אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביבי, תן נטבוק לכל ילד צילום: בלומברג

ביבי, תן נטבוק לכל ילד

במחיר של פחות ממטוס קרב אחד יכולה ממשלת נתניהו ליזום את ההשקעה החינוכית הטובה בתולדות ישראל

25.02.2009, 14:39 | צביקה בשור
בשנת 1996 נתן משרד ראש הממשלה, אז בראשות בנימין נתניהו, חסות לפרויקט "מחשב לכל ילד". המחשבה שעמדה בבסיס ההחלטה, גם אם היה בה שמץ של ספין פוליטי, היתה שבעידן של כלכלת מידע יכולת שימוש במחשב היא מנבא מרכזי ביכולת ההשתכרות העתידית של כל אדם. המחשבה הזו היתה מחשבה מדויקת מאוד.

פרויקט "מחשב לכל ילד", שכמו שירותים רבים בישראל הוקא מתוך סל האחריות של הממשלה ונותר פרויקט של עמותה, גילה דברים מופלאים על המתנה שנופלת בידיו של ילד שניתן לו מחשב. מסקרי העמותה שנערכו כחלק מליווי הילדים עולה ש־97% מהילדים שקיבלו מחשב עדיין משתמשים בו. 90% משתמשים בו מדי יום. 80% מחוברים לאינטרנט, אף שהפרויקט מממן רק חצי שנה של התחברות, ועלות החיבור מוטלת לאחר מכן על המשפחות. 60% מהילדים דיווחו על עלייה בהישגיהם הלימודיים ומעמדם החברתי בכיתה. 80% דיווחו שגם אחיהם משתמשים במחשב. שליש דיווחו שגם הוריהם משתמשים בו.

אלא שנתון אחד מעיב על 13 שנותיו של הפרויקט החשוב כל כך הזה: 32,434. זה סך כל המחשבים שחולקו לילדים מאז תחילת הפרויקט עד היום. ב־2008 הצהירו אנשי הפרויקט שמטרתם היא להעביר 6,000 מחשבים חדשים לידיהם של ילדים. לא די בזאת, וכך לעולם לא ייסגר הפער הדיגיטלי בישראל. אם היום בקרב החמישון העליון 94% מהילדים מחוברים לאינטרנט ממחשבם הביתי, לעומת 37% בלבד בחמישון התחתון, הפרויקט הזה לא ישנה את המצב. לא בקצב הזה.

נתניהו מבקר בכיתת מחשבים, בקדנציה הקודמת שלו כראש ממשלה, צילום: שאול גולן נתניהו מבקר בכיתת מחשבים, בקדנציה הקודמת שלו כראש ממשלה | צילום: שאול גולן נתניהו מבקר בכיתת מחשבים, בקדנציה הקודמת שלו כראש ממשלה, צילום: שאול גולן

זה לא חייב להיות כך. אם ב־1996 היה פרויקט כזה משא כבד מדי על כתפיה הכלכליות של המדינה, ומחשב סביר עלה יותר מאלף דולר, הרי שכיום שוטף את העולם גל של מחשבים זולים להפליא. חברת דל, למשל, מוכרת מחשב נייד ב־200 דולר לצרכן הפרטי. ממשלת ישראל יכולה להשיג במכרז גדול מחיר טוב עוד יותר, עבור מחשב טוב יותר.

בואו נעשה את החישוב ביחד. 200 דולר למחשב. בישראל יש כמיליון וחצי תלמידים. נאמר שאנחנו לא מחילים שום קריטריון מסנן, ורוכשים לכולם מחשב. 300 מיליון דולר. כלומר 1.2 מיליארד שקל. הרבה כסף, נכון? כן, אבל לא כל כך. הביאו בחשבון שתקציב משרד החינוך הוא 27 מיליארד שקל בשנה לערך. והביאו בחשבון שאפשר לפרוס את הפרויקט הזה למשך שלוש שנים. 400 מיליון שקל בשנה. פחות ממחירו של מטוס F-35 אחד שחיל האוויר רוצה לרכוש.

אז תגידו, נכון, המחיר אינו כולל את ההדרכות ההמוניות שמשרד החינוך יצטרך לממן (אף שלא צריך באמת. הילדים ילמדו לבד. אולי את המורים צריך ללמד), ולא הבאנו בחשבון את חיבור האינטרנט החינמי/מסובסד שחובה לחבר למחשב כזה. אבל תחשבו: מיליארד שקל או 2 מיליארד שקל, ולכל ילד בישראל יש מחשב נייד. 60% מהילדים בחמישון התחתון ידווחו על שיפור בהישגיהם הלימודיים. לא ההשקעה הכי טובה שישראל עשתה מעולם בחינוך? וזה עוד לפני אלף ואחת ההטבות הנוספות שיועתרו על החברה והכלכלה בישראל.

בנימין נתניהו היה ראש הממשלה שיזם את הפרויקט "מחשב לכל ילד" בישראל. עכשיו יש לו הזדמנות אמיתית, לא ספינית, לממשו. אם תשאלו אותי, הוא חייב לנצל את ההזדמנות הזו.

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

14.
למה מחשב זה טוב?
כדי שילדים ישחקו במחשב כל היום במייפל סטורי? (הם מתכתבים שם במקרה הטוב באנגלית עילגת בגלל לחץ זמן ) ילדי ה"מחשב לכל ילד" לא מפתחים יכולת מתמטית ובמקום זה באים לבית הספר עם בעיות קשב וריכוז וסף גירוי גבוה. לדעתי צריך להכניס את השחמט כמקצוע חובה, ובנוסף את לימוד הגיטרה כי זה כלי מאוד זול שמפתח יכולת קורדינציה וגם בעקיפין חשיבה מתמטית. אני כבר לא מדבר על כל האתרים למבוגרים בלבד שיש ברשת....
מ , יוקנעם  |  05.03.09
12.
החינוך הוא התחום החשוב ביותר באג'נדה
מה היא מטרת קיומנו? מדוע עלינו לדאוג לבטחוננו? מדוע אנו פועלים לקדם את הכלכלה? מה השאיפות של עם ישראל? התשובה היא פשוטה - שגשוג. עם ישראל, והגזע האנושי בכלל, מעוניין לשגשג ולהתפתח. בטחון, בריאות, כלכלה, תעסוקה, מדע ודת הם אינם מטרות. הם אמצעים. אמצעים שעוזרים לחתור לשגשוג. אין כלי חשוב יותר, הכרחי יותר, בסיסי יותר ואפקטיבי יותר לקידום השגשוג מחינוך. אם יש קלישאה שאסור לזלזל בה היא הילדים הם העתיד. החינוך חייב לעבור למרכז השיח הציבורי. עם חינוך נכון, שאר תחומי החיים בראיית המאקרו, בטווח הארוך, יסתדרו כמעט מעצמם. האם נתניהו ישכיל להבין את ההזדמנות שבידיו? אני מאד מקווה, אבל מלא ספק.
תומר  |  26.02.09
לכל התגובות