אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"תעשייה זה חשוב ומכניס כסף, אבל דיירים הם נשמת אפה של עיר" צילום: סבסטיאן שיינר

"תעשייה זה חשוב ומכניס כסף, אבל דיירים הם נשמת אפה של עיר"

ראשי הערים הצומחות ביותר בישראל מבינים את הרקע לצעדו של ראש עיריית ראשון לציון שמבקש לעצור את הבנייה למגורים, אולם לא בהכרח מסכימים איתו. כלכליסט בדק מה עמדתם

02.03.2009, 08:12 | אורי חודי ודותן לוי

האם ראשי ערים שצמחו במהירות גדולה מהמתוכנן צריכים להגביל את הבנייה למגורים בשטח השיפוט של העיר? בעקבות פרסום בלעדי ב"כלכליסט", שלפיו ראש העירייה הנכנס של ראשון לציון, דב צור, הורה לעצור אישור פרויקטים חדשים למגורים בשנים האחרונות, שוחחנו עם כמה מראשי הערים הנבנות ביותר בישראל בעשור האחרון כדי לבדוק מה עמדתם.

דב צור, צילום: צביקה טישלר דב צור | צילום: צביקה טישלר דב צור, צילום: צביקה טישלר
במקום הפרויקטים למגורים מתכנן צור לפתח מתחמי תעשייה שיספקו תעסוקה לתושבים. בימים אלה הוא מקדם את "תוכנית ההקפאה", שהוצגה לאחרונה לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה במחוז מרכז של משרד הפנים. את החלטתו מבסס צור על הצורך לטפל במה שהוא הגדיר בפגישות סגורות "הגידול המהיר באוכלוסיית העיר בשנים האחרונות לעומת המחסור באפשרויות התעסוקה בעיר". כיום מתגוררים בראשון לציון 243 אלף תושבים. עם השלמת הפרויקטים שכבר אושרו לבנייה בעיר, בהם 13 פרויקטים של פינוי־בינוי, עתידה אוכלוסיית העיר לגדול ל־315 אלף תושבים. זאת בשעה שיעד גודל האוכלוסייה של העיר הוא 260 אלף תושבים בלבד.

ירושלים - למצוא איזון

ניר ברקת, ראש עיריית ירושלים, נאלץ להתמודד מאז כניסתו לתפקיד עם מצוקת הדיור לצעירים ובשכונות החרדיות, וכן עם מחסור במקומות תעסוקה. לדבריו יש למצוא איזון בין מסחר ותעסוקה לבין מגורים: "אני לא חושב שנגיע למודל שבו מפסיקים לחלוטין תחום אחד על חשבון פיתוח תחום אחר", הוא אומר. ברקת מספר כי על שולחנו עומדים כעת כמה נושאים לטיפול: גידול בהיקף מקומות התעסוקה, טיפול בתשתיות הציבוריות ויצירת מסגרת לדיור בר השגה לצעירים ולסטודנטים בעיר.

"יש לנו בעיה של יוקר דיור לצעירים, והמטרה היא לקדם פרויקטים של דירות שמותאמות לצעירים על חשבון ביקושים מחו"ל. יש לנו יותר מדי דירות רפאים בירושלים", הוא אומר. לצורך כך בוחנת העירייה כמה מודלים שיאפשרו בנייה בשכונות המקיפות את העיר וכן עיבוי של מרכז ירושלים. את מצוקת הדיור במגזר החרדי בכוונתו לפתור באמצעות הרחבת המתחמים הצמודים לאותן שכונות חרדיות.

לדברי ברקת, עד לכניסתו לתפקיד שינו חלק מהקרקעות שמיועדות למלונאות את ייעודן למגורים. "הוריתי להפסיק זאת. פיתוח האשכול של מלונאות ותרבות בעיר יספק שפע של מקומות תעסוקה", הוא מסביר.

רמת גן - חמצן לכלכלת המדינה

צבי בר, ראש עיריית רמת גן, מסר כי העירייה מעודדת בנייה הן למגורים והן לתעסוקה. "בנייה למגורים היא מנוף צמיחה אדיר למשק ובנייה היא חמצן לכלכלת המדינה. יש לתת יתרון גדול ומהיר להליכים של בנייה למגורים. ככל שהיצע הדירות למגורים יגדל המחירים יירדו, יהיו בני השגה ויאפשרו לזוגות צעירים לרכוש דירות בעיר. בנייה לעסקים חשובה גם היא, ולראיה הקמנו את מתחם המשרדים באזור הבורסה ברמת גן - מתחם הנותן אפשרויות תעסוקה רבות לתושבי רמת גן והאזור".

חולון - לאשר תוכניות במקביל

ראש עיריית חולון מוטי ששון אומר כי החלטה שכזו, אם אכן התקבלה על ידי ראש עיריית ראשון לציון, לא תשפיע על המצב בעיר בעתיד הקרוב. "יש אלפי תב"עות (תוכניות בניין עיר) למגורים שכבר מאושרות גם בחולון וגם בראשון לציון. הפרויקטים הללו ייבנו ולא תהיה השפעה בנושא הזה בעתיד הקרוב", אומר ששון ומוסיף: "אני חושב שהדבר הנכון לעשות הוא לאשר במקביל גם את התוכניות למגורים וגם את תוכניות התעסוקה והמסחר".

 

יעל גרמן, צילום: צביקה טישלר יעל גרמן | צילום: צביקה טישלר יעל גרמן, צילום: צביקה טישלר
הרצליה - נשמת אפה של עיר

 

ראש עיריית הרצליה יעל גרמן מעריכה כי ראש עיריית ראשון לציון קיבל את ההחלטה שלו בעקבות הגעתה של העיר למאזן שלילי, שבו העירייה אינה מסוגלת לייצר הכנסה שתממן את השירותים שהיא נותנת למתחמי המגורים בעיר. "דמי הארנונה ממגורים בכל עיר נמוכים מגובה ההוצאה של העירייה על השירותים לתחום זה, ושוק התעשייה הוא שמכסה את הגירעון. לכן סביר להניח שבראשון לציון - אחת משתי הערים שנבנו הכי הרבה ב־15 השנים האחרונות לצד אשדוד - הגיע הרגע שבו אי אפשר לכסות יותר על ההוצאה של השירותים לשכונות המגורים".

בהרצליה, היא סבורה כי חשוב לפתח את תחום המגורים: "סימנתי זאת כמטרה. יש לשנות את המדיניות ולהפסיק להרחיק צעירים מהעיר. תעשייה זה חשוב ומכניס כסף, אבל דיירים הם נשמת אפה של עיר, ואי אפשר לוותר על גידול האוכלוסייה בה". עוד אומרת גרמן כי התפיסה שהובילה המדינה, שלפיה יש לפתח את שוק המגורים בפריפריה ולהקפיא את הבנייה בתחום זה במרכז הארץ, היא שגויה: "תוכנית זו עלולה להמיט אסון על כולנו. ליצור שתי מדינות, אחת של עשירים ומבוגרים במרכז ושנייה של צעירים בפריפריה, זו טעות. צריך להיות איזון".

גבעתיים - התחדשות עירונית

ראובן בן שחר, ראש עיריית גבעתיים, סירב להתייחס להחלטות הנוגעות לערים אחרות, אך הסביר את הרציונל העומד בבסיס תמהיל הבנייה בגבעתיים: "גבעתיים היא אחת הערים הצפופות והמבוקשות ביותר. אנו מקדמים בנייה עסקית ומסחרית באזורים מסוימים בעיר המיועדים לכך. בשאר חלקי העיר אנו מעוניינים בהתחדשות עירונית באמצעות פינוי־בינוי, עיבוי, תמ"א 38 או כל דרך אחרת שתוצע בעתיד. אין העדפה לגבי בנייה למגורים או בנייה למסחר ותעסוקה, ולכל אזור הייעוד שלו. צביון העיר צריך להישאר רגוע, ירוק ונמוך למעט אזורים בשולי העיר או מתחמים מסוימים שבהם תותר בנייה לגובה".

נס ציונה - אין קליינטים לתעסוקה

ראש עיריית נס ציונה יוסי שבו מניח שהחלטתו של ראש עיריית ראשון לציון נובעת מחוק ההסדרים: "בחוק ההסדרים כתוב שהמדינה עוצרת את הבנייה במרכז הארץ. ניתנה הנחיה לוועדות המחוזיות להאט את הקצב, ואני מניח שראש עיריית ראשון לציון מתבסס על זה. ראשון הגיעה לממדים כאלה שכדאי לעצור את הבנייה. כל הערים הסובבות את תל אביב הן בעצם ערי שינה; אנחנו נותנים חינוך טוב ואיכות חיים אבל לא נהיה מטרופולין".

בנוגע לשאלה אם יש מקום להעדפת מסחר ותעסוקה על פני מגורים תוקף שבו את הנושא מהזווית הכלכלית הנוכחית: "נכון להיום לא יהיו קליינטים להגדלת אזורי תעסוקה. בזמן הזה צריך קודם כל לשמור על הקיים. אני לא רואה מוקדי מסחר או תעשיות מרחיבים פעילות בתקופה כזו". שבו מדגיש כי אחד הדברים החשובים כדי שעיר תפעל ותתקיים בצורה מיטבית הוא שיהיה איזון בין הבנייה למגורים לבין הבנייה לתחום המסחר ותעסוקה.

נתניה - צעד של ערים חלשות

ראש עיריית נתניה מרים פיירברג־איכר מסבירה כי חייב להיות יחס נכון בעיר בין מספר התושבים לבין כמות המסחר והתעסוקה, כדי לשמור על איזון תקציבי. "מגורים הם בעצם הפסד לעירייה, אפילו שמדובר במגורי יוקרה. ההכנסות מגיעות ממתחמי המסחר, התעסוקה והתיירות. אני מניחה שראש עיריית ראשון לציון רוצה לחזק את עצמו מבחינה כלכלית".

עם זאת, לדבריה של פיירברג־איכר יש ערים חלשות יותר מראשון לציון, שמהן היא היתה מצפה לצעד שכזה. "החלטה כזו צריכה להיעשות בהדרגה", היא אומרת, "זו לא יכולה להיות החלטה גורפת. צריך גם לדאוג שיהיו מקומות מתאימים לייעוד של תעשייה ומסחר והוועדה המחוזית צריכה לאשר את כל התוכניות הללו. ההחלטה של ראש עיריית ראשון לציון נכונה לדעתי, אבל זה חייב להיעשות בהדרגה. אם אני הייתי יכולה הייתי מרחיבה בנתניה את התעשייה והמסחר על פני המגורים".

באר שבע - דירות ללא קונים

 

"עם כניסתי לתפקיד אני ממעט לצאת בהכרזות יומרניות ומעדיף להשקיע את זמני בבניית תוכניות עבודה ארוכות טווח", אומר רוביק דנילוביץ', ראש עיריית באר שבע. לדבריו, בימים אלה נבדקת הפריסה של היקף שטחי המסחר המתוכננים בעיר ל־15–20 השנים הבאות. דנילוביץ' אומר כי שטחה המוניציפלי של באר שבע הוא עצום - כפול מזה של תל אביב - ולכן בכוונתו להתייעץ עם גורמים מקצועיים ומתכנני ערים כדי לתכנן את העיר באופן הטוב ביותר.

בנושא תוכנית העירייה לתחום המגורים בבאר שבע אומר דנילוביץ' כי בכוונתו לחשוב מחדש על חלק מהפרויקטים שכבר אושרו לבנייה רוויה בעיר, ולצורך זה הוא נפגש עם ראש מינהל מקרקעי ישראל ירון ביבי, שלדבריו התרשם מהרעיון ועודד אותו. דנילוביץ' מציין כי "בשנים האחרונות נבנו בעיר 3,000 יחידות דיור בבנייה רוויה שעמדו ללא קונים. זה מצב שחייבים למנוע להבא, ולכן אני חושב שכדאי לשקול שוב אם לאפשר המשך בנייה כזו בעיר".

תגיות