אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נדחתה תביעתו של רו"ח נגד אורביט טכנולוגיות; ביהמ"ש: ההתחייבות שניתנה לו יצרה אינטרס מצידו צילום: סי די בנק

נדחתה תביעתו של רו"ח נגד אורביט טכנולוגיות; ביהמ"ש: ההתחייבות שניתנה לו יצרה אינטרס מצידו

לפני עסקת ההנפקה של החברה ב-1991 התחייבו מייסדיה לשלם לרוה"ח הפרטי שלהם, שלימים היה רוה"ח המבקר של החברה, 5% מערך המניות שיוותרו בידם לאחר ההנפקה. ביהמ"ש קבע: כתבי ההתחייבות שקיבל פוגעים בחובת אי-התלות של רו"ח מבקר

22.02.2009, 14:00 | הדר קנה

בית המשפט המחוזי בתל אביב דחה בסוף השבוע שעבר את תביעתו, בסך מיליון שקל, של רו"ח אליהו רג'ואן, נגד בעלי המניות של חברת אורביט טכנולוגיות מתקדמות.

רג'ואן שימש כרואה החשבון של יפתח שטיין ז"ל ושלומית שטיין, שלימים הקימו את חברת אורביט. ערב הנפקתה למסחר בבורסה, בשנת 1991, חתמו יפתח שטיין וקרול קירשנר, שהיו בעלי מניות הרוב בחברת אורביט, על כתבי התחייבות כלפי רו"ח רג'ואן והפקידו אותם למשמרת בכספת של עורך דינם.

כתבי ההתחייבות החתומים קובעים, כי בעלי המניות ישלמו לרג'ואן תמורה בשיעור שוויין של 5% מתוך מניות החברה ומניות אורביט טכנולוגיות, שיוותרו בידי כל אחד מהם לאחר ההנפקה. זאת, בתנאי שההנפקה תושלם עד ליום 1/9/91.

בחודש מאי 1992 החליטה הנהלת החברה על פיטוריו של רג'ואן מתפקידו כרואה חשבון מבקר של החברה. אז גילה רג'ואן למנהלי החברה על ההתחייבויות ודבר עריכתן נודע לראשונה לדירקטוריון החברה. המנהלים מצידם חששו, כי עצם עריכתם של כתבי ההתחייבות יצר מצב אסור, שבו רואה החשבון המבקר של החברה היה במועד ההנפקה בעל עניין בערכן של מניותיה - והם דיווחו על חששם לרשות ניירות ערך. הדבר פורסם וגרם אז לנפילה בשער המניה.

רג'ואן ביקש לממש את כתבי ההתחייבות שניתנו לו והוא הגיש את תביעתו נגד בעלי המניות בשנת 2002, כעשר שנים לאחר שרשרת אירועים זו. בית המשפט דחה את התביעה, בפסק דינה של השופטת ענת ברון, שקבעה שההתחייבות אינה חוקית. לדברי השופטת, ההתחייבות מהווה פגיעה של ממש בחובת אי-התלות, החלה על רואה החשבון המבקר של החברה.

על פי פסק הדין, כתבי ההתחייבות - גם אם אינם מבטיחים לתובע בעלות במניות החברה - יוצרים אינטרס מצידו בערכן של מניות אלה, שכן הם מורים, כי גובה התמורה שתשולם לו תיגזר משוויין של מניות החברה, לאחר ההנפקה.

מרגע שנחתמו מסמכים אלה נוצר, לכאורה, לתובע אינטרס אישי במניות החברה, כאשר התשלום מושפע מעצם קיומה של ההנפקה ובהמשך - מתוצאותיה העסקיות של החברה. כל זאת בהיותו רואה החשבון המבקר שלה.

הנתבעים בתיק יוצגו על-ידי עוה"ד פיני יניב ועמית שניצר, ממשרד קנטור, אלחנני, טל ושות', ועו"ד אייל רוזן ממשרד רסלר. התובע יוצג על-ידי עו"ד גדי טיכו, ממשרד רם כספי.

תגיות