אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טכנולוגי על הבוקר: מתחילה המלחמה על ה"נטבוק" צילום: איי פי

טכנולוגי על הבוקר: מתחילה המלחמה על ה"נטבוק"

סרקוזי נתבע על הפרת זכויות יוצרים, שליטתה של מיקרוסופט בתחום מערכות ההפעלה עדיין מוחלטת, יותר חברות מבקשות מהעובדים לעבוד מהבית, וארגוני הנוער השוודים מגדירים את World of Warcraft כסם מסוכן

02.03.2009, 10:00 | יוסי גורביץ

כנראה שיש הרבה כסף בנטבוקים...

כי השימוש במילה "נטבוק" מגיע לבית המשפט. כבר שייקספיר תהה "מה יש בשם הזה", אבל הוא חשב על "קיסר"; העסק הזה מדגים היטב את האבסורדיות שאליה יכולים להגיע חוקי הסימנים הרשומים וזכויות היוצרים.

נטבוק, כפי שיודע כל מי שלא חי במערה בשנה האחרונה, הוא מחשב נישא קטן וקל, ובדרך כלל גם זול מאד. הם היו מלכי 2008, והצילו את שוק המחשבים מקריסה מוחלטת. כמעט כל חברה מנסה להיכנס לשוק הזה, בדרכה שלה, ממיקרוסופט ועד גוגל: הראשונה הבהירה שהיא מוציאה מהדורה מיוחדת לנטבוקים של מערכת ההפעלה חלונות 7, והשנייה אחראית, בעקיפין, ליצירתו הקרובה של נטבוק מבוסס מערכת ההפעלה אנדרויד. יש כבר מי שקורא לראש הממשלה המיועד, בנימין נתניהו, לתת נטבוק לכל ילד.
יוצאים למלחמה על שם. נטבוק. יוצאים למלחמה על שם. נטבוק. יוצאים למלחמה על שם. נטבוק.

יש רק בעיה אחת שמעיבה על כל החגיגה: השם "נטבוק", מסתבר, הוא סימן רשום של חברה קטנה ומציקה בשם סיון (Psyon), שהרווח הנקי שלה בשנת 2007 עמד על שבעה מיליוני ליש"ט בלבד. עם רווח כזה, סיון החליטה שיש הרבה כסף בהצמדות כמו עלוקה לסימן הרשום שלה. בין 1999 ל-2003 ייצרה סיון netBook – ולא Netbook; שימו לב להבדלים שבאותיות הראשה, הן עשויות להכריע את התביעה. אחר כך היא ירדה מהרעיון, אבל לאחרונה הודיעה שמי שמשתמש במונח Netbook (או netbook) כדי לתאר את המוצר שלו, פוגע בסימן רשום שלה.

היא כנראה רצתה לגרד כמה זלוטס מחברות ענק, תמורת רשיון לשימוש בשם. התגובה היתה תביעה מצד דל ואינטל, בדרישה למחוק את הסימן הרשום המת-למחצה הזה. בסוף השבוע הגישה סיון תביעת-נגד משלה, והיא טוענת שאינטל לא מגיעה לדיון בידיים נקיות, מה שכנראה נכון. יש סיכוי סביר שכל ההתקרצצות הזאת תגמר בכך שאינטל תקנה את סיון רק כדי להסיר את המכשול האידיוטי הזה, ובהחלט ייתכן שזה מה שסיון רוצה שיקרה.

אין שמחה כמו שמחה לאיד

 

ונמשיך בחדשות זכויות יוצרים אידיוטיות: נשיא הרפובליקה הצרפתית החמישית, ניקולא סרקוזי, מצא את עצמו בצד הלא נכון של הקלשון, כשלהקת מוזיקה אמריקאית מאיימת לתבוע אותו ואת מפלגתו על הפרת זכויות היוצרים שלה.

הלהקה, MGMT שמה, הודיעה להוד מעלתו שאם הוא וכנופייתו לא ישלשלו מיד את הכספים המגיעים לה, זה ייגמר בבתי משפט. לא ברור כמה מגיע לה, אבל כנראה הרבה: סרקוזי ושות' השתמשו בשיר שלה, Kids, אה, כמה מיליוני פעמים. הם השמיעו אותו במהלך הכנס הלאומי של המפלגה בינואר, בשני סרטוני רשת, ובמגוון פרסומות. המפלגה הודיעה שהיא תשלם, כמחווה של רצון טוב, יורו אחד (1) ל-MGMT, והללו בתמורה הורו לעורכת הדין שלהם לחשוף יותר שיניים.

האמת? לא כל כך אידיוטי. ל-MGMT מגיע כל סנט שהם רוצים. יותר מביך: סרקוזי הוביל את מאמצי ההקשחה של חוקי זכויות היוצרים בצרפת, ולחץ לקידומו של חוק "שלוש העבירות", שאמור היה להעיף משתמשים שנחשדו בשלוש הפרות זכויות יוצרים מהרשת, ללא הליך חוקי. למזלו של סרקוזי, החוק שיזם הופל על ידי האיחוד האירופי, אחרת סביר להניח שלא הוא ולא אף אחד מחברי מפלגתו היה יכול להתחבר לרשת באלפי השנים השנים הקרובות.

מיקרוסופט עדיין שולטת בשוק מערכות ההפעלה

 

כשכל מי שאתה מכיר הוא גיק, או איש הייטק, או מתמחה בחוקי זכויות יוצרים – בקצרה, כולם קוראי xkcd מושבעים – תמונת העולם שלך מתעוותת. אתה מתחיל לחשוב שהעולם מורכב מלינוקס, גוגל ואפל. אף אחד לא משתמש בחלונות, או לפחות לא מודה בזה בחברה מנומסת.

ואז אתה מתרסק חזרה לעולם האמיתי. על פי נתוני Web Applications לפברואר 2009, 89.37% (!) ממשתמשי הרשת הם משתמשי חלונות. מערכת ההפעלה שמדדה למקום השני המרוחק מאד היא המק של אפל, עם 9.71%. לינוקס גוררת את עצמה למקום השלישי, עם 0.89%, וזה כבר פאתטי. יצוין שעל פי הנתונים, נתח השוק של המק ירד מ-9.93% בינואר – כשמיקרוסופט חוטפת את ההפרש ועולה מ-88.26%. מה זה אומר? אלוהים יודע, להוציא העובדה שההשפעה של משתמשי מק ולינוקס גדולה הרבה, הרבה מעבר למשקלם באוכלוסיה.

מצד שני, מוצרי אפל מאבדים גובה גם בתחום הדפדפנים: נתח השוק של הדפדפן ספארי נפל בין ינואר ופברואר מ-7.7% ל-7.42%. מה זה אומר? בהערכה שביצעתי לפי שיטת הנפלב"ר (ניחוש פרוע ללא בסיס ראוי, סימן רשום בקרוב), יכול להיות שאנחנו רואים כאן את ההשפעה של הנטבוקים, תחום שאפל כידוע לא נכנסת אליו.

בחדשות דפדפנים אחרות, אינטרנט אקספלורר נשאר הפופולרי ביותר, אבל מאבד מאית אחוז מכוחו ונתח השוק שלו עומד על 68.17%; פיירפוקס צובר תאוצה – קלה – ועולה מ-21.75% ל-21.96%; ונתח השוק של כרום, הדפדפן הכושל של גוגל, מדדה מ-1.13% ל-1.16%. בקצב הזה, תוך שנתיים כרום יגיע לשני אחוזים שלמים.

עבדו מהבית, בבקשה

פעם, עבודה מהבית היתה צ'ופר שמנהלים חילקו במשורה לעובדים שכבר הוכיחו את נאמנותם ויעילותם, ואפשר היה לסמוך עליהם שיעבדו גם שלא תחת עינו הבוחנת של הבוס. המשבר הכלכלי, וקפיצות-התיש של טכנולוגיית התקשורת, משנות את המצב הזה.

יותר ויותר עובדים בארה"ב מתבקשים בנימוס לא להגיע לעבודה יותר, אלא לעבוד מהבית. הבוסים מעניקים להם בונוס לשיפצור המשרד הביתי, זורקים איזו עצם בדמות סמארטפון על חשבון החברה, ויאללה, שלא נראה את הפרצוף שלך כאן יותר.

הסיבה? נהיה יקר מדי להחזיק אותם במשרד. ההכנסות יורדות ושכר הדירה עולה. גם הזמן שמבוזבז בנסיעות, וגורם לכך שהעובד מגיע למשרד מותש ועצבני, הוא גורם. יתר על כן, כל המצב הזה שבו העובד נאלץ לפגוש עובדים אחרים ולהתממשק איתם גורם לאובדן זמן ניכר ולאובדן פוריות. אז לכו הביתה, בבקשה.

לא כולם מרוצים – הגווארדיה הישנה של מכרות המלח עדיין טוענת שאם תשלח את העובדים הביתה, בלי השגחה, הם פשוט יהפכו לנרקומני פייסבוק – אבל הקבוצה הזו חולפת באיטיות מהעולם. המשרד ישמש, בעתיד, רק לפגישות עבודה הכרחיות. והעובדים? הם יגלו שהכיף שבחופש נגמר די מהר, ומי מהם שלא ילמד, במהירות, לפצות על החסר במגע אנושי ובתנועה, עשוי להתנוון.

אכטונג, וורלד אוף וורקראפט

 

כתבתי כאן לפני כחודשיים ששחקני World of Warcraft צריכים להיכנס לכוננות ספיגה: הם הופכים לשעיר לעזאזל התורן של מי שלא מצליחים להתמודד עם השינויים המסחררים של המטמורפוזה שלנו להומו דיגיטליקוס. זה התחיל בבכירה ברשות השידור האמריקאית ובאיזה יועץ נוער באוניברסיטה אמריקאית, ועכשיו הגיע תורם של השוודים.

קרן הטיפול בנוער של שוודיה, קבוצה שוחרת טוב ושמרנות מהזן הישן, הודיעה ש-WoW (כפי שכמעט כולם קוראים לו) הוא לא פחות ולא יותר מאשר "הקראק של עולם המחשבים". היא מנופפת במקרה של נער בן 15 שאכן קרס השבוע ואושפז לאחר סשן משחק ארוך במיוחד, במהלכו לא טרח לישון או לאכול.

מדאיג, ללא ספק, אבל רחוק מלהיות מדגם סטטיסטי ראוי. עבדכם הנאמן מספיק שמרני, עם זאת, כדי לתהות אם האחריות למצבו של הנער תלויה בתוכנה, או, אולי, במי שאמור היה להשגיח עליו ולא עשה זאת: ההורים שלא ביררו מה מצבו (ושיש להניח ששילמו עבור חשבון ה-WoW שלו), בית הספר שלא טרח לעדכן על העדרותו, החברים שלא שמו לב.

אבל עזבו אתכם מעובדות, זה לא מועיל להיסטריה: המכון הלאומי לבריאות הציבור בשוודיה הצטרף לטענות הללו, והוסיף ש"התמכרות מחשב" היא בעיה נפוצה בעולם. יש מאות מיליוני משתמשי מחשבים בעולם, על פי הערכה ממעיטה במיוחד, ולנסות לקבוע משהו על כולם ממקרה של ילד אחד זה רחוק מלהיות רציני. אולי כדאי לשוודים להתעסק יותר עם העובדה שניאו נאצי מממן את פיירטסביי, המקור העיקרי לחדשות משוודיה בחודשים האחרונים, ולהפסיק להתעסק עם אנשים שמשחקים במחשב, רובם המוחלט באופן אחראי. .

קצרצרים

גלישה סלולרית? זה למשתמשים קלים: מנתוני ComScore עולה שההסתברות שמשתמשים "קלים" ישתמשו ברשת סלולרית גבוהה ב-30% לעומת הסיכוי שמשתמשים "כבדים" יעשו זאת. משתמש "קל" צופה בממוצע ב-1,104 עמודי רשת בחודש, והוא עושה זאת לצרכי בידור, חדשות מקומיות וספורט; משתמש "כבד" – כזה שצורך בממוצע 6,701 עמודי רשת בחודש – משתמש ברשת לצרכי השכלה, עסקים, קניות וחדשות.

בישראל נפוצה האגדה שאם מישהו פתאום נופל ברחוב בניו יורק, המקומיים פשוט עוקפים אותו וממשיכים הלאה. האגדה לא מתיישבת עם העובדה שלאחר שנוסע שאבד לא הצליח ליצור קשר עם מוקד החילוץ, משום שהסלולרי שלו התנתק שוב ושוב, הרשויות הפדרליות הורו ליצרנית – LG – להעיף את הגרוטאה שלה מהשוק. LG תיאלץ לאסוף מהלקוחות 30,000 גרוטאות מדגם LG 830 Spyder.

אם בא לכם שיאמרו עליכם ש"הוא הלך בטרם עת", ישנה אפליקציית אייפון חדשה שמחקה במדויק קולות של אקדחים. היא אפילו דורשת שתחזיק את הג'יזספון כמו אקדח. לשימוש אופטימלי, הפעילו בטווח ירי משוטרים או חמושים אחרים. ככה זה באפל: אי אפשר לכתוב את המילה Fuck באפליקציות שלה, אבל אפליקציות שבהחלט עשויות להוביל למותם האלים של משתמשים – בכיף.

החלאות שמייצרים את התוכנות המזיקות ממשיכים להשתכלל, ובמהירות: שבוע ומשהו אחרי בלגאן תנאי השימוש של פייסבוק, כבר יש אפליקציה שמודיעה למשתמש שאחד מחבריו הלשין עליו לפייסבוק משום שהפר את תנאי השימוש, ושאם הוא רוצה שפייסבוק תשמע מה יש לומר – שילחץ כאן. הלחיצה, כמובן, תתקין משלחת מלאכי חבלה על מחשבו של המשתמש שהיה מספיק מטומטם כדי ליפול לבור הזה. מרשים.

סחרחרת השמועות של אפל מתחילה שוב: פרשנים ובלוגרים ברחבי הרשת החלו להקציף, לאחר שהסתבר שאפל זוממת לעשות משהו (!) בסוף חודש מארס. לא ברור מה, לא ברור איפה, לא ברור אם יהיה שם מוצר חדש, לא ברור אם סטיב ג'ובס יופיע – בקצרה, לא ברור כלום, חוץ מזה שמשהו יקרה. אולי. ואחרי בניה כזו של באזז, כל דבר שיקרה, אם יקרה, יהיה הצלחה מסחררת. נראה לי שראובן אדלר יכול לקחת מהם שיעורים.

תגיות