אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כינוס הפרלמנט הסיני: הרבה מלל, מעט בשורות צילום: סי די בנק

כינוס הפרלמנט הסיני: הרבה מלל, מעט בשורות

בכינוס השנתי של הפרלמנט התקיימו דיונים כלכליים, שבעקבותיהם עולה חשש לעלייה בגירעון לרמות שיא; כן הוקפא פרויקט "תמ"ג ירוק"

07.03.2009, 09:36 | רחל בית אריה, בייג'ינג
הכינוס השנתי של הפרלמנט הסיני, בית המחוקקים הגדול בעולם, ממשיך בסוף השבוע, עם מעט בשורות והרבה מלל בלתי מופתי בהתאם לקו המפלגה. נקודת השיא של הכינוס עד כה הייתה הנאום של וון ג'יה באו, ראש ממשלת סין, ביום חמישי בערב. ראש הממשלה איכזב רבים כשלא הודיע על הגדלת תכנית התמריצים לכלכלת סין, בניגוד למה שצפו כמה אנליסטים. הבורסה של שנגחאי סיימה את השבוע בירידות אחרי כמה ימים של עליות חדות בציפיה להודעה של וון.

תכנית התמריצים העצומה עליה הודיעה הממשלה הסינית בנובמבר עומדת במרכז הדיונים של הקונגרס הלאומי העממי השנה, יחד עם אמצעים נוספים להצלת הכלכלה הסינית מהשפל העולמי. למרות שיישום התכנית כבר החל, פרטים מדויקים שלה לא פורסמו עד השבוע, מה שגרם לספקולציות רבות בשוק ולביקורת על הממשלה. עוד לפני הפתיחה הרשמית של הדיונים פירסמו כמה מבכירי המפלגה הקומוניסטית בעבר, שפרשו כבר לגימלאות, מכתב שזכה לתהודה רבה בעיקר באתרי אינטרנט בסין, שנהנים מחופש ביטוי גדול יחסית לתקשורת הממוסדת. הגימלאים קראו לממשלה לנהוג בשקיפות רבה יותר, ובעיקר להקים מנגנוני פיקוח על יישום תכנת התמריצים כדי למנוע בזבוז ושחיתויות.

וון ג וון ג'יאו באו | צילום: בלומברג וון ג

כאמור, וון אמנם לא הודיע על הגדלת תכנית התמריצים - שעומדת כבר כיום על קרוב ל-600 מיליארד דולר – אך הכריז שהסכום הכולל של הוצאות הממשלה יגדל השנה ב-24%, מה שיוסיף נזילות ניכרת לשוק ולמעשה מהווה תמריץ בפני עצמו ללא הצורך להכריז על חבילה חדשה. ההוצאה על אזורים כפריים תגדל ב-20%, ההוצאה על רווחה תגדל ב-17% ואפילו תקציב הבטחון הסיני צמח ביותר מ-14%, מה שצפוי לעורר חוסר נחת מעבר לים, בחוגי המימשל בארה"ב. ראש הממשלה הסיני גם חזר על יעד הצמיחה של 8% בסין ב-2009 - יעד שרוב המומחים מסכימים כיום כי יהיה קשה מאד לביצוע. ההוצאות העצומות, המלווות גם בקיצוץ מיסים, יעמידו את הגירעון התקציבי של סין על 3% מהתמ"ג, או 950 מיליארד יואן (139 מיליארד דולר) הגירעון הגבוה יותר שנרשם במדינה מאז ייסוד הרפובליקה העממית לפני 60 שנה.

הוקפא פרויקט "תמ"ג ירוק" 

אחרי ההופעה של וון, הופיע בפני הועידה ביום שישי ג'אנג פינג, ראש המועצה הלאומית לפיתוח ורפורמה (National Development and reform Commision), אחד הגופים החזקים בסין. ג'אנג פירט את ההוצאה על תכנית התמריצים, שעברה שינוי מאז הוצגה לראשונה. אחד הסעיפים המאכזבים הוא צמצום ההוצאה על פרויקטים שיתמקדו בחיסכון באנרגיה ובשימור הסביבה. מהסעיף הזה קוצצו 140 מיליארד יואן (כ-20 מיליארד דולר). בנוסף, הממשלה הודיעה במהלך פגישת הקונגרס על הקפאת הפרויקט של "תמ"ג ירוק" שסין החלה ליישם לפני כמה שנים.

מדידה של "תמ"ג ירוק" מתקבלת כתוצאה מחישוב התמ"ג של מדינה בניכוי ההוצאות שנגרמות לה בשל זיהום ופגיעה בסביבה. אימוץ הרעיון של תמ"ג ירוק נחשב בזמנו כפריצת דרך לקראת יותר מחויבות של סין – כיום פולטת גזי החממה הגדולה בעולם – לשמירת הסביבה ולמאבק בהתחממות הגלובלית. מהדברים בפגישת הקונגרס הלאומי השבוע עולה כי המאבק הזה יצטרך כנראה לחכות בינתיים.

במסגרת האירגון מחדש של חבילת התמריצים ירדה מעט ההוצאה על בניית תשתיות, וההוצאה על טכנולוגיה עלתה, לפי מצגת של ג'אנג. כמעט רבע מכלל תקציב תכנית התמריצים מופנה לשיקום האזורים במחוז סיצ'ואן שנפגעו ברעידת האדמה במאי שעבר ודורשים בנייה מאסיבית של תשתיות פיזיות, כמו גם השקעה בפרויקטים של רווחה.

למרות שההחלטות המתקבלות בסופו של דבר בפרלמנט הסיני הן החלטות שהתקבלו כבר קודם לכן בחוגי ההנהגה המצומצמת של המפלגה הקומוניסטית, הפוליטבירו, ובמועצת המדינה (הקבינט הסיני), חשיבותו של "שבוע המחוקקים" של סין עולה משנה לשנה, ולא רק במישור הסימבולי. הרחוב הסיני עוקב בדריכות אחרי הדיונים שמתקיימים ב"היכל העם" וויכוחים ערים מתקיימים הן בתוך חדרי הדיונים והן בחוגי אקדמיה, בעיתונות ואפילו בחדרי הצ'ט באינטרנט. המשבר הכלכלי החריף, שנוגע ישירות לחייהם של רוב האזרחים, רק מעצים את התהלים הזה.

בשנים שעברו מאז מותו של דנג שיאפינג, המנהיג החזק האחרון של סין, המדינה לא הראתה נכונות כלשהי לעבור למשטר דמוקרטי. במקום זה, אפשר לומר שהתבצע בסין מעבר משלטון יחיד לסוג של שלטון "אוטוריטרי מתייעץ" שבו המימשל מקיים התייעצויות רבות ומאפשר מרווח די נרחב לביטוי דעות נוגדות בתוך חוגי השלטון לפני קבלת החלטות, כל עוד הויכוחים אינם קוראים תיגר על השלטון עצמו.

עד מתי אזרחי סין יסכימו להמשיך ולקבל צורה כזו של שלטון? הדבר תלוי גם באופן הטיפול של המימשל במשבר הנוכחי. זאת אחת הסיבות לכך שההנהגה רואה את המאבק במשבר הכלכלי והחייאת הכלכלה המידרדרת כקריטיים כל כך. בחודשים הקרובים, מאמינים רוב האנליסטים, יתקבלו אינקידציות משמעותיות יותר אם המאמצים האלה נושאים פרי והאם כלכלת סין תהיה הראשונה להתאושש מהמשבר.

תגיות