצת זהב, קצת דולר ויש לכם מתכון מנצח

מומחי סטנדרד אנד פור'ס מציעים תיק השקעות אטרקטיבי ומאוזן שיצלח בשלום את שנת 2009 המאתגרת

10.02.2009, 09:44 | Standard & Poor's מיוחד לכלכליסט
לאחר קריסת שוקי המניות אשתקד קיוו רבים ששנת 2009 תיפתח בעליות שערים עקביות - והתבדו: מתחילת השנה ירד מדד המניות האמריקאיות הגדולות במונחי שווי שוק, S&P 500, בכ־4%, והמדד המשקלל את ביצועי השווקים באירופה, אוסטרליה והמזרח הרחוק, Msci Eafe, ירד בשיעור כפול. כלכלני חברת המחקר סטנדרד אנד פור'ס לא הופתעו מהתשואות הללו בהתחשב בנתונים הכלכליים הקשים ובמתאם ההולך וגדל בין שוקי המניות בעולם.

במצב עניינים שכזה הופכת בחירת מניות לתיק ההשקעות לסוגיה חשובה עוד יותר, אך מומחי סטנדרד אנד פור'ס ממליצים לבחון אפיקי השקעה נוספים היכולים להניב תשואות חיוביות. למעשה, המומחים מציעים למשקיעים לחלק את התיק לארבעה אפיקי השקעה בעלי משקל שווה. לאסטרטגיה שכזו יש לדעתם פוטנציאל לייצר תשואות חיוביות מוחלטות בעת הנוכחית. לחילופין, אפשר לאמץ את האסטרטגיה הזו גם בתיקי ההשקעות הקיימים הכוללים רק מניות על ידי הקטנת הרכיב המנייתי והוספת אחד מאפיקי ההשקעה שיפורטו כעת.

אג"ח קונצרניות בעלות דירוג גבוה

המיתון הגלובלי גרם לבריחה המונית של משקיעים לעבר שוק איגרות החוב של ממשלת ארצות הברית. התוצאה היתה הקטנת התשואה לפדיון של האג"ח הללו, ומעבר של משקיעים לעבר שוק האג"ח הקונצרניות בעלות הדירוג הגבוה.

אפיק האג"ח הקונצרניות בעלות הדירוג הגבוה עשוי לשפר את התשואה של תיק ההשקעות מבלי להגדיל יותר מדי את מרכיב הסיכון. עם זאת, יש לקחת בחשבון אפשרות לפשיטות רגל של תאגידים ככל שיידרדר המצב הכלכלי. מצדדי ההשקעה באג"ח המדורגות גבוה טוענים כי מרכיב הסיכון כבר מגולם כיום ברמות המחירים הנמוכות של האג"ח הללו.

אפשר להיחשף לשוק האג"ח הקונצרניות בעלות הדירוג הגבוה על ידי רכישה של תעודת הסל iShares iBoxx Investment Grade Corporate Bond (סימול: LQD) המשלמת דיבידנדים מדי רבעון. באחרונה השיגה האג"ח תשואה של 5.5%.

לדעת סנדרד אנד פור לדעת סנדרד אנד פור'ס, הביקור לאג"ח של ממשלת ארה"ב יסייע לדולר | צילום: בלומברג לדעת סנדרד אנד פור

מדד "אצולת הדיבידנדים"

ל"אצולת הדיבידנדים" משתייכות מניות של חברות אמריקאיות אשר מאחוריהן היסטוריה ארוכה של הגדלת תשלומי הדיבידנד.

היסטורית, חברות אלו רשמו ביצועים טובים יותר מחברות מקבילות. אצולה זו כלולה במדד S&P High Yield Dividend Aristocrats אשר מלקט את אותן 50 מניות מתוך מדד S&P 1500 Composite (מדד רחב במיוחד הכולל 1,500 חברות גדולות וקטנות) אשר הגדילו את הדיבידנדים שלהן מדי שנה למשך 25 שנים ברציפות.

מדד זה ירד בשנת 2008 ב־23% לעומת ירידה של 36.7% במדד S&P 1500 Composite (אך כמובן שביצועי העבר אינם מבטיחים דבר לעתיד).

תיקי מניות רבים שנתנו משקל נכבד לחברות נדיבות בדיבידנדים נפגעו מאוד בשנה האחרונה, מכיוון שרבות מהחברות הללו השתייכו למגזר הפיננסי.

לעומת זאת, האסטרטגיה שמציעה סטנדרד אנד פור'ס ממתנת את הבעיה, כי ברגע שהחברה מקטינה את תשלום הדיבידנד היא ממילא מאבדת את "תואר האצולה" ומוצאת ממדד S&P High Yield Dividend Aristocrats. בעקבות המפולת בשווקים נותרו במדד רק ארבע חברות ממגזר הפיננסים.

תעודת הסל SPDR S&P Dividend (סימול: SDYׂׂ) עוקבת אחר מדד "אצולת הדיבידנדים" ומשלמת דיבידנד מדי רבעון. באחרונה היא עלתה ב־6.1%.

דולר ארה"ב

מומחי סטנדרד אנד פור'ס סבורים כי המטבע האמריקאי ייצא נשכר מהביקוש הגבוה לאג"ח של ממשלת ארה"ב. הדולר גם נהנה מירידת הערך של מטבעות אחרים הנובעים מצעדי חירום - כמו הפחתות ריבית - שנוקטים בנקים מרכזיים מחוץ לארה"ב.

חברת המחקר סבורה כי מגמה זו תימשך, עקב הצורך של בנקים מרכזיים להתמודד עם לחצי המיתון הגוברים והולכים. הבנק המרכזי בבריטניה, למשל, הפחית את שער הריבית ל־1%, וכלכלני סטנדרד אנד פור'ס צופים ירידה של 2.7% בתמ"ג הבריטי ב־2009.

גם הבנק המרכזי בקנדה קבע שער ריבית של 1%, בעקבות נפילה בהיקף היצוא לארה"ב וצניחת מחירי הסחורות אשר פגעו בצמיחה. חברת IHS Global Insight צופה ירידה של 1.5% בתמ"ג הקנדי בשנת 2009.

האנליסטים של סטנדרד אנד פור'ס סבורים כי המיתון ומחנק האשראי העולמיים לא יסתיימו כל כך מהר, עובדה אשר תסייע לביקושים לאג"ח של ממשלת ארה"ב, ולכן גם לדולר האמריקאי.

אחד מאפיקי ההשקעה בדולר האמריקאי היא תעודת הסל PowerShares DB U.S. Dollar Index Bullish (סימול: UUP) אשר משתמשת בחוזים עתידיים כדי לעקוב אחר מדד הדולר. התעודה מקנה חשיפה הפוכה לסל המטבעות הזרים.

במילים אחרות, כאשר הביקוש למטבעות הזרים יורד, התשואה של התעודה עולה - ולהפך. המדד כולל את היורו (57.6%), הין היפני (13.6%), הליש"ט (11.9%), הדולר הקנדי (9.1%), הכתר השבדי (4.2%) והפרנק השוויצרי (3.6%). תעודת הסל האמורה עלתה בחודש ינואר ב־3.5%.

סחורות

רבות נכתב על הצניחה במחירי הסחורות אשר נפגעו מהירידה בביקושים כפועל יוצא של המיתון העולמי. עם זאת, ייתכן מאוד שמחירי הסחורות הנמוכים כבר משקפים את הירידה בביקושים, ומנקודה זו הם יכולים לטפס. אמנם כלכלות העולם יכולות להמשיך ולהידרדר, ואז תיתכן ירידה נוספת במחירי הסחורות בטווח הקצר, אבל כלכלני סטנדרד אנד פור'ס סבורים כי לטווח הארוך ייהנו הסחורות מציון טוב במשוואת הסיכון/תשואה.

חברת המחקר מגבה את הטיעון שלה בעובדה שהמיתון העולמי הוריד את מחיר חומרי הגלם בשיעור גדול יותר ממחירי המניות. בסטנדרד אנד פור'ס סבורים שסוחרי הסחורות - להבדיל ממשקיעי המניות - מיהרו לתמחר את התרחיש הגרוע ביותר מבחינתם: מדד הסחורות S&P GSCI Commodity, למשל, ירד ב־62% מאז השיא שרשם ביולי 2008.

הנפט היא הסחורה בעלת המשקל הרב ביותר במדד S&P GSCI Commodity, והאנליסטים של סטנדרד אנד פור'ס צופים כי המדד יתאושש עקב העלייה הצפויה לדעתם במחיר הנפט. זאת, כאשר הביקוש יעלה על ההיצע.

אך לא רק הנפט אמור להתאושש: ליאו לארקין, אנליסט המניות של סטנדרד אנד פור'ס בתחום המתכות והמכרות, מאמין שגם מחיר הזהב יעלה בשנת 2009, בין השאר מכיוון שהתנודתיות בשערי המטבעות תביא להגדלת הביקוש לזהב כנכס של רזרבות מטבע.

נוסף על כך בסטנדרד אנד פור'ס מאמינים שתפוקת הזהב תמשיך לדשדש עד סוף העשור, מכיוון שהמכרות הישנים מידלדלים והחדשים אינם מצליחים להגדיל את התפוקה הכוללת. מסיבה זו ולאור הצמיחה בביקושים, מאמינים כלכלני חברת המחקר שמחיר הזהב יעלה.

מי שמעוניין בחשיפה לשוק הסחורות יכול, למשל, לרכוש את תעודת הסלiShares S&P GSCI Commodity Indexed (סימול: GSG). תעודה זו עוקבת אחר מדד S&P GSCI Commodity Total Return, אשר מורכב מסחורות המפיקות אנרגיה, ממתכות ומחומרי גלם חקלאיים.

תגיות