אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
במת כלכליסט: על איזה זימבור גיורא עופר מדבר? צילום: אוראל כהן

במת כלכליסט: על איזה זימבור גיורא עופר מדבר?

תשובה להאשמות ראשי הבנקים על הרפורמה בקרנות ובקופות במסגרת ועדת בכר

09.03.2009, 08:14 | שמואל פרנקל

בתקופה האחרונה כמעט שלא עובר שבוע מבלי שאחד הבנקאים הבכירים מתלונן על רפורמת בכר ועל הוצאת קופות הגמל והקרנות מהבנקים. בשבוע שעבר התבטא גיורא עופר, מנכ"ל בנק דיסקונט, בראיון בעיתונות באומרו כי "הברוקרים זימברו את עם ישראל, שמקבל שירות אפס והסיכון על כספו גדל". עוד ציין עופר כי הבנקים היו זהירים, ונמנעו מהשקעות במכשירים הפיננסיים העולמיים.

 

ההצלחה של בכר

דומה כי למען ההיסטוריה יש צורך להעמיד את הדברים על דיוקם. ערב רפורמת בכר היו רוב הקרנות והקופות בידי הבנקים, והלקוחות היו "שבויים" בידיהם. "הייעוץ האובייקטיבי" שניתן על ידי הבנקים היה בפועל שיווק ומכירה של הקרנות והקופות של הבנק ללקוחותיו, זאת מבלי להתייחס לתשואות שאלה השיגו.

המהפך חל כאשר רשות ניירות ערך בראשותו של היו"ר דאז משה טרי החלה לחקור את המתרחש באגפי ניירות הערך של הבנקים. בתגובה החלו אלו למכור ללקוחותיהם את הקרנות והקופות של הברוקרים הפרטיים, כאשר המבחן העיקרי היו התשואות שהשיגו הקרנות. בתקופה זו הצליחו כמה בתי השקעות להגדיל את פעילותם בצורה משמעותית.

ואכן, אחת הסיבות, לדעתי, שהביאו את הבנקים להסכים ליישום מסקנות ועדת בכר היא הבנתם שמוטב למכור את הקופות והקרנות, מאשר שהן יעברו לאט לאט לבתי השקעות הפרטיים ללא תמורה. כמו כן, טענתו של עופר כי אותם בנקים לא השקיעו השקעות מסוכנות בחו"ל אינה תואמת את המציאות, שכן אחרת איך אפשר להסביר את הוראתו של המפקח על הבנקים לבנק פועלים למכור את ניירות הערך המסוכנים שבידיו כדי לחתוך הפסדים. אם טענתו של עופר היתה נכונה, לא היה צורך במחיקות הגדולות שביצעו הבנקים בשנה האחרונה.

אין ספק, רמת השירות שמקבלים היום עמיתי קופות הגמל טובה יותר, ורמת הסיכון בהחלט דומה לזו שהיתה בזמן שהקופות נוהלו על ידי הבנקים. אני סבור שההצלחה של ועדת בכר היא בהפיכת הבנקים ליועצים ומשווקים אובייקטיביים, הממליצים תוך התבססות על תשואות הקרנות וסטיות התקן שלהן.

רק אחרי המשבר

לעומת זאת, הכישלון של ועדת בכר בא לידי ביטוי בעובדה שהקרנות והקופות נרכשו ברובן על ידי חברות הביטוח ולא על ידי בתי השקעות או שותפים אסטרטגיים מחו"ל. חברות הביטוח המשיכו במסע הרכישות ובלעו כמה בתי השקעות פרטיים (כגון אפיקים, אקסלנס והחברה המרכזית), מה גם שהמשבר שפקד את השווקים בשנה האחרונה צימק את כמות בתי השקעות הבינוניים ומאיים להעלים את בתי ההשקעות הקטנים עקב הירידה בדמי הניהול והעלייה בהוצאות התפעול. אין ספק שכאשר יסתיים המשבר הנוכחי בשוק ההון, השוק המקומי ישנה את פניו, ורק אז נוכל לבחון את התוצאות של ועדת בכר.

הכותב הוא יו"ר ומנכ"ל משותף של בית ההשקעות אפסילון

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
בנק דיסקונט היה על סף פשיטת רגל... ורק המזל הציל את גיורא עופר מלהיות המנהל הגרוע
לבנק דיסקונט היו השקעות בפאני מיי ופרדי מק בסך של 15 מיליארד. אתם קולטים מה היה קורה אם הממשל בארה"ב לא היה מלאים אותם ? איפה היה עופר היום ? בלי קשר קופות הגמל נמכרו בשיא העליות בשוק מה שהציל את הבנקים ממחדל הניהולי. אותם קופות שעברו בשווי של עשרות מיליארדים היו התפוח האדמה הלוהט. בלי קשר לכך לא ניתן לעשות שינויים מהירים בכאלה היקפים. מי שבוחן את ביצועי קופות הגמל מעבר לזווית הצרה של חודש חודש רואה כי למרות המשבר התשואה שלהם היא הרבה מעל לממוצע הרב שנתי וזה היה רק טבעי שמתישהו הם יחזרו לשם. מה שחבל בכלל זה שמה שמזין את כולם זו רק הבורות הבורות הבורות והתעמולה הזולה כמו שעשה גיואר עופר - אז שלא יעבדו עליכם !!! אז הגיע הזמן שגם החוסכים יקחו אחריות למרות שזו מילה מגונה בעידננינו שלנו.
קובי , רמת גן  |  09.03.09