אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עם קצת עזרה מהמדינה: תוכניות הסיוע שכל עסק חייב להכיר איור: מורן ברק

עם קצת עזרה מהמדינה: תוכניות הסיוע שכל עסק חייב להכיר

כשהאשראי הבנקאי ניתן במשורה, כדאי לזכור שגם המדינה מציעה שלל מענקים והטבות, שעתידים לספק לעסקים את החמצן הדרוש להם

23.02.2009, 11:39 | רימונה פרקש ברוך

המיתון מחייב חברות ועסקים רבים למצוא פתרונות יצירתיים שונים להגדלת תזרים המזומנים של העסק, אבל לא הרבה אנשים יודעים שהמדינה מציעה להם כמה פתרונות יעילים בתחום זה. "כלכליסט" ריכז כמה מהאפשרויות הפחות מוכרות להגדלת האשראי העסקי, באמצעות קרנות ממשלתיות לסיוע בשיווק, בפיתוח ובהשקעות, המציעות מענקים נאים או הקלות מס ניכרות.

 

דחיפה גדולה ליצואן הקטן: הקרן לעידוד השיווק בחו"ל ליצואן הבודד

 

"כל עסק שעוסק ביצוא חייב להשקיע גם בשיווק: הוצאות פרסום, טיסות החזקת משרד בחו"ל והשתתפות בתערוכות", אומר רו"ח אלון פורז, מנכ"ל חברת מענקי מדינה, המתמחה בסיוע לעסקים המבקשים לקבל הטבות מהמדינה. "הקרן הזו, שמפעיל משרד התמ"ת, מיועדת לסייע ליצואנים בודדים ולהביא לצמיחה ביצוא הישראלי".

דרישות: ההלוואה מיועדת ליצואנים פעילים, ולא לכאלה שמתכננים יצוא ראשון. העסק נדרש להקדיש לפחות 5% מהמחזור השנתי שלו ליצוא. את ההלוואה מאשר משרד התמ"ת.

תנאים: הסכום המוצע הוא 20% ממחזור העסק או מיליון דולר (הנמוך מביניהם). הריבית היא פריים + 2.5%. ההלוואה מגובית בערבות מדינה של 70%.

תהליך: מתנהל מול משרד התמ"ת; את הפרטים אפשר למצוא באתר של המשרד www.moital.gov.il (תחת "סיוע לעסקים" - "הקרן לפיתוח השיווק").

כדאי לדעת: הההלוואה ניתנת גם לצורכי הון חוזר. אפשר לקבל הלוואה גם דרך הקרן לסיוע לעסקים קטנים.

קידום תעשייה עתירת ידע: מענקי המדען הראשי

 

לשכת המדען הראשי במשרד התמ"ת אחראית לתמיכה במו"פ תעשייתי, ונותנת הלוואות (שיכולות להיהפך למענק) כאמצעי לעידוד יזמות טכנולוגית ומדעית.

דרישות: ההלוואה מוענקת לחברות שיוכיחו חדשנות בטכנולוגיית הייטק או בתעשייה מסורתית. המדען הראשי יחליט אם לאשר את ההלוואה על בסיס הערכת הדרישה לפיתוח ועל סמך מנהלי הפיתוח. בשלב הבא נעשית פנייה ראשונית לבנק, לבדיקת ההיסטוריה העסקית של מבקש ההלוואה. אם זו תקינה, אוספים מהחברה נתונים כספיים ותחזיות, ובונים יחד תוכנית עסקית. בודק מטעם הקרן בוחן את התוכנית, ומעביר אותה לאישור סופי בוועדה.

תנאים: ההלוואה היא עד 50% מהוצאות המו"פ, אבל לרוב 30%-40%. המדען רשאי להוסיף עוד 10% אם המיזם ממוקם באזור פיתוח, ולהגיע ל־75% ביישוב קו עימות. כדי לקבוע את סכום המו"פ שלו היא זקוקה, נדרשת החברה להגיש דו"חות מו"פ רבעוניים ושנתיים ודו"ח כספי שנתי. התקציב יינתן תמיד לתקופה של 12 חודש.

אם הבשיל המוצר, תוחזר ההלוואה כתמלוגים ממכירתו, ללא הגבלת זמן. הריבית הממוצעת היא 3.5% לשנה מהמכירות, לרוב צמודה לדולר. אם הפיתוח נכשל או שהמוצר לא נמכר, ההלוואה הופכת למענק.

תהליך: הכנת הבקשה נמשכת כחודש. מרגע שזו קיבלה אישור ראשוני עד קבלת ההלוואה עובר לרוב עוד חודש.

כדאי לדעת: פורז מציין שהמדען מציע גם תת־מסלולים בהיקפים צנועים יותר, ובראשם קרן תנופה. הקרן מגישה ליזמים מתחילים סיוע של עד 200 אלף שקל או 85% מעלויות הפיתוח (הנמוך מביניהם), עד העמדת אב־טיפוס, רישום פטנט והכנת תוכנית עסקית.

 , איור: מורן ברק איור: מורן ברק  , איור: מורן ברק

הקלות מס למפעלים: החוק לעידוד השקעות

 

מטרת החוק, שנחקק ב־1959, היא עידוד הקמת מפעלים תעשייתיים בארץ, בייחוד באזורי עדיפות לאומית. כשמדובר בהרחבות של מפעל קיים מנצלות אותו חברות גדולות שמקבלות תמריצים. דווקא מפעלים קטנים בפריפריה שיכולים ליהנות מזה פחות מודעים לנושא.

דרישות: המפעלים המועמדים חייבים להיות תעשייתיים כהגדרתם בחוק. ההשקעה הראשונית בחברה חייבת לעלות על 300 אלף שקל, ובעל החברה נדרש לרקורד מס נקי בעשר השנים האחרונות. נוסף על כך, החברה צריכה לרשום ייצור של לפחות 25% ממחזור המכירות.

תנאים: במסגרת החוק פועלים שני מסלולים עיקריים: במסלול המענקים מקבלים בתי העסק מענק עבור השקעות במכונות ובציוד, המגיע עד 24% באזור עדיפות א'. נוסף על המענק, העסק מקבל הטבות מס לכמה שנים לפי אזור. ככל ששיעור השקעת החוץ עולה, קטנים שיעורי המס ומגיעים עד 10%. נוסף על כך, העסק זכאי להפחתה במס על דיבידנד, מ־25% ל־15%. באחרונה צמצמה המדינה את התקציב שהיא מייעדת למסלול זה.

מסלול הטבות המס הוא נפוץ יותר, ונתון לפיקוח רשות המסים. הוא מעמיד לעסקים שתי אפשרויות: פטור ממס (עשר שנים באזור א', שש שנים באזור ב' ושנתיים באזור ג') או "מסלול אירלנד" שתקף רק באזור א', וקובע שיעור מס חברות של 11.5% לעשר שנים, והפחתה נוספת של מס על משיכת דיבידנד - ל־15% לישראלים ול־4% לתושבי חוץ.

תהליך: התהליך מוגדר "מסלול ירוק": חברה הסבורה שהיא זכאית להטבות מס מוזמנת לפנות למס הכנסה, ולהודיע שהחוק חל עליה. עם זאת, אם היה החישוב של החברה שגוי והיא אינה זכאית להטבות, היא תידרש לשלם רטרואקטיבית. כדי למנוע מצבים כאלה, הוקם מוסד פרה־רולינג המאפשר להגיש בקשה לאישור מראש של תחולת החוק.

כדאי לדעת: גם מפעלים המבצעים יצוא עקיף זכאים להטבות המס לפי החוק - למשל מפעל המייצר רכיב ומוכר אותו לחברה ישראלית, המשלבת אותו במוצר אחר ומייצאת אותו. התנאי הוא שהחברה המייצאת צריכה להיות בעלת מפעל מאושר או מוטב.

גם מעסיקים, גם מתוגמלים: סיוע לקליטת עובדים

מכרז התמ"ת נותן סיוע גם לחברות המתחייבות להעסיק עובדים בתמורה להחזר חלק מעלויות השכר בגין עובדים אלה. המענק ניתן לאחר מכרז, שבו נקבעת הזכייה לפי ניקוד הניתן למעסיקים בהתאם למספר העובדים שיועסקו, אזור הפעילות, השכר הממוצע שישולם לעובדים והזמן שבו מתחייבים להעסיק את העובדים.

דרישות: בהקמת עסק, על העסק להעסיק לפחות חמישה עובדים חדשים. בהעתקת עסק, על העסק להעסיק את מספר העובדים שהועסקו בו לפני ההעתקה או חמישה עובדים (הגבוה מביניהם). בהרחבת עסק, על העסק להעסיק לפחות חמישה עובדים חדשים.

תנאים: המענק ניתן לתקופת העסקה של 30 חודש, ונע בין 5% ל־25% מעלות השכר המשולם לעובדים, עד תקרת שכר של 15 אלף שקל בחודש.

כדאי לדעת: מדובר ב"חלון זמן" מצומצם: מי שמעוניין להגיש הצעה במכרז חייב לעשות כך עד 15 במרץ. מומלץ שעסק הרוצה לעשות כן ייערך למכרז בהקדם.

תגיות