אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טכנולוגי על הבוקר: סוף פיראט לתלייה? צילום מסך: http://thepiratebay.org/

טכנולוגי על הבוקר: סוף פיראט לתלייה?

מי מרוויח מהשנה האיומה של תעשיית השבבים, פייסבוק מתקשה במאבק בתוכנות המזיקות, עובדי הייטק הודים וסינים בורחים מארה"ב, והיסטריה מפני חשיפת סודות צבאיים בגוגל-ארץ פוקדת את בריטניה

03.03.2009, 10:25 | יוסי גורביץ

התביעה דורשת עונש מאסר לשוודישע פיראטען

תודה לאל, בהנחה שיש כזה: משפט פיראט-ביי קרוב לסיומו. התביעה סיכמה אתמול (ב') את טיעוניה: היום יהיה תורה של ההגנה, ולאחר מכן יסתיים המשפט. פסק הדין צפוי להתקבל בשבועות הקרובים.

התביעה הפגינה תוקפנות בריאה אתמול: הפיראטים טענו שוב ושוב שהם אינם אחראים להורדת קבצים, הם רק יצרו שירות שבמקרה עושה בדיוק את זה ובמקרה, לגמרי במקרה, נקרא "מפרץ הפיראטים". הם לא יודעים מה עובר בשרתים שלהם, וגם לא רוצים לדעת.
הפיראטען מסננים את הקבצים, אבל טוענים לחוסר אחריות עליהם. אילוסטרציה, צילום: shutterstock הפיראטען מסננים את הקבצים, אבל טוענים לחוסר אחריות עליהם. אילוסטרציה | צילום: shutterstock הפיראטען מסננים את הקבצים, אבל טוענים לחוסר אחריות עליהם. אילוסטרציה, צילום: shutterstock

לא מדויק, אמרה פרקליטת תעשיית ההקלטה, שהעלתה את טיעוניה יחד עם התובע. הפיראטים עברו על הקבצים כדי לוודא שאין בהם חומר פדופילי, הם מוחקים טורנטים לא פעילים וקבצים שהתיאור שלהם לא הולם את תוכנם. יתר על כן, "עיקרון בסיסי של החוק השוודי הוא, שאדם איננו רשאי להסתובב בעיניים עצומות כשהוא יודע שסביבו מתבצעים פשעים". התובע השווה את מעשיהם של אנשי פיראט-ביי לאדם המחזיק מעיל של חבר, בשעה שזה תוקף אדם אחר; מי שעושה זאת, שותף לפשע. התביעה ציינה גם שהאתר הכניס לא מעט כסף למפעיליו. יכול להיות שההערכה של רווח של מיליון דולר לשנה מוגזמת, כפי שצווחים הפיראטים, ויכול להיות שחלק ניכר מהכסף הלך לנאו נאצי שמחזיק ב-40% ממניות האתר – אבל מי לעזאזל מקים חברה כדי שזו תפסיד כסף? אי לכך ובהתאם לזאת, דורשת התביעה עונש מאסר של שנה לכל ארבעת הנאשמים.

במקביל, קרס אתר פיראט-ביי. תומכי האתר טוענים שזו קריסת שרתים זמנית, ושצוות מובחר של גנבי תוכן נשלח למיקום הסודי (באמת!) שבו מוחזקים השרתים, ושבקרוב יתחדש השירות. נראה.

מי מרוויח ממשבר תעשיית השבבים

 

חברת האנליסטים גרטנר פרסמה אמש (ב') את הערכותיה לעתידה הקרוב של תעשיית המחשבים, והן שחורות משחור: התעשייה, כמעט כולה, צפויה להתכווץ ב-12% במהלך 2009. זוהי הנפילה הגדולה ביותר בהיסטוריה (הקצרה יחסית, אמנם) של התעשייה: אפילו התפוצצות בועת הדוט.קום בראשית העשור הובילה לירידה של 3.2% בלבד (ב-2002). מכירות השבבים צנחו ב-35% בסוף 2008-תחילת 2009.

התחום היחיד שעולה ופורח הוא תחום הנטבוקים (אני מבקש את סליחת סיון על השימוש בביטוי היקר לכיסה): גרטנר מעריכה כי המחשבים הקטנים, הקלים ובעיקר הזולים הללו יחוו צמיחה של עד כ-80% ב-2008 בהשוואה ל-2009. אבל בינתיים הם מהווים "רק" 8% מהשוק.

אינטל, המייצרת את שבב ה"אטום" שמפעיל חלק ניכר מהנטבוקים, כבר נערכת: אתמול (ב') היא חתמה על הסכם להעברת הייצור של חלק ניכר משבבי אטום – שעליהם היא מרוויחה הרבה פחות כסף משבבים רגילים – ליצרנית השבבים הטיוואנית TSMC. האם אינטל מעריכה שהיא תצטרך לייצר יותר מהשבבים הללו מכפי שהיא מסוגלת? היא מכחישה. אבל, במקביל, נראה שהיא נערכת לשלב הבא, היינו המיזוג בין נטבוקים וסמארטפונים (שעליו מהמרת גם נוקיה): אתמול הודיעה אינטל שהיא מוציאה סדרה של שבבי אטום המיועדים לסמארטפונים, או מה שהיא מכנה "טלפוני מדיה".

תולעים 4, פייסבוק 0

אחד המאבקים העתיקים ביותר בהיסטוריה הוא בין אמצעי ההתקפה ואמצעי ההגנה: כעיקרון, מי שסומך על התגוננות בדרך כלל יפסיד, כי אמצעי התקיפה כל הזמן משתכללים. יש יוצאי דופן בולטים – כמו מלחמת העולם הראשונה – אבל הם יוצאי דופן. בתחום המחשב, המאבק הוא בין גיקים משועממים שיושבים במרתף של ההורים ומצחקקים בחוסר בגרות בזמן שהם משלחים עוד וירוס לרשת ובין קהילת בני האדם. והמצב של החבר'ה הטובים בסיפור הזה לא נראה כל כך טוב: הם תמיד בהגנה.

בשבוע האחרון למדה זאת פייסבוק על בשרה. אתמול (ב') נחשפה עוד אפליקציה שלה שהיתה בעצם סוס טרויאני במסווה. פייסבוק ירתה לה בעורף, אבל זה קרה רק אחרי שכמה משתמשים כבר נדבקו – כך, בעצם, יודעים שחדרה אפליקציה נגועה.

וזו היתה הפעם הרביעית בתוך שבוע שדבר כזה קורה. הכלבים המחוצ'קנים משתכללים, ופייסבוק היא שדה פורה מאוד: קל לאפליקציות להתחזות למשהו ש"חבר" שלך שלח. וכמובן, אחרי שמישהו נדבק, הוא ממהר – בלי ידיעתו, כמובן – להדביק את כל החברים שלו. הווירוס מתפשט אפילו מהר יותר מחדשות רעות, אפילו יותר מהר מהחדשות הרעות על אודותיו.

למרבה הצער, נראה שפייסבוק חיה בהכחשה: דובר החברה אמר ש"אם יש שני מקרי שוד בעיר, לא צריך להטיל עליה משטר צבאי". הטענה הזו נכונה, אבל ההשוואה לא. העובדה שארבע התקפות הצליחו בתוך שבוע משמעותה שסביר מאוד שבשבוע הבא יהיו שמונה, או יותר. פייסבוק מסרבת בתוקף להעביר את האפליקציות שלה הליך של סינון לפני שהן משולחות בקהל חסר ישע. אומרים שם שזה יחנוק את היצירתיות של כותבי האפליקציות, וכנראה שזה נכון. המחיר, אם כן, הוא פרצה הקוראת לחסר החיים מהמרתף.

האם הקנריות עורקות?

 

תעשיית הכרייה תמיד היתה עסק מסוכן, במיוחד בימי המהפכה התעשייתית. מעבר לסכנת הקריסה התמידית, היתה סכנה אחרת, נסתרת יותר: דילול החמצן באוויר, שעם היעדרו יוביל להירדמותם של הכורים – לשינה שממנה לא יתעוררו. הפתרון היה להכניס כלובים ובהם ציפורי קנרית: כאשר היתה הציפור האומללה מתפגרת, היו הכורים מבינים שגם זמנם קרב, ומתחפפים.

הבעיה במשל שלנו היא שלרוב תושבי ארצות הברית אין לאן ללכת. לקנריות שבמשל – עובדי הייטק זרים – מתברר שיש. מחקר חדש מעלה שיש נהירה גדולה של עובדי הייטק מהודו וסין ששהו בארצות הברית כמה שנים, חזרה הביתה. חלק מהעניין הוא געגועים למולדת ולבני משפחה שהופכים לזיכרון עמום, חלק אחר הוא העובדה שתעשיית ההייטק המקומית בהודו וסין שמחה לקבל בוגרי עמק הסיליקון ומקדמת אותם במרץ.

אבל הגורם העיקרי הוא האקלים הכלכלי בארצות הברית. רבים מהמהגרים אומרים שהם שומרים על קשרים בעמק הסיליקון, ושהם ישמחו לשוב – אבל אחר כך, כשהענן יחלוף. מתקבל הרושם שיש צורך בהזרמה יוצאת דופן של חמצן למכרה הזה.

המחקר, אגב, בוצע באופן חדשני: פניות לעוזבים באמצעות החשבון שלהם בלינקדאין, הרשת החברתית לאנשי עסקים. נרשמה היענות של כ-90%.

אמאל'ה, גוגל!

היסטריית חוסר-בטחון עוברת על בריטניה, או ליתר דיוק על הממסד הבטחוני-תקשורתי שלה: גוגל-ארץ, כמסתבר, אינה מסתפקת ביצירת משברים דיפלומטיים בין ארה"ב ובין פקיסטן, וכעת היא גם חושפת את סודותיה של אמפריית העבר.

הקפ"א (קצין פאניקה ראשי) של צבא הוד מלכותה ייבב לסאן שאפשר לראות, באמצעות השירות הפופולרי, היכן עוגנות הצוללות הגרעיניות של אליזבת השנייה, ינצור אותה האל, באופן שמאפשר "התקפת רקטות או אפילו התקפת מרגמות עליהן". ניתן לראות שם גם את בסיס האימונים של ה-SAS, הקומנדו המקורי, כולל את חדר האוכל (!) ורחבת המצעדים (!!), וכן את המפקדה של המוסד הבריטי, ה-MI6.

גם השירות החשאי במיוחד של בריטניה, ה-GCHQ, זה שמופיע בסיוטים של ה-NSA, ודאי לא מתלהב מהעובדה שאפשר לזהות את המטה שלו מהחלל – אם כי הרג'יסטר, שהתמחותו היא נעיצת סיכות בבלונים, מציע בעליצות לטרוריסטים של אל קאעידה שבחרו דווקא בו כמטרה פשוט להיכנס לאתר של הסוכנות, שם מוסבר איך להגיע אליה באוטובוס. כל קשר בין זה ובין היסטריות דומות בישראל – אפשר לראות את דימונה בגוגל! – מקרי בהחלט, כמובן.

קצרצרים

היום הוא יום חג לחנונים באשר הם: זהו יום השורש המרובע. הא? ובכן, היום ה-3.3.09. שלוש כפול שלוש הם תשע. זה קורה רק תשע פעמים במאה שנים, והבא בתור – ניחשתם – הוא הרביעי באפריל 2016. לכו ותחגגו. אין לי מושג איך, אבל אלכוהול נשמע כמו התחלה טובה, במיוחד לאור החדשות מלמעלה.

אם, לרוע מזלך, אתה נביא שאלוהים מתעקש לשלוח אותו למשימות שובו-בתשובה-כי-הקץ-קרב במקומות מסוכנים, ואתה חושב שהפתרון לבעיה הוא לעלות על איזו ספינה רעועה ביפו ולעבור לצד השני של האוקיאנוס, לנוקיה יש סלולרי בשבילך. החברה גאה לדווח – טוב, לא ממש, אבל בטוח תהיה פרסומת כזו באיזשהו שלב – שדגם 1600 שלה, שנראה לאחרונה במעיו של דג, שרד שהיה בתוכו במשך שבוע. אל תיתן למלחים מפוחדים להשליך אותך אל הים הסוער בלעדיו!

עוד יום, עוד מוצר דפוק של אפל: כבל הטענה של אייפון ברומא התלקח וכמעט לקח איתו גם את הג'יזספון עצמו. זו לא הפעם הראשונה, יש לציין, שתקלה כזו קורה. תגובתה של אפל? אל תהיו מצחיקים. כמובן שאין.

אם עוד לא היה ברור שהעיתונות המודפסת במשבר, אז הנה ההוכחה האולטימטיבית: המו"ל של מגזין הפורנוגרפיה פנטהאוז שוקל לסגור אותו, כי הסמרטוטון מפסיד הרבה מאד כסף. הפעם האחראית לחיסול היא לא גוגל – לא במישרין – אלא הקלות שבה אפשר למצוא פורנו חינמי ברשת. בעזרת גוגל. הממ.

פריצה למאגרי מידע כבר הפכה לספורט לאומי בבריטניה, אבל זה קצת מוגזם: פרטי מצבו הבריאותי של ראש הממשלה גורדון בראון, כמו גם של 2.5 מיליוני בריטים אחרים, נגנבו ממאגר מידע בסקוטלנד. על פי בדיקה ראשונית, מתקבל הרושם שהגנבים חיפשו בדיוק את הפרטים של בראון ושל אח"מים אחרים. יש לקוות שהסקוטלנד יארד בעקבותיהם.

· "טכנולוגי על הבוקר" בכל בוקר בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)

· לטורים הקודמים של "טכנולוגי על הבוקר" - dailytech.calcalist.co.il.

· ל-RSS "טכנולוגי על הבוקר"

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
במקום להשקיע כסף במשפטים מגוחכים,
כדאי שחברות המדיה יתחילו להשקיע את הכסף במציאת פתרונות אחרים להפצה של המדיה (שרות בדומה/בסגנון ITUNES שלא זמין בארץ). אני מודה, אני מוריד שירים פיראטיים(אבל ישראלים ואלטרנטיבים אני בסוף קונה כי יש להם גם ככה שוק קטן), אבל במקביל מאז שירות ה-VOD של הוט, אני כמעט ולא מוריד סרטים וסדרות אלא צופה בהם דרך ה-VOD, ואם חברות המדיה היו מפרסמים בשירות דומה את המדיה שלהם לא הייתי צריך טורנטים. וכן, בלוק בסטר זו עדיין טרחה, לפעמים אנחנו רוצים לראות משהו בסביבות השעה 22 או יותר מאוחר ואין כוח להתניע את האוטו להשכיר סרט בבלוקבסטר, או למחרת לרוץ שוב ולחפש חניה בשביל ולהחזיר אותו. מסקנה, כל עוד לא תהיה אלטרנטיבה נורמאלית להשגת מדיה, אני בעד "הפיראטיות".
משה , תל אביב  |  03.03.09