אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המייסד האלמוני של מדד דאו ג'ונס צילום: shutterstock

המייסד האלמוני של מדד דאו ג'ונס

הסיפור מאחורי המדד הותיק ביותר בארה"ב

03.03.2009, 15:53 | רונן וודלינגר

בדומה לסגנו של בר כוכבא או לאדם השני שצעד על הירח, איש אינו מכיר היום את שמו של צ'רלס מ. ברגשטרסר ( Bergstresser) .

"באגי", כפי שכינוהו עמיתיו, היה אחד משלושת המייסדים של Dow Jones & Company, ואף שלא זכה לראות את שמו מתנוסס על משרדי החברה החדשה, היה זה דווקא כספו שלו שמימן את הקמתה. בספר שהביא את תולדותיו של מדד הדאו ג'ונס תואר ברגשטרסר כ"כוח הפיננסי המניע מאחורי החברה בשנות הקמתה" והיסטוריון אחד תיאר אותו כ"אדם חסון, שהרכיב משקפיים עבים והיה בעל ידיים קצרות וכיס עמוק".

אך נחזור רגע אחד אחורה. ב-1882 ארצות הברית הייתה מצויה בעיצומו של תור זהב כלכלי חסר תקדים. נרדפים, מובטלים וסתם הרפתקנים מן ה"יבשת הישנה" הגיעו בהמוניהם לארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות בתקווה להגשים בה את האתוס האמריקני. בבית הלבן ישב אז צ'סטר ארתור, שהחליף את ג'יימס גארפילד, לאחר הירצחו של האחרון.

באותם ימים החליטו שני כתבי פיננסיים צעירים להשתלט על יומון מקומי קטן ולהפוך אותו לעיתון כלכלי מוביל. אלא שצ'רלס דאו (Dow) ואדוורד ג'ונס (Jones), היו אולי מלאי אמביציה, אך מרוששים לגמרי. בצר להם, הם פנו לחברם לעבודה - ניחשתם נכון, צ'רלס ברגשטרסטר – והלה תחב את ידו הקצרה לכיסו העמוק והוציא משם את הסכום שאפשר את הגשמת החלום – ייסוד חברה למידע כלכלי. שלושה חודשים אחר כך, ביולי 1882, יצא לאור הגיליון הראשון של העיתון בגירסתו החדשה, כשהשלושה עורכים אותו ממרתף קטן ששכרו לשם כך בקרבת הבורסה של ניו יורק.

האגדה מספרת כי השלושה התחבטו לגביי השם שתישא הפירמה שהקימו, אך מפאת אורכו של השם "ברגשטרסר", הוחלט להסתפק בשמות שני המייסדים האחרים.

ברגשטרסר נולד בפנסילבניה ב-1859 לזוג מהגרים גרמנים. לאחר שסיים את לימודיו עבר לניו יורק, שם כיסה את הבורסה של העיר עבור סוכנות ידיעות מקומית. ב-8 ביולי 1889, 7 שנים לאחר שנוסדה החברה, יכלו מוכרי העיתונאים בפינות הרחובות של מנהטן לנופף בפעם הראשונה במגזין הכלכלי שהפך במהרה לספינת הדגל של דאו ג'ונס. היה זה דווקא החבר ללא שם שנתן למגזין החדש את שמו – הוול סטריט ג'ורנל.

במקביל, החלה החברה לערוך מדדים כלכליים שונים. הידוע שבהם, מדד הדאו ג'ונס (The Dow Jones Industrial Average - DJIA) , התפרסם לראשונה ב-26 במאי 1896. את ה"דאו", כפי שהוא נקרא בפשטות יאנקית, יצר החבר צ'רלס כדרך להעריך את ביצועיי הרכיב התעשייתי בבורסה האמריקנית. הדאו גונס הוא מדד המשקלל את השינוי היומי בשערי המניות של החברות המובילות בבורסה של ניו יורק והוא כיום המדד האמריקני הוותיק ביותר שעדיין רואה אור.

המדד הראשון שפורסם כלל 12 חברות ענק אמריקניות מתחומי 'ההיי-טק' של אותם ימים: סוכר, פלדה, כותנה וטבק. אגב, החברה היחידה ששרדה במדד מיום הקמתו ועד ימינו היא הקונגלומרט האמריקני ג'נרל אלקטריק. ב-1916 גדל מספר החברות המרכיבות את המדד ל-20 וב-1928 הורחב למספר הנוכחי – 30 חברות. כיום ניתן למצוא בו את 30 החברות הציבוריות הגדולות ביותר בארצות הברית, בהן בואינג, AT&T, קוקה קולה, אינטל, מקדונלנד, מיקרוספט, וולט דיסני וכאמור, ג'נרל אלקטריק.

ביום שבו התפרסם המדד לראשונה, לפני 113 שנים, נסגר המדד על פחות מ-41 נקודות. רק בנובמבר 1971 עבר המדד לראשונה את רף ה-1000 נקודות. בנובמבר 1995 חצה הדאו את קו ה-5000 ובמרץ 1999 נרשמו על המסכים יותר מ-10,000 נקודות בתום יום המסחר.

מאז הספיק הדאו לרדת לאזור ה-8000 נקודות ולחזור ולעלות. שיא כל הזמנים נרשם ב-9 באוקטובר 2007, בו נסגר המסחר ברמה של 14,164.53 נקודות. מאז אותו שיא גילה העולם את הסאב פריים והמדד בעיקר צולל. אתמול (ב') ירד המדד מתחת לרף של 7,000 – לראשונה מאז 1997.

אומנם מדובר בצניחה משמעותית, אבל כדי למצוא את המפולת היומית החדה ביותר בתולדות המדד צריך לחזור אחורה עד ה-12 בדצמבר 1914, אז הביאה מלחמת העולם הראשונה לנפילה של יותר מ-24% ביום אחד.

הנפילה הגדולה ביותר ב-50 השנה האחרונות אירעה ב-19 באוקטובר 1987, ביום שזכה לכינוי יום שני השחור (Black Monday), אז נפל המדד ב-22.6%. הנפילה הגדולה ביותר בנקודות כבר שייכת המשבר הכלכלי הנוכחי: ב-29 בספטמבר 2008, על רקע קריסת הבנקים בארה"ב, נפל המדד בכמעט 778 נקודות ביום אחד. אגב, גם הזינוק החד ביותר בנקודות התרחש בסך הכל שבועיים אחר כך – ב-13 באוקטובר הוסיף לעצמו הדאו 936 נקודות ביום אחד.

ומה באשר ל"באגי" מיודענו? ובכן, הוא המשיך לעסוק בעיתונות כלכלית עד למותו ב-1923.

תגיות