אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם אובמה חוזר על טעויות ה'ניו דיל' צילום: גלעד קוולרצ'יק

האם אובמה חוזר על טעויות ה'ניו דיל'

האם אובמה יצליח במקום שרוזוולט כשל?

15.02.2009, 10:54 | ישראל הס

הסנאט האמריקאי אישר אמש את תוכנית התמריצים של הנשיא אובמה בהיקף של 838 מיליארד דולר. על פניו נראה כי התוכנית צפויה לעזור למשק האמריקאי להיחלץ מהמיתון העמוק בו הוא נמצא, אך אובמה לא חוזר על טעויות העבר? אולי עדיף לפתוח את ספרי ההיסטוריה לפני שמעמיסים עוד כמה מאות מיליארדי דולרים על הגירעון התקציבי של ארה"ב.

הממשל האמריקאי הנוכחי, בדיוק כמו הממשל הקודם של ג'ורג' בוש וממשל רוזוולט, שכיהן בתקופת השפל הגדול של שנות ה-30, פועל ברוח תורתו של הכלכלן האנגלי האגדי, ג'ון מיינארד קיינס. קיינס הניח שהכלכלה הקפיטליסטית עשויה להתגבר על המגמות היוצרות אבטלה ושפל בעזרת מדיניות ממשלתית של הרחבת הביקוש לסחורות ולשירותים, והגדלת התמריצים להשקעות הון. לשם כך המליץ על הקטנת שער הריבית ואמצעים אחרים לעידוד האשראי, על הוצאות ממשלתיות גדולות, במיוחד בעבודות ציבוריות נרחבות, שיזרימו למשק ביקושים גדולים.

אך האם יישום תורתו התיאורטית של קיינס זכה אי פעם להצלחה? מרבית הכלכלנים גורסים שלא. תוכנית הניו דיל של רוזוולט שיושמה בין השנים 1933 ל-1935 לא הצליחה לאושש את המשק האמריקני ומה שהביא בפועל לחילוצו של המשק האמריקאי מהמשבר היתה מלחמת העולם השנייה.

ביישום תורתו של קיינס, במהלך שנות ה-30 של המאה הקודמת, התגלו מספר כשלים. המדיניות הפיסקאלית המרחיבה, שהביאה להרחבת הוצאות הממשלה באמצעות תכניות ממשלתיות, פרויקטים ממשלתיים, תעסוקה ממשלתית, וכדומה. נועדה לספק את הכסף לצריכה. אך הביצוע אמור היה להגיע מהמיסים שיגיעו הן מהגדלת היקפי התעסוקה כמו גם מהגדלת שיעורי המס, בעיקר על בעלי ההכנסות הגבוהות. עם זאת, בפועל מומנה התוכנית מכסף שהדפיס הבנק המרכזי של ארה"ב.

תוכניתו של אובמה כוללת הטבות מס בגובה 293 מיליארד דולר לצרכנים האמריקאים, אך האם הוא מתכנן גם להגדיל את המס בהיקף דומה, או בהיקף גבוה מכך לעשירונים העליונים? אם לא, הממשל צפוי לחזור על אותה טעות שכבר ראינו במסגרת ה'ניו דיל של רוזוולט' ולשקוע בגירעון גדול אף יותר.

בנוסף לא ראינו בתוכנית של אובמה ניסיונות מיוחדים להקטין את חסכון הצרכן על מנת לעודד צריכה. אין כאן מדיניות ממשלתית של הגדלת המיסים על פקדונות או חוקים שנחקקו בנושא. מכאן, שלצרכן האמריקאי אין באמת מוטיבציה לא לחסוך את כספו.

על פי תוכנית אובמה לאזרח האמריקאי יש סיבות טובות לחסוך את כספו. מצד אחד, הממשל מקצץ את המיסים שעל האזרחים לשלם ובכך מגדיל את הכנסתם הפנויה, שסביר שהאזרח ירצה לחסוך אותה ככל שניתן ולהימנע מרכישות משמעותיות. זאת, כדי לשמור על 'כרית מזומנים' שתשמש אותו בזמנים הנוכחיים ותשמור על שרידותו במקרה של פיטורים. 

מצד שני הממשל לא מתאמץ להגביל את אפשרותו של האזרח לחסוך בצורה משמעותית, פרט להורדות ריבית אותן ביצע הבנק המרכזי במהלך השנה האחרונה. אם כך כיצד מתכוון ממשל אובמה להגדיל את הצריכה במשק האמריקאי?

תגיות