אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טכנולוגי על הבוקר: המפלגה השמרנית משנה את ההיסטוריה צילום: בלומברג

טכנולוגי על הבוקר: המפלגה השמרנית משנה את ההיסטוריה

כמה באמת שווה פייסבוק, איך לסחוט משתמשים תוך העמדת פנים שהם ידידים, בטקסס מוציאי דיבה לא יוכלו להסתתר מאחורי אנונימיות, ושוטרי בריטניה נכנסים לעידן מהפכת המידע

12.02.2009, 10:12 | יוסי גורביץ

Truthiness, הגירסה הבריטית

מסורת בריטית מרתקת, שראוי היה שתועתק מהשליטה הקודמת שלנו, היא שאילתות. בניגוד לגירסה הישראלית החיוורת, שכבר עברה בפועל מהעולם, כאשר ראש ממשלה בריטי עולה לענות לשאילתה, מתפתח דו קרב מילולי למופת, אינטלקט מתנגש באינטלקט ושנינות בשנינות, והנושא כלל לא מוגבל לשאלה המקורית. הרבה יוקרה תלויה במשחק הזה, והכשרון העיקרי הנדרש הוא יכולת תגובה מהירה. איש לא התחרה בווינסטון צ'רצ'יל במשחק הזה, אבל אחרים התלהבו ממנו פחות: הרולד מקמילן, ששימש פעמיים כראש ממשלה, התוודה שנים לאחר מכן שלפני כל "שעת שאילתות" בפרלמנט, הוא היה מקיא מחרדה.

הרבה יוקרה, כאמור, תלויה במשחק המשונה והמרתק הזה. מה שאולי מסביר את הפאדיחה האיומה שאירעה באם הפרלמנטים השבוע: מנהיג השמרנים, דיוויד קאמרון, תקף את ראש הממשלה מהלייבור, גורדון בראון, לאחר שזה אמר שהצייר הווניציאני המהולל, טיציאן, מת בגיל 90 וחצי מלאכתו בידו; קאמרון טען שטיציאן מת בגיל 86, והאשים את בראון בחוסר דיוק – והפליג משם לעוד אי דיוקים של בראון.
נקלע שלא בטובתו לקרב וויקיפדיה. גורדון בראון (משמאל), צילום: בלומברג נקלע שלא בטובתו לקרב וויקיפדיה. גורדון בראון (משמאל) | צילום: בלומברג נקלע שלא בטובתו לקרב וויקיפדיה. גורדון בראון (משמאל), צילום: בלומברג

דא עקא, שאף אחד לא ממש יודע באיזה גיל בדיוק מת טיציאן, ויש גרסאות שונות לשאלה הזו: אכן מ-86, כפי שציין קאמרון, אבל גם עד 93. אחד מעוזריו של השמרן הבכיר החליט שאף אחד לא ישבור לבוס שלו את המילה – והלך ושינה את דף הוויקיפדיה של טיציאן בהתאם. את ההמשך אתם יכולים כבר לתאר. המפלגה השמרנית הודיעה שהעוזר פעל "בהתלהבות יתר".

בפאשלת וויקיפדיה אחרת, הופתע שר הכלכלה הגרמני קארל תאודור מאריה ניקולאוס יואהן יעקוב פיליפ פראנץ יוזף סילבסטר פרייהר פון אונד צו גוטנברג לגלות ששמו הפך לקארל תאודור מאריה ניקולאוס יואהן יעקוב פיליפ ווילהלם פראנץ יוזף סילבסטר פרייהר פון אונד צו גוטנברג, לאחר שאיזה ליצן בוויקיפדיה חשב שאין לו מספיק שמות פרטיים. העורכים בוויקיפדיה מחקו את הווילהלם המיותר, אבל אז מישהו אחר החזיר אותו, כשהוא מצטט כמקור את הדר שפיגל – שמצידו ציטט את הערך ששונה בוויקיפדיה. אחח, מקור הידע הגדול מכולם....

הערך של פייסבוק ממשיך לצלול

 

דיווחנו אתמול (ד') שפייסבוק – קרי, המייסד (?) מרק צוקרברג – העדיפה לשלשל 65 מיליוני דולרים לידיהם של אנשי ConnectU, כדי שהללו לא יגררו את צוקרברג למשפט בטענה שגנב את הרעיון שלהם. עכשיו מסתבר שמעבר לאתיקה המפוקפקת של צוקרברג עצמו, הסיפור מטיל צל על מעמדה הכלכלי של הרשת החברתית הגדולה בעולם.

ההערכה הרשמית של שוויה של פייסבוק, בהסתמך על עסקת רכישת מניות שלה שביצעה מיקרוסופט בסוף 2007, היא 15 מיליארד, או 35.90 דולרים למניה. אבל התשלום שהציעו פייסבוק/צוקרברג לאנשי ConnectU מצביע על הערכה נמוכה הרבה יותר.

פייסבוק אמנם שילמה 65 מיליונים, אבל אין לה כסף כזה: היא שילמה 20 מיליונים במזומן והיתר במניות פייסבוק. דא עקא, שהיא העריכה את שווי המניות שלה, אלה שהשלישה לידי אנשי ConnectU, כעומד על 8.88 דולרים בלבד למניה. כלומר, הערכת השווי של פייסבוק אליבא דפייסבוק היא 3.7 מיליארד בלבד.

אבל בפועל, אנשים מציעים מחירים נמוכים הרבה יותר עבור מניות פייסבוק – כ-2.5 דולרים למניה. וכל מיליון משתמשים עולים לפייסבוק מיליון דולרים בשרתים והרבה מאד כסף בחשמל – והם לא מכניסים את הדולר שהם עולים. ודרך לצאת מהבור הזה, אין: המפרסמים כבר גילו שהפרסום בפייסבוק לא עובד.

עם כאלה חברים...

 

מי צריך אויבים? האתר YoBusted מתמחה בהצגת תמונות מביכות של משתמשים, בעיקר משתמשי פייסבוק. להרבה אנשים, במיוחד צעירים, יש נטיה לא ברורה לצלם את עצמם במצבים לא מתאימים, כמו שכרות בפומבי או עירום חלקי, רצוי גם כן בפומבי. ו-YoBusted מצא דרך לעשות מזה כסף – דרך שמזכירה מאד סחיטה.

זה עובד כך: "חברים" שלך, בדרך כלל "חברים" מפייסבוק, מעלים לאתר תמונה מזעזעת שלך, שתסכל כל סיכוי עתידי למשרה מכובדת. השיטה המקובלת להסרת תמונות לא רצויות, הטענה של הפרת זכויות יוצרים, בדרך כלל לא תעבוד, כי המצולם הוא אתה והמצלם הוא אחר. אבל אל דאגה, יש פתרון!

זמן קצר לאחר מכן, מזמין אותך האתר להסיר את התמונה – אבל כדי לעשות את זה, תצטרך לרכוש מנוי. המחיר הוא 20 דולרים לחודש, 50 לשנה – זול, ביחס לדרישות הסחטנים המקובלות. והיופי שבשיטה: האיש שהעלה את התמונה, ה"חבר" כביכול – הוא מקבל 10 עד 20 דולרים. מבריק, לא?

בפייסבוק, שהיא מקור התמונות המביכות העיקרי, לא התלהבו ולדבריהם כבר פנו לרשויות. ב-YoBusted טוענים שהכל חוקי. תגובת ה-FBI טרם נמסרה.

סוף לפחדנות האנונימית?

אחת המגפות הקשות שהביאה איתה הרשת היא הקלות שבהשמצה האנונימית. בעולם האמיתי, אם אני טוען שמר כהן מהרחוב הסמוך בועל קטינות, כדאי שיהיו לי הוכחות מוצקות, אחרת הוא יקח אותי לבית משפט ואני אצטרך למכור כליה. ברשת, זה קלי קלות: פשוט צור פרופיל משתמש שקרי, וזהו. פגעת בשמו הטוב של אדם מבלי שיש לו יכולת תגובה.

ואולי לא עוד. בית משפט בטקסס הורה לאתר המקומי Topix.com לחשוף את זהותם של 178 מגיבים אנונימיים, שהשתמשו באתר כפלטפורמה להוציא דיבה על בני הזוג מארק ורונדה לשר. ב-2008 הואשם לשר כי ביצע מעשה מגונה באחת מלקוחותיו; הוא הועמד למשפט, וזוכה.

אבל ל-178 אנשים זה לא הספיק. הם הפיצו עליו, ועל אשתו, שמועות איומות באלפי הודעות פורום. ללשרים נמאס, והם החליטו שהם יקחו את המעלילים הקטנים לבית המשפט. ועכשיו נראה אם לכל הפחדנים האלה יהיה אומץ לחזור על מה שהם כתבו גם בבית משפט ולטעון "אמת דיברנו".

הקסדה החכמה של שוטרי בריטניה

 

אחת הבעיות הקבועות בעבודת משטרה, בוודאי בעבודת בלשים, היא שרשימת העדויות הנגבות מברנשים ברחוב לוקחת שעות. השוטר רושם על פנקס, בכתב בלתי קריא בדרך כלל, את מה שנאמר לו, ואחר כך מבלה זמן רב בהעברת הטקסט לפורמט קריא וממוחשב יותר. זה מקצץ משמעותית את הזמן שהוא מבלה בשיטור.

בבריטניה החליטו לדלג אל מהפכת המידע. שוטרים במחוז דרבישייר יוצאים לרחובות כשהם נושאים עליהם שתי מצלמות וידאו, אחת בכיס החזה והשניה, העיקרית, על הקסדה. העדות נגבית לא כשהשוטר רושם בקדחתנות ביד בלתי יציבה את דברי העד, אלא ישירות לווידיאו. אחר כך חוזר השוטר לתחנה, מוציא את כרטיס הזכרון מהמצלמה, צורב את כל העסק ל-DVD – ויאללה, חזרה לרחוב לעוד עבודה מעשית.

חכם ויעיל. עכשיו, אם רק משטרת ישראל תפסיק להסתובב בשלשות – אחד כותב, אחד קורא, והשלישי מפקח על שני האינטלקטואלים המסוכנים – אולי נראה את זה גם כאן.

קצרצרים

ואם כבר בריטניה – הוד מלכותה אליזבת השניה, בחסדי האל מלכת אנגליה, סקוטלנד, וויילס, קנדה, צפון אירלנד ושאר מקומות, תעלה בקרוב בטקס רשמי, בו ישתתף ממציא הרשת סר טום ברנרס-לי, אתר חדש לארמון בקינגהם. הוא יכלול, בין השאר, את יומנה של המלכה ויקטוריה. זהו עדכון עיקרי ראשון לאתר המלכותי מאז 1997.

בתקלה ראשונה מסוגה, התנגשו אמש שני לוויינים – גרוטאה רוסית לא פעילה ולוויין תקשורת אמריקאי – מעל שמי סיביר. הלוויין האמריקני יצא מפעולה, ומעבר לכך נוצר שובל של זבל-חלל שכולל 600 פריטים חדשים. נהיה צפוף שם למעלה.

לסין יש גאדג'ט ייחודי משלה: אוטובוסי מוות. כ-40 אוטובוסים החליפו את שיטת הרצח הרשמית הפופולרית בסין – כדור אחד בעורף, מטווח אפס – וכעת מתבצעת בהם הוצאה להורג באמצעות זריקת רעל. הכל, כמובן, משודר במצלמות רשת אל הרשויות, כך שיהיה פיקוח. וכשהכל נגמר, מכבים את המצלמות ומתחילים לבזוז את האיברים להשתלה.

הבאז סביב חלונות 7, שעתידה לצאת בסוף השנה או בתחילת 2010, גורם למיקרוסופט בעיה ייחודית: משתמשים ובעלי עסקים רבים מחליטים שאין טעם לעבור לוויסטה, כי ממילא עוד מעט מגיעה מערכת ההפעלה הטובה יותר. מי שלא שדעך עד כה לוויסטה, כנראה שכבר לא יעשה את זה.

מנכ"ל פאלם, אד קוליגן, השליך את הכפפה בפניה של אפל: הוא אמר שהחברה בטוחה בזכויותיה המשפטיות, ושהיא תמשיך לייצר את הטלפון פאלם Pre. עד כה, הוא אמר, לא התקבלו כל איומים – הוא התעלם בחינניות מדבריו המפורשים למדי של מנכ"ל אפל בפועל, טים קוק – והחברה מתמקדת בייצור הטלפון. ואם יהיו צרות משפטיות, אמר קוליגן, נדע מה לעשות. ה-Pre אמור להכיל צג מולטיטאץ', נושא שאפל רגישה אליו במיוחד, כה רגישה עד ש"שכנעה" את גוגל לסגת מהתכניות להכניס צג כזה לאנדרואיד.

תגיות