אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המשרד להגנת הסביבה: ב־21 מפעלים בטווח הטילים יש חומרים מסוכנים צילום: אוראל כהן

המשרד להגנת הסביבה: ב־21 מפעלים בטווח הטילים יש חומרים מסוכנים

"כלכליסט" חושף את רשימת המפעלים בדרום הארץ, שפגיעה בהם עלולה לסכן את האוכלוסייה

05.03.2009, 11:19 | גלית שפיר

בעקבות מבצע "עופרת יצוקה" הכין המשרד להגנת הסביבה מיפוי של המפעלים בדרום הארץ המחזיקים בחומרים מסוכנים. המפה מתייחסת למפעלים שנמצאים בטווח הטילים מעזה, והיא מגיעה עד אשדוד.

רשימת המפעלים המסוכנים בטווח האש

בשטח הנכלל במפה נמצאים 21 חברות ומתקנים, המאחסנים חומרים מסוכנים, ובנוסף להם יש בשטח מתקנים של חברת מקורות המאחסנים חומרי כלור. במהלך ימות המלחמה ניתנו למפעלים בשטח זה הנחיות בנושא אחסון חומרים רדיואקטיביים. את המפה הציגה מיכל ברטוב, הממונה על החומרים המסוכנים במשרד להגנת הסביבה, ביום העיון שארגנו יו"ר ICC ישראל (ארגון הסחר הבינלאומי) אלוף (מיל') אורן שחור, המנכ"ל ברוך מזור, ומנכ"ל חברת מרקו אלי שירן .

מהתחקיר שערך המשרד להגנת הסביבה עולה כי כי האזור הבעייתי ביותר הוא אזור התעשייה באר טוביה וקריית מלאכי. "באזור זה קיימת אוכלוסייה הקרובה למפעלים. ענן אמוניה שישתחרר מאחד המפעלים יגיע בתוך דקות ספורות לקריית מלאכי וליישובים הסמוכים", נכתב במסמך של המשרד. באזור יש מפעלי קירור באמוניה שאינם ממוגנים, וחושפים לסכנה כ־17 אלף איש.

המשרד חילק את האזורים לארבע קטגוריות, על פי סוג החומרים המסוכנים. בקטגוריה הראשונה נמצאים מפעלים המחזיקים אמוניה, שהנו חומר רעיל, וכל דליפה שלו עלולה לגרום לפגיעה חמורה. ריכוז המפעלים הגדול ביותר עם אמוניה נמצא באזור התעשייה של באר טוביה וקריית מלאכי - שש חברות מאחסנות אמוניה, בהן טיבון ויל, תנובה וטנא נגה.

מרכזים נוספים הם אזור התעשייה אשדוד (המפעלים כרמל קור אגרסקו, נמל אשדוד ומחסני ערבה), אשקלון (מפעל קרלסברג, עשות, קו צינור אילת־אשקלון ותחנת הכוח רוטנברג), אזור התעשייה שער הנגב בשדרות (תפוגן ועוף קור) וברוש (מפעל עוף הנגב).

בקטגוריה השנייה נמצאים ריכוזים של ברום, שהינו חומר רעיל הגורם לגירויים חריפים עד כדי כוויות במערכת הנשימה. במושב ניר יצחק מאוחסנים חומרים מסוג זה במפעל כימדע. הקבוצה השלישית היא מפעלים המחזיקים גפ"מ (גז פחממני מעובה), המשמש כדלק לבישול ומופק מנפט גולמי. ריכוזים של חומר זה נמצאים בבאר שבע בשלושה מפעלים: אמישרגז, פזגז ומכתשים באר שבע.

הקבוצה הרביעית היא חומרים מסוג כלור, שבו משתמשת מקורות. התגובות המיידיות לחשיפה לכלור הן שיעול, דלקת בדרכי הנשימה, כאבי ראש ובחילות.

במהלך מבצע "עופרת יצוקה" לא נגרם נזק מחומרים מסוכנים בעקבות נפילת טילים, אולם המשרד להגנת הסביבה דרש פינוי אמוניה משני מפעלים בדרום - מפעל גולד אנד האני בבאר שבע ומפעל גלידות קולורדו בנתיבות. מפעלים אלו לא עמדו בדרישות פיקוד העורף לנוכחות צוות חירום של 24 שעות.

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
הדוח אינו חדש, כבר ב1991 במלחמת המפרץ הראשונה היה מיפוי ועדת שפיר חידדה את המחדל!!!
לצערי הרב מאז 1991 לא נעשה מאומה, היו מס דוחות של גורמים בכירים ראו דברי מפקד העורף לשעבר האלוף גרי בדיון בועדת ביקורת המדינה בנדון. כמו כן דברי דר עינבר המשנה למנכ"ל המשרד האמון. "אני אגרונום ואני עוסק בבריאות הסביבה"!!!! כך נראים כל המערכות,מבלי להרחיב, להזכיר נושא פיקוח הרשיות על הנעשה שואף ל0 בגלל רשוי עסקים.
בר דרור דוד , קרית ארבע  |  05.03.09
לכל התגובות