אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תפיסת ניהול מעודכנת תאפשר ל־ABB לצלוח את סערת השוק צילום: דן פורגס

תפיסת ניהול מעודכנת תאפשר ל־ABB לצלוח את סערת השוק

לאחר שישקע האבק מרעידת האדמה הכלכלית, ייהפכו כמה חברות לחזקות יותר מכפי שהיו לפניה. ענקית התשתיות והאנרגיה ABB עדיין מצליחה להשיג שיעורי צמיחה של חברת סטארט־אפ למרות מכירות של 30 מיליארד דולר בשנה ופריסה עולמית

12.02.2009, 08:13 | בעז תמיר

בעוד השפל בעיצומו, מתגלים אלה המשכשכים במי אפסיים בלי בגד ים - אמירה זו הנפוצה בימים של משבר נהפכת לאקטואלית פי כמה כשמדובר במשבר כלכלי ועסקי כמו זה הנוכחי, המעצב מחדש את פני התעשייה. לאחר רעידת האדמה הכלכלית שזעזעה את פני הגלובוס, תשתנה סביבת העסקים ללא הכר. למשל, ענקית התשתיות ומנהיגת תעשיית תחנות הכוח ABB, והמנהיגות טויוטה בתעשיית הרכב, סיסקו בתעשיית התקשורת וגוגל בתעשיית המידע, ייהפכו לחזקות ודומיננטיות הרבה יותר מאשר היו בתחילת המשבר ב־2007.

ABB, שעתידה לדווח בימים אלה על תוצאות הרבעון הרביעי ועל תוצאות 2008 כולה, תעמוד ביעד הצמיחה בשיעור שנתי של 25% ותגדיל את הרווח הנקי ביותר מ־40% לעומת 2007. עם זאת, תוכנית צמיחה שנתית של 15%–20% בבניית תחנות כוח היא תוכנית צמיחה וגידול שמאפיינת חברת סטארט־אפ מצליחה הפועלת בתחום ההייטק, יותר מאשר חברת תעשייה מסורתית המגיעה להיקף מכירות שנתי של יותר מ־30 מיליארד דולר.

ארגון רשת "גלוקאלי"

מבנה הרשת הפדרטיבי של ABB התגבש בצירוף שתי קבוצות. Brown Boveri התאגדה בשוויץ ב־1883 ונהפכה לשחקן גלובלי כמאה שנים לאחר מכן, עם רכישת קבוצת Asea השבדית שהתמזגה ל־Asea Brown Boveri. פרסי ברנוויק (Barnevik), המנכ"ל הכריזמטי של חברת ABB, שחזונו יצר את המיזוג, ארגן את הקבוצה כ"חברה וירטואלית", או ארגון־רשת "גלוקלי". לפני כ־20 שנה יישם ברנוויק ב־ABB את תפיסת הניהול שאימץ מטויוטה והוביל את ענקית התשתיות להצלחה חסרת תקדים. הוא הציג את תפיסת הניהול של ארגון הרשת הגלובלית, שבה אשכול הכולל יותר מאלף חברות מתמחות טכנולוגיה ומשולבות גיאוגרפית, והמגלה יכולת התמחות תעשייתית כספקית כוח וטכנולוגיה אוטומטית לתעשיות, לחשמל, לגז ולמים. כל זאת, בלי לוותר על ייעוד הקבוצה לשמש מנהיגה גלובלית בשמירה על איכות הסביבה. הרשת הפדרטיבית ABB מעסיקה כ־112 אלף עובדים.

דירקטוריון קטן ונייד

דירקטוריון ABB מונה 13 חברים הפועלים כמטה הקבוצה. משרדי הנהלת החברה אמנם בשוויץ, אך הקבוצה האקזקוטיבית פועלת במרחב "הכפר הגלובלי", כשהיא נעה בין 1,100 חברות־בנות המרכיבות רשת הפרוסה ב־140 מדינות. בהיעדר מבנה ארגוני היררכי, מבנה הרשת הרזה והשטוח מאפשר ל־ABB להיות גמישה ולהסתגל לתנאי סביבה משתנים.

לדברי המנכ"ל ג'וזף הוגן (Hogan), "בסביבה הכלכלית הסוערת קשה לתכנן את פעילות הקבוצה לטווח הקצר. קשה להעריך את השפעת המשבר על השקעות תעשייתיות ובהכרח קשה להעריך גם את המשך הצמיחה של הקבוצה".

כבר בדיווחי הרבעון השלישי החלו להסתמן סימני האטה בפעילות החברה - קליטת הזמנות ברבעון בסכום של 8.88 מיליארד דולר, שהם עלייה של 7% בלבד לעומת הרבעון המקביל. צבר ההזמנות לרבעון הסתכם ב־27.2 מיליארד דולר, ירידה של 2 מיליארד דולר לעומת הרבעון הקודם. כ־100 מיליון דולר נגרעו מהרווח הגולמי כתוצאה מהפסד על חומרי גלם ושערי מטבע. ההזמנות באוקטובר־נובמבר 2008 נפגעו כתוצאה מההאטה בשווקים. בשל ההאטה דירקטוריון ABB נערך להשיק תוכנית התייעלות וקיצוצים בשווי של כמיליארד דולר.

חוסן פיננסי

ל־ABB תזרים מזומנים נדיב של 7.19 מיליארד דולר כנגד חובות של 2.36 מיליארד דולר: מאזן חזק שיאפשר לה לצלוח את המשבר ביתר קלות יחסית לחברות הממונפות. בתשעת החודשים הראשונים של 2008, עד המשבר, היו ביצועי ABB מצוינים. ההכנסות גדלו ב־26% ל־25.7 מיליארד דולר והרווח הנקי צמח ב־45% ל־2.9 מיליארד דולר, או 1.26 דולרים רווח למניה. ביצועי ABB ב־2008 תורמים, להערכתנו, לסיכוי שהחברה תעמוד ביעדיה ל־2008 כולה, וחרף העמקת המשבר תצליח הנהגתה להתמודד בהצלחה עם אתגרי המיתון הגלובלי, שיעמיק ב־2009.

קשיי הלקוחות של ABB להשיג את המימון הנדרש לפרויקטים מערכתיים עלולים לגרום לירידה במכירות. עם זאת, תוכניות לעידוד הצמיחה הלאומית על ידי השקעה בתשתיות, פיתוח פרויקטים הקשורים ליצירת אנרגיה ירוקה ויצירת מקורות מים חדשים בארה"ב, באירופה ובדרום־מזרח אסיה עשויים להמריץ את השוק הנשלט על ידי ABB.

מנגד, תפגע צניחת מחירי הסחורות והאנרגיה בשווקים המתעוררים והיא עלולה לעכב את פתיחתם של פרויקטים מערכתיים וליצור ירידה בביקוש לשירותי החברה ומוצריה. המשבר והמיתון העולמי וחששות המשקיעים גרמו לצניחת מניית ABB ב־60% בשנה האחרונה.

שנה מאתגרת

2009 תהיה שנה מאתגרת. מיתון הציפיות של הנהלת ABB והחשש מירידה במכירות ופגיעה ברווחיות אינם ממריצים משקיעים רבים להשקיע במניות החברה. העובדה שהחברה נחשבת למנהיגת תעשייה, ממוקדת בענפים חיוניים לצמיחה כלכלית ומנוהלת בצורה מופתית, אינה מעודדת את המשקיעים להחזיק במניותיה גם במחיר נמוך משמעותית ממה שה"שוק" קבע לה לפני כמה חודשים.

צוות Worldview ממליץ למשקיעים לטווח הקצר להחזיק (Hold) במניות החברה. לממוקדים בטווח השקעה של יותר משנתיים, המלצתנו היא לרכוש את המניה בשל מעמד החברה בשוק, תפיסת הניהול המתקדמת שלה, חוסנה הפיננסי וההתמחות שלה. תוכנית עידוד צמיחה לאומית, או בינלאומית, להשקעה בתשתיות עשויה להחזיר את החברה למסלול צמיחה מואץ. רכישת ABB בפחות ממחיר יעד

של 17 דולר לשנה הקרובה נראית מעניינת.

*ד"ר בעז תמיר ואורלי נדיבי חוקרים בקבוצת המחקר www.worldview.biz. היועצים עשויים להחזיק ו/או לסחור בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים במאמר זה

תגיות