אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מרקל: תוכנית סיוע אחידה לא רלוונטית למזרח אירופה צילום: בלומברג

מרקל: תוכנית סיוע אחידה לא רלוונטית למזרח אירופה

קנצלרית גרמניה אמרה את הדברים בכינוס חד יומי מיוחד של האיחוד האירופי, בניסיון להגיע לפשרה בנוגע לדרך ההיחלצות מהמשבר

01.03.2009, 17:40 | סוכנויות הידיעות

בצל משבר כלכלי מעמיק וחילוקי דעות קשים בין מדינות האיחוד האירופי לגבי דרכי ההיחלצות ממנו, נפתח היום (א') בבריסל כינוס חד יומי מיוחד, כעוד ניסיון להביא לפשרה בין המנהיגים האירופים.

גרמניה צוללת התמ"ג התכווץ ברבעון הרביעי בשיעור הגבוה זה 22 שנה ירידה של 2.1% נרשמה בתמ"ג הגרמני ברבעון האחרון לעומת הרבעון השלישי. בקרן המטבע צופים צניחה של 2.5% בתמ"ג הגרמני ב-2009 - ההתכווצות הגדולה ביותר מאז מלחמת העולם השנייה ענת ציפקיןלכתבה המלאה

קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, דחתה את הקריאות של מנהיגי מזרח אירופה להזרים סיוע של מיליארדי דולרים למדינותיהם על מנת לעזור להם להתמודד עם משבר האשראי. לטענתה לכל מדינה אפיונים משלה ותוכנית סיוע אחידה תהיה בלתי רלוונטית עבור החלק המזרחי של היבשת.

לדבריה של מרקל אין להשוות בין המתרחש בהונגריה למדינות הבלטיות למשל. ערב כינוס פנו מנהיגי פולין, הונגריה, סלובקיה, צ'כיה, בולגריה, אסטוניה, ליטה ולטביה בבקשה להקים קרן סיוע מיוחדת שתאפשר להן להיחלץ מהשבר.

"עלינו להגיע לאחדות ולרוח ההזדהות"

הנשיאה התורנית, צ'כיה, היא זו שעומדת מאחורי הכינוס יחד עם צרפת וגרמניה שלחצו עליה לערוך עוד פגישת פסגה בין המנהיגים. "האיחוד האירופי חווה תקופה קשה ועלינו להגיע לאחדות ולרוח ההזדהות", אמר נשיא נציבות האיחוד האירופי, חוזה מנואל בראוסו בפתיחת המושב.

בראוסו הדגיש כי לנוכח המשבר יש לקחת בחשבון את הקשיים הייחודיים לכל מדינה ומדינה. אך למרות קריאה זו לשיתוף הפעולה בין החברות באירוח הוא התנגד נחרצות לתוכנית פעולה אחידה לאירופה כולה, אלא קרא רק לשיתוף פעולה בין הארצות.

הכינוס נפתח בארוחת צהריים חגיגית במהלכה כל אחד ממנהיגי 27 המדינות הציג את הצעדים הנראים לו כנחוצים על מנת להתגבר על המשבר. ראש ממשלת שבדיה, פרדריק ריינפלדט, קרא להקטין את ייצור כלי הרכב באירופה. "היום אנו מייצרים 18 מיליון דולר לשנה בעוד הביקוש צנח ל-11-12 מיליון בלבד", אמר ריינפלדט והציע להקטין את הסיוע הממשלתי לענף הרכב בניגוד לעמדת צרפת וגרמניה (שם מרוכזים מפעלי הרכב הגדולים - א"ו) אשר דווקא דרשו להגדיל את הסיוע.

עיקר הדיונים נסובו סביב המשבר בשוק העבודה האירופי הנובע מגידול מתמיד בשיעור האבטלה. ראשי מדינות מזרח אירופה הביאו דאגה גדולה מכך והזהירו כי אם המשבר יחמיר, הן יהיו ראשונות להיפגע בשל הקושי לשלם דמי אבטלה נדיבים כמו בשכנות המערביות שלהן. "ובמקרה זה צפו לגל הגירה דגול ממזרח אירופה".

למרות ניגודי עמדות שהתגלו בין מדינות רבות, על פי דיווחים לא רשמיים מתגבש מסמך הבנות בין ראשי כל המדינות בו הם מתחייבים לצעדים אשר עולים בקנה אחד עם אינטרס המשותף של האיחוד האירופי והימנעות מצעדים הפוגעים במדינות שכנות.

תגיות