אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך לעשות הכל: המדריך לשיפור חייכם הממוחשבים צילום: shutterstock

איך לעשות הכל: המדריך לשיפור חייכם הממוחשבים

מקיצור המקלדת ששומר על הפרטיות, דרך האפשרות להיפטר מהתלות בעכבר ועד לטריק שמאפשר להפעיל את המחשב בדיבור בלבד: 11 טיפים למקצוענים

09.03.2009, 20:58 | רן יניב הרטשטיין

לגלוש בלי להשאיר עקבות

 

הצירוף המבטיח "מצב פורנו" הגיע לכותרות מדורי הטכנולוגיה לפני כמה חודשים, כשפורסם כי מיקרוסופט תוסיף אפשרות שימושית זו לגרסה הבאה של אינטרנט אקספלורר. התקשורת הצהובה קפצה על ההזדמנות להשתמש במונח עסיסי כל כך בעת סיקור נושא שנחשב יבש כל כך, אבל גולשים מנוסים יודעים שאין כאן כל חידוש - הדפדפן ספארי של אפל מציע פיצ'ר דומה כבר שנים, בשם "גלישה פרטית", והדפדפן כרום של גוגל שיצא זה מכבר בגרסה סופית ויציבה ראשונה תומך במצב זהה שזכה לכינוי הפיקנטי "אינקוגניטו".
 , איור: מורן ברק איור: מורן ברק  , איור: מורן ברק

אותו "מצב פורנו" מיוחל הוא למעשה רק כינוי פופוליסטי לאופן פעולה ייעודי וממוקד ביותר, שבו הדפדפן אינו שומר את נתוני הגלישה שלכם על המחשב: היסטוריית האתרים, זיכרון המטמון (Cache), ושאר מידע טורדני אחר שמצטבר בדרך כלל על הכונן הקשיח באין מפריע במצב העבודה הרגיל של הדפדפן. הורידו והתקינו את ספארי או את כרום ללא תשלום, ותוכלו לנצל את היתרונות הייחודיים של מצב הגלישה המסוים הזה בכל דרך שתרצו.

אם מסיבה מסוימת אתם לא יכולים להתקין תוכנות על המחשב שלכם, הורידו את Portable Chrome (העמוד כתוב בגרמנית, אבל הקישור להורדה נמצא מתחת לצילום המסך). תוכלו להפעיל אותו גם בלי הרשאות ניהול במחשב, וכך לנקוט אותה השיטה לגלישה ללא עקבות מקומיות גם במשרד.

לפתוח כל סוג של קובץ

נתקלתם בקובץ שלא הצלחתם לפתוח, או בפורמט של וידאו או אודיו שאף תוכנה לא תומכת בו? קיבלתם מסמך וורד עם סיומת docx שנוצר בוורד 2007 ולא הצלחתם לפתוח אותו בוורד 2003? צילמתם סרט בטלפון הסלולרי אבל אף תוכנה במחשב לא מסכימה לנגן אותו?

העלו אותם ל-Zamzar, שירות המרת קבצים מקוון חינמי שימיר מסמכים, סרטים, קובצי מוסיקה ותמונות בעשרות פורמטים. Zamzar אמנם יהיה פתרון איטי ומסורבל מאוד, והוא מוגבל לקבצים ששוקלים 100MB, אבל תוכלו לפתוח את הקובץ ולהגיע למידע הנחוץ מבלי להתקין אף תוכנה על המחשב.

אם אתם דווקא מעדיפים את הגישה השולחנית, שתהיה מהירה וקלה יותר, התקינו את FormatFactory, תוכנה המרה חינמית עם ממשק בעברית. FormatFactory מאפשרת להמיר כמה קבצים בבת אחת, ותומכת בעשרות פורמטים של קובצי מדיה - וידיאו, אודיו, תמונות, תקליטורי די-וי-דיועוד.

לשלוח קבצים בג'ימייל בלי לפתוח את הדפדפן

משתמשי אינטרנט ותיקים, שהחלו להשתמש באימייל עוד בשנות ה-90, ודאי חוו לראשונה את עולם הדואר האלקטרוני באמצעות תוכנות כמו אאוטלוק או יודורה. שירותים מקוונים כמו ג'ימייל כבר הספיקו ליצור תחליף עדיף לרוב הפונקציות של תוכנית האימייל השולחניות, אבל בהיבט אחד הם עדיין מפגינים נחיתות - הטיפול בקבצים מצורפים. עבור מי שהתרגלו לשלוח קובץ באימייל בשני קליקים בעכבר, התהליך המסורבל של צירוף קובץ בכל השירותים המקוונים הוא לעתים סיבה מספקת בשביל להימנע מהם לגמרי.

במקום לשבת על הגדר, נסו את Affixa, תוכנה שולחנית קטנה וחינמית (לשימוש פרטי), שמספקת את החוליה החסרה לשני שירותי האימייל המקוונים הפופולריים ביותר - ג'ימייל ויאהו. Affixa מגדירה את עצמה בתור ברירת המחדל של חלונות, ובכל פעם שתנסו לשלוח קובץ באימייל באמצעות התפריט "Send To", היא תיצור הודעה חדשה בדפדפן ותצרף אליה את הקובץ שבחרתם. עבור המקרים שבהם תנסו לשלוח באמצעותה קבצים שמשקלם חורג מהמגבלה של ג'ימייל או של יאהו, Affixa תעלה אותם עבורכם לשירות האחסון המקוון drop.io, ודרכו תוכלו להעביר קבצים במשקל כולל של עד 100MB.

לקבל עדכוני RSS מאתרים שלא תומכים בכך

פעם, אתרי תוכן שלא הציעו עדכונים ב-RSS היו מחזה שכיח, במיוחד בנוף האינטרנט המקומי. גולשים שהתעקשו להימנע מאתרים רק בגלל סיבה קטנונית זו נחשבו תמהונים. עם השנים חלפו מהעולם רוב האתרים האלה, ועתה אתרים שאינם מציעים עדכונים ב-RSS הם בודדים ומבודדים. אבל דווקא עכשיו, כשבתכם בת החמש וסבכם בן השמונים כבר משתמשים בגוגל רידר, הגיע הזמן להכיר בעובדה שאותם האתרים המפגרים לא יתקנו עוד את דרכיהם, והפתרון היחיד לעדכון אוטומטי עבור התכנים שלהם הוא פתרון חיצוני.

כאן נכנס לתמונה Dapper, שירות מתקדם ומשוכלל שיודע לנתח את תוכנו של כל אתר ולהפיק ממנו פיד RSS תקני ומודרני, שיפעל בכל קורא RSS שהוא. Dapper, סטארט-אפ שייסד בוגר הטכניון ערן שיר יחד עם שותף אמריקאי, מציע ממשק נוח וידידותי במיוחד ליצירת פידים מאתרים, והוא מוצע בחינם למשתמשים פרטיים.

 עם זאת, אל תרחיקו לכת בהתלהבותכם מהאפשרויות החדשות ש-Dapper יפתח בפניכם. תוכלו ללא ספק להשתמש בו כדי לקבל עדכונים אוטומטיים ב-RSS מחשבון האימייל או מאתר הבנק שלכם, אבל זכרו שמנגנוני האבטחה המחמירים נמצאים שם מסיבה טובה, וכל ניסיון מצידכם לעקוף אותם רק יקל על גורמים זדוניים במשימה שאינה קשה במיוחד מלכתחילה.

להשאיר את הידיים על המקלדת

העכבר הוא אביזר המחשוב המודרני המזיק והמסוכן ביותר. כל תכליתו היא להרחיק את ידי המשתמשים מהמקלדת, להאט ולהקשות על עבודתם, ובעקיפין ליצור לחץ מתמשך על מפרק כף היד שמוביל לכאבים נוראים ואף עלול לגרום לנכות.

התוסף Search Keys הוא אחד מכלי הנשק המצוינים ביותר בקרב נגד העכבר, והוא התוסף השימושי ביותר לפיירפוקס שמעולם לא שמעתם עליו. תפקידו ברור וממוקד והוא ממלא אותו היטב, בלי מסכי הגדרות, בלי כפתורים מיותרים בסרגל הכלים, ובלי לעכב את טעינת הדפדפן בדקה וחצי בכל פעם. בעמודי החיפוש בגוגל ובכמה אתרים נבחרים אחרים, Search Keys מוסיף קיצורי מקלדת קלים במיוחד לשינון לפתיחת תוצאות החיפוש - המקשים 1 עד 0, שפותחים את תוצאות החיפוש מספר 1 עד 10, לפי הסדר.
עכבר + מקלדת. אידיאלי לבעלי שלוש ידיים, צילום: shutterstock עכבר + מקלדת. אידיאלי לבעלי שלוש ידיים | צילום: shutterstock עכבר + מקלדת. אידיאלי לבעלי שלוש ידיים, צילום: shutterstock

אחרי ביצוע חיפוש בשורת החיפוש של פיירפוקס (באמצעות הקיצור Ctrl+K), פעולה שאתם ללא ספק חוזרים עליה לפחות מאה, אם לא חמש מאות, פעמים ביום, Search Keys יחסוך מכם את הצורך המטריף להושיט את היד לעכבר רק כדי ללחוץ על אחד הקישורים ברשימה - פשוט בחרו את מספר התוצאה הרצויה במקשי הספרות, שנמצאים ממילא רק כמה מילימטרים מעל המיקום הטבעי של קצות האצבעות שלכם.

אפילו יותר מהמיתוס על אודות הרקע השחור בעמוד הפתיחה של גוגל, Search Keys יכול לחסוך למשק העולמי מאות מיליונים בבלאי מיותר על עכברים, בצריכת החשמל של העינית האופטית שלהם, ובפליטת ה-CO2 הכרוכה בהזזת הסמן על המסך. עבורכם, Search Keys יכול לחסוך רק כמה עשרות דקות טובות ביום של דחיפה ומשיכה של משקולת הפלסטיק שמונחת ליד המקלדת שלכם, וכך אולי גם לסייע במניעת נזקים למפרק כף היד ולחסוך אתן ההוצאות הרפואיות הכרוכות בכך.

להרחיב את לוח ההדבקה

העתקה והדבקה הן מהפעולות השימושיות ביותר שקיימות כמעט בכל תוכנה כמעט בכל מחשב, והאפשרות להעביר מידע ממקום למקום בקלות רבה כל כך היא אחת הסיבות שמחשבים הפכו לחלק כה חשוב בחיינו. אם כך, מדוע אנחנו מוכנים להסתפק ביישום כל כך מוגבל של פונקציה כל כך חשובה? הארעיות של פעולת ההעתקה הופכת אותה לשבירה ולמדאיגה כל כך, שמשתמשים רבים פשוט נמנעים מהשימוש בה לגמרי, רק בשביל לחסוך מעצמם את המתח והחרדה.

עם Ditto, תוכנה חופשית חינמית למשתמשי חלונות, לוח ההדבקה יהפוך לאי היציבות הבטוח ביותר במחשב שלכם. Ditto שומרת כל מחרוזת טקסט או תמונה שתעתיקו ללוח ההדבקה, ובאמצעות קיצור דרך שניתן להתאמה אישית, מאפשרת לבחור את הפריט הרצוי להדבקה מתוך תפריט שמציג את כל מה שהעתקתם ברשימה כרונולוגית, כולל אפשרות חיפוש.

ראו הוזהרתם - Ditto היא מסוג התוכנות הממכרות שיכולות לשנות מקצה לקצה את הרגלי העבודה שלכם. אחרי כמה ימים עם Ditto, ייתכן שכבר לא תוכלו להשתמש יותר במחשב עם לוח הדבקה רגיל.

להציג אתרי אינטרנט על שולחן העבודה

הטיפ הבא הוא ללא ספק המיושן ביותר שתמצאו בכתבה מסוג זה, אבל הוא מספיק ישן בשביל שהמעטים שבכלל ידעו עליו מלכתחילה כבר הספיקו לשכוח ממנו כליל.

אי שם בשלהי המאה הקודמת, הוציאה מיקרוסופט מערכת הפעלה מהפכנית בשם חלונות 95, שכללה תכונה מהפכנית בשם Active Desktop. בקיצור נמרץ, Active Desktop אפשרה להציג אתרי אינטרנט כרקע לשולחן העבודה: אתרי חדשות, אתרי תוכן, יישומים מקוונים ועוד. חלונות 95 אמנם הציעה למעשה את מערכת הווידג'טים השולחניים הראשונה, אבל במבט לאחור, בהתחשב במצב המזעזע של הרשת והמצב המזעזע עוד יותר של חלונות 95, אין פלא שהפיצ'ר הזה נדחק לשוליים ונמחק מזיכרונותיהם של כל מי שהשתמשו בו. רק מיקרוסופט לא שכחה.

Active Desktop עשה את דרכו מחלונות 95 לחלונות 98, לחלונות 2000, לחלונות me, ולבסוף לחלונות XP, אם כי שם הוא עצר - משתמשי ויסטה וחלונות 7 יצטרכו להסתפק בתמיכה המובנית בגאדג'טים. כדי להציג אתרים על שולחן העבודה שלכם, לחצו עליו עם כפתור העכבר הימני ובחרו את האפשרות Properties, עברו ללשונית Desktop, לחצו על הכפתור Customize, ועברו ללשונית Web. לחצו על New, הזינו את כתובת האתר הרצוי, והחלו לשחק עם מיקום החלון והאפשרויות שלו עד שתגיעו לסידור המתאים.

אפשר לנצל את Active Desktop כדי להציג מנועי חיפוש במיקום נגיש, ליצור גישה מהירה ליישומים מקוונים או לבלוג שלכם, להציג ווידג'טים מעמודי בית מותאמים של גוגל או נטוויבז, ועוד.

אם אתם מעדיפים פתרון קצת יותר עדכני, התקינו את Google Desktop או את אופרה - באמצעותו אף תוכלו ליצור ווידג'טים מותאמים אישית בעצמכם.

להתקין לינוקס בקליק

 

אם רציתם פעם להתנסות במערכת ההפעלה אובונטו, הגרסה הנוחה והפופולרית של לינוקס, כתחליף לחלונות אבל נרתעתם מתהליך ההתקנה המורכב והמסורבל, Wubi נוצרה בדיוק בשבילכם. Wubi, קיצור של Windows Ubuntu Installer, מתקינה את אובונטו כמערכת הפעלה נוספת במחשב, אבל עם תוכנית התקנה רגילה של חלונות - בלי לצרוב תקליטורים, בלי לשנות את המחיצות בכונן הקשיח, ובלי להשפיע בשום צורה על ההתקנה הקיימת של חלונות.

אחרי ההורדה של Wubi, הפעילו אותה ובחרו את ההגדרות הבסיסיות של ההתקנה - שטח האחסון שיוקדש לאובונטו, השפה, הסיסמה וכו'. לחצו על Install, ו-Wubi תתחיל להוריד את הקבצים של אובונטו ולהתקין אותם לתוך תיקייה אחת בכונן הקשיח. להתקנה לא תהיה שום השפעה על הפעולה של חלונות, מלבד הוספת האפשרות להפעיל את אובונטו לתפריט האתחול של המחשב.

לינוקס. לא חייבים לוותר על חלונות לינוקס. לא חייבים לוותר על חלונות לינוקס. לא חייבים לוותר על חלונות

אם תרצו מכל סיבה שהיא להסיר את אובונטו, זה יהיה פשוט עוד יותר מההתקנה. תחת חלונות, פתחו את רשימת התוכנות להסרה בלוח הבקרה, אתרו ברשימה את Ubuntu, ולחצו על Remove או על Uninstall. לחלופין, תוכלו פשוט להפעיל מחדש את תוכנית ההתקנה.

להגדיר כמה עמודי בית שונים

הכפתור "Home" בדפדפן סובל כבר שנים ממוניטין גרוע, והוא מעלה בדרך כלל תמונות של משתמשים לא מנוסים ותוכנות ריגול פולשניות. למעשה, בפועל, זוהי תכונה בסיסית ושימושית שכמעט כל דפדפן מציע, ואין שום סיבה שלא להפיק ממנה את המיטב.

עם זאת, המגבלה על עמוד בית בודד אחד היא מיושנת ובלתי רלבנטית, אפילו כשקיימים בנוף שירותים מתקדמים כמו Netvibes או iGoogle להתאמת עמודי בית אישיים. דפדפנים מודרניים שתומכים בלשוניות מאפשרים בדרך כלל להגדיר כמה עמודי בית שייפתחו כולם בלשוניות שונות בעת הפעלת הדפדפן, אבל תכונה זו נוגדת את כל הרעיון של עמוד בית.

במקום לפתוח כמה עמודים בלשוניות שונות באותו הזמן, נסו את השירות החינמי WhatPage כדי לפתוח כמה עמודי בית שונים בזה אחר זה, לפי הסדר. עם WhatPage תוכלו להגדיר רשימה של עד 102 עמודים כעמודי בית, ואז בדפדפן להגדיר את הכתובת הייחודית שתקבלו מ-WhatPage בתור עמוד הבית. בכל פעם שהדפדפן יפתח את עמוד הבית עם הכתובת של WhatPage, ייפתח העמוד הבא מהרשימה. כך, לא תראו תמיד את אותו עמוד הבית המשעמם, ותוכלו להשתמש בכפתור "Home" כדי לעבור באופן מסודר על כל אתרי הבית השונים שלכם.

להפעיל את המחשב בלי לגעת בעכבר ובמקלדת

 

כשנציג של מיקרוסופט ניסה להדגים את מערכת זיהוי הקול של ויסטה לפני שהיא יצאה לשוק, סרטון ההדגמה המביך הפך ללהיט ויראלי הודות לרצף הטעויות ואי ההבנות של המערכת.

מאז, מיקרוסופט (או אף חברה אחרת) עדיין לא הצליחה ליצור מערכת זיהוי קול מושלמת, אבל כבר עכשיו אפשר אפילו בתנאים ממוצעים להוציא תוצאות טובות ממערכת הבקרה הקולית של ויסטה. למעשה, הבעיה העיקרית היא לעתים קרובות לא אחוז ההצלחה הנמוך של הפקודות הקוליות, אלא מגוון הפקודות הקוליות הזמינות.

אם אתם מצליחים להשתמש בזיהוי הקולי של ויסטה בלי יותר מדי תקלות, תוכלו להשתמש בכלי Windows Speech Recognition Macros כדי להרחיב ולהעשיר את הפקודות הקיימות, וגם כדי לשלוט בתוכנות ובפעולות שמערכת הזיהוי הקולי אינה תומכת בהן באופן מובנה. כך, תוכלו לעשות צעד נוסף מהמקלדת ומהעכבר אל עבר המדע הבדיוני.

לסנכרן קבצים בין מחשבים

כל מי שהשתמשו אי פעם ביותר ממחשב אחד - בין אם המחשב במשרד ובבית, המחשב הנייד והשולחני, או מחשבים עם מערכות הפעלה שונות - שאלו את עצמם בעבר שאלות הרות גורל כמו "באיזה מחשב עבדתי על הקובץ הזה?" או "שלחתי לעצמי את הגרסה העדכנית ביותר מהמחשב השני או שזו גרסה ישנה יותר?".

אם עד עכשיו הייתם מבצעים את הסנכרון ואת ניהול הגרסאות באמצעות אימיילים ששלחתם לעצמכם, יש פתרון טוב בהרבה. DropBox, שירות אחסון וסנכרון מקוון שיצא לאחרונה משלב הבטא הסגורה, מאפשר לסנכרן בחינם קבצים בנפח כולל של 2GB, בין חלונות, לינוקס ו-Mac OS X.

אחרי התקנת DropBox תתבקשו לבחור תיקייה אחת לשיתוף, ומרגע זה כל הקבצים בתיקייה יסתנכרנו בין כל המחשבים המחוברים אליה, וכן יועלו לרשת. בכל פעם שתשמרו או תעתיקו קובץ חדש לתיקייה המשותפת של DropBox, הוא יועלה לשרת ויישלח לכל המחשבים האחרים בתוך כמה שניות או דקות. האחסון המקוון ישמור על כמה גרסאות עבור כל קובץ, ובאמצעות אפשרויות השיתוף המתקדמות של התיקייה הציבורית תוכלו במידת הצורך לקבל קישור ישיר לכל קובץ שתעתיקו ל-DropBox ולשלוח אותו לחברים, בלי להסתבך עם אימיילים, הזמנות, מגבלות מקום, אישורים ושאר מכשולים.

הודות לאחסון המקוון, אין בכלל שום צורך להיות ליד אחד המחשבים המסונכרנים כדי להגיע לקבצים שסונכרנו. תוכלו לעיין בתיקייה המשותפת ישירות מהדפדפן, ולהוריד את הקבצים הנחוצים לכל מחשב שבמקרה התיישבתם לידו.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
אוסף של כל הדברים שאני לא צריך. מיותר וחסר טעם.
נחמד שריכזתם בכתבה אחת את כל מה שמשתמש סביר אינו צריך לדעת או לא רוצה לעשות. מה אכפת לי לפתוח כל קובץ? אם זה לא קובץ מוכר יתכן וזה וירוס ועדיף לא לפתוח אותו. למה שאני ארצה כמה דפי בית בדפדפן? זאת דרישת מציאותית? כתבה מיותרת. לא תרמתם הפעם רק הזקתם.
אריאל  |  09.03.09
לכל התגובות