אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צו סגירה מרחף מעל חברה בת של בתי הזיקוק צילום: אלעד גרשגורן

צו סגירה מרחף מעל חברה בת של בתי הזיקוק

גדיב, המספקת חומרי גלם לתעשיות הפלסטיקה והכימיה, ובתי הזיקוק נדרשים להפחית פליטות של חומרים רעילים ומסרטנים בתוך 3 חודשים. אחרת המלאים של חומרים אלה יחוסלו ולא תאושר אחזקתם בעתיד

01.03.2009, 13:47 | גלית שפיר

המשרד להגנת הסביבה הודיע לחברת גדיב, חברה בת של בתי הזיקוק, כי יוציא צו סגירה מנהלי למפעל אם לא יפחית כ- 60% מהפליטות בתוך 3 חודשים. גם בתי הזיקוק נדרשו להפחית 60% מהפליטות בתוך 3 חודשים. מהמשרד להגנת הסביבה נמסר כי אם שני המפעלים לא יבצעו את הדרישות להפחתת החומרים הרעילים והמסרטנים – יחוסלו כל המלאים ולא תאושר אחזקה של חומרים אלו בעתיד.

בז"ן וגדיב, המספקת חומרי גלם לתעשיות הפלסטיקה והכימיה, זומנו ביום חמישי האחרון לשימוע בפני מנהל מחוז חיפה במשרד להגנת הסביבה,רוברט ראובן, בעקבות הפרות של הצווים האישיים ואי יישום התוכנית לגילוי ותיקון דליפות של הפליטות הלא מוקדיות מהציוד.

בשימוע נטען, כי התוכנית שהגישה בז"ן לטיפול בפליטות היא חלקית ולא מקצועית, ואינה עומדת בדרישות שנקבעו בצו. "המפעל הינו אחד התורמים הגדולים לאיכות האוויר הירודה במפרץ חיפה כתוצאה מהיישום הלקוי של הוראות הצו. המפעל ממשיך לפלוט כמות עודפת של אלפי טונות מזהמים לאוויר בכל שנה", נטען בשימוע.

לגבי חברת גדיב נטען כי "המפעל מחזיק ופולט לאוויר כמויות גדולות של חומרים נדיפים, ביניהם חומרים רעילים ומסרטנים שנמצאו בריכוזים חורגים בסביבת מפרץ חיפה. כתוצאה מיישום לקוי של הוראות הצו, המפעל ממשיך לפלוט כמויות עודפות של מאות טונות מזהמים לאוויר בכל שנה וזאת מבלי להציג כוונה אמיתית ורצינית למניעת הפליטות".

שני המפעלים נדרשים להגיש בתוך 3 חודשים אמצעים מיידים להפחתת פליטות מחומרים רעילים ומסרטנים באמצעות צביעת המכלים, כיסוי המכלים ואיטום מערכת של הולכת השפכים.

חברת בז"ן נדרשת להגיש בתוך חודש תוכנית לטיפול במיכלים וכן תוכנית להפחתת הפליטות הלא מוקדיות ממיכלי הקירור ב- 80%. גדיב נדרשת להגיש בתוך שישה שבועות סקר של ריחות.

המשרד דרש כי בז"ן תקצה סכום מתוך ה-270 מיליון דולר שהוקצה לנושאי סביבה ודווח בתשקיף החברה. מנהל מחוז חיפה במשרד להגנת הסביבה, רוברט ראובן: "ממצאי סקרי איכות אוויר שערך המשרד מצביעים על חריגות מערכי הייחוס בחומרים שחלקם מסרטנים ורעילים, ואת הצורך בשינוי משמעותי".

חנן קלצ'וק שייצג את בית הזיקוק טען בשימוע. "בשנה וחצי האחרונות בתי הזיקוק משקיעים מאמצים גדולים מאוד בהשקעות ובחינוך בכל רמות העובדים, מהנמוך ועד המנהלי. בבית הזיקוק מרגישים, בניגוד למה שמצטייר, שמשקיעים המון, לא רק מבחינה כלכלית אלא גם מבחינה ניהולית, בהטמעה של הנושא הסביבתי. בית הזיקוק לא יחסוך בהקצאת משאבים לפתרונות, גם אם דברים עלולים להיכשל, מיד ייעשה חיפוש אחר פתרון חלופי".

נציגי החברה טענו בשימוע "אנו רואים את השיקולים במניעת הזיהום כאחד הנדבכים העיקריים בהתנהלות המפעל".

תגיות