אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביהמ"ש דחה את תביעת סטרלינג נגד הרמטיק נאמנויות בנושא שכר הטרחה על הנפקת האג"ח צילום: מיכאל קרמר

ביהמ"ש דחה את תביעת סטרלינג נגד הרמטיק נאמנויות בנושא שכר הטרחה על הנפקת האג"ח

חברת התקשורת, שיושב הראש שלה הוא דן חלוץ, טענה נגד הנאמן בעסקת הנפקת האג"ח שבוצעה ב-2007 שאינו זכאי לשכר הטרחה ולשיפוי בגין הוצאותיו, אותם קיזז מכספי האג"ח שהעביר לה. השופט זפט חשב אחרת

23.02.2009, 17:41 | מארק שון

בית המשפט המחוזי בתל אביב דחה אתמול (א') את תביעתה של חברת התקשורת סטרלינג, שבראש הדירקטוריון שלה עומד הרמטכ"ל לשעבר, דן חלוץ, כנגד הנאמן על אגרות החוב של החברה, הרמטיק נאמנות בע"מ. במסגרת התביעה טענה סטרלינג, כי הנאמן, אשר הפר כביכול את הסכם הנאמנות, אינו זכאי לשכר טרחה ולשיפוי בגין הוצאותיו.

בהחלטתו קבע סגן נשיא המחוזי, השופט יהודה זפט, כי הנאמן אינו רשאי לנקוט בהליכים שאינם לטובת מחזיקי אגרות החוב, עליו להתחשב באינטרסים של החברה, כל עוד אין בכך כדי לפגוע בעניינם של מחזיקי אגרות החוב, אולם, בגדר מגבלות אלה, רשאי הנאמן להפעיל שיקול בלעדי בנקיטת הליכים משפטיים להגנה על עניינם של מחזיקי אגרות החוב.

סטרלינג, העוסקת בפיתוח אנטנות להעברת נתונים בפס רחב למטוסים ולכלי רכב, הנפיקה במהלך שנת 2007 אגרות חוב (סדרה א') בערך נקוב של כ-31 מיליון שקל. מדובר בהנפקה תקדימית, בה חברת הזנק מגייסת כספים למימון פיתוח מוצר - עוד בטרם החלה מכירתו בהיקפים מסחריים.

בתשקיף ובשטר הנאמנות נקבע, כי התמורה שתתקבל מהנפקת האג"ח (שהגיעה לבסוף לכ-41 מיליון שקל) תופקד בחשבון נאמנות ותועבר לידי סטרלינג, אם וכאשר תגיע החברה לאבן דרך בפעילותה העסקית - בחירתה לשמש כספק מערכות שהיא מפתחת בהיקף של 50 מיליון דולר.

בחודש ספטמבר בשנה שעברה פרסמה סטרלינג דיווח מיידי על התקשרותה בהסכם לרכישת מערכות בהיקף של כ-60 מליון דולר וטענה, כי היא זכאית לקבל את כספי האג"ח.

אלא, שהודעה זו לא שכנעה את חלק מבעלי האג"ח, שטענו כי, בפועל, החברה לא הוכיחה שהיא הגיעה לאבן הדרך ולמעשה יש להעמיד את האג"ח לפירעון מיידי.

לאחר הליכים משפטיים שנוהלו בין הצדדים, במסגרתם ייצג הנאמן את בעלי האג"ח, קבע בית המשפט המחוזי בתל אביב בתחילת חודש דצמבר 2008, כי החברה עמדה בתנאי אבן הדרך והורה לנאמן להעביר לידיה את כספי האג"ח בהתאם להסכם הנאמנות. כתוצאה מכך, הנאמן העביר לחברה את הכספים, אך הותיר בידיו כ-550 אלף שקל, אשר נועדו לתשלום הוצאותיו ושכר טרחתו במסגרת ההליכים המשפטיים.

"הנאמן לא צריך לשאת בעלויות"

בשלב זה טענה סטרלינג בפני בית המשפט, כי הנאמן נהג בחוסר סבירות, תוך שהוא מפר את הסכם הנאמנות. התנהגות זו, טענה החברה, מהווה חריג לסעיפים בהסכם הנאמנות, המקנים לנאמן זכות לתשלום שכר טרחה ושיפוי בגין הוצאותיו, וכי אין הוא זכאי לקבלת כספים אלה.

הנאמן טען, כי עד חודש נובמבר האחרון הוא לא העסיק עורכי דין, אז נדרש לשכור סיוע שכזה כדי להגיב לטענות החברה. הנאמן אף הציע לחברה למנות עו"ד מנוסה, שיבחן את סוגיית גובה שכר הטרחה, אך זו סירבה.

"בשטר הנאמנות לא נטל על עצמו הנאמן לשאת בהוצאות פעולותיו להגנת עניינם של מחזיקי אגרות החוב, וסביר להניח שלא היה מסכים ליטול על עצמו מחויבות כזאת", כתב השופט. "חיוב הנאמן בהוצאות הליכים אלה יפגע באופן חמור בשיקול הדעת ובחופש הפעולה של הנאמן".

השופט זפט קבע, כי הפעולה של הרמטיק היתה בגדר סמכותו ובהתאם לשטר הנאמנות, עת התיר לעצמו לקזז מכספי האג"ח שהוחזקו בחשבון הנאמנות מאות אלפי שקלים, המגיעים לו כשכר טרחה וכשיפוי בגין הוצאותיו. הוא דחה במלואה את תביעתה של סטרלינג.

הרמטיק יוצגה ע"י עוה"ד חיים סאמט ואיתמר פורת, ממשרד סאמט שטיינמץ, הרינג, גורמן ושות' ואילו סטרלינג ע"י עוה"ד ניר כהן, דוד לשם ועידן דיין, ממשרד ניר כהן, לשם ושות'.

תגיות