אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החברות לא עשו אקזיטים - וקרנות ההון סיכון איבדו גובה

החברות לא עשו אקזיטים - וקרנות ההון סיכון איבדו גובה

מנתוני קרן הפנסיה האמריקאית קלפרס עולה שברבעון השלישי של 2008 - עוד לפני פרוץ המשבר הכלכלי העולמי - ירדו התשואות של כל קרנות ההון סיכון הישראליות שבהן היא משקיעה

09.03.2009, 12:58 | אסף גלעד

קרן הפנסיה הגדולה בארה"ב, קלפרס (Calpers), פרסמה את טבלת התשואות לקרנות ההון סיכון שבהן היא משקיעה, לרבעון השלישי של 2008. מהטבלה ניתן ללמוד שכבר בחודשי הקיץ שקדמו למשבר הכלכלי העולמי תשואת קרנות ההון סיכון - לא רק שלא היתה בשיאה אלא אף קטנה.

הירידה מוסברת בכך שתשואה בקרנות הון סיכון מוגדרת כאקזיט, כלומר מכירה או הנפקה של חברה, ואלה - פשוט לא קרו, גם לא ברבעון השלישי של 2008.

ברבעון השני של 2008 קטנה תשואתן של כל הקרנות הישראליות שבהן משקיעה קלפרס: קרנות כרמל לדורותיהן; ג'מיני 3; JVP 4; פיטנגו 3; יזראל סיד 4; ואייפקס.

השנה היבשה של הקרנות

את הירידה בתשואה בגלל המחסור באקזיטים ניתן להדגים באמצעות קרנות כרמל השונות. הקרן הצעירה כרמל 1, שגויסה רק ב-2000, הצליחה להשיג תשואה יפה של 12.5% עד שנת 2007 בזכות 3 אקזיטים משמעותיים שנערכו עד אז: ECI, אקטימייז ופולואפ, שנמכרו כל אחת במאות מיליוני דולרים.

אלא ששנת 2008 היתה שנה יבשה עבור מרבית קרנות ההון סיכון, וקרן כרמל 1, אפילו שממשיכה להראות עליית ערך בחברות כגון רדבנד, אם-פורמיישן ואופטיר, מתקשה להגדיל את התשואה ברבעון השלישי, שעומד על 10%, מכפיל השקעה של פי 1.4 על הכסף ששמו המשקיעים המקוריים בכרמל.

פיטנגו 3, שגויסה בשנת 2000, שיפרה את תשואתה במחצית השנייה של 2008 ל-9.3%, אך ברבעון השלישי איבדה גובה בגלל ביצועים שליליים שהציגו כמה חברות שהיא משקיעה בהן, מאמצע 2008, מה שגרר את הורדת התשואה הכוללת של הקרן ל-11.2%. פיטנגו 3 היא הקרן שבה מרוכזות חברות כגון נגבטק, שאמנם נסגרה בנובמבר 2008 אך החלה להראות סימני גסיסה כבר ביולי 2008 עם ביטול המכירה לחברת וולינגטון וירידת ערכה מ-50 מיליון דולר בתחילת השנה ל-30 מיליון דולר; מכירת אקסיס מובייל במחיר מציאה לחברת סינכרוניקה הבריטית, אשר החליטה לבסוף לסגור אותה ברבעון שלאחריו, סגירת חברת גו-נטוורקס, לפני שנפתחה מחדש, כאשר מחיר המניות על הרכישה ששולם במניות של הרוכשת לשעבר, נקסטווייב.

הבשורה של פיטנגו עשויה להגיע לא מפיטנגו 3, אלא דווקא מקרן פיטנגו 4 שהשיגה לה 47 מיליון דולר ממכירת חברת ונטור שהושקעו בה מיליונים בודדים.

מבט על הקרנות הצעירות, שעוד מוקדם מדי לשפוט אותן בטרם מלאו להן 7 שנים, מראה את המלכוד שנמצאות בו קרנות ההון סיכון בתקופה זו. קרן כרמל 2, למשל, השיגה תשואה שלילית של 5.5%. כרמל 2, שמלאו לה 3 שנים בלבד, השקיעה במגוון חברות צעירות ואיכותיות כגון דיזיינארט, נקספיריינס ואוברסי, אך גם בחברות בוגרות בעלות פוטניצאל גדול לאקזיט כגון קופרגייט וקונטרה. שער ההנפקות הסגור מונע מחברות כגון אלה להנפיק, או להימכר, מה שמבטיח המשך תשואה שלילית בזמן הקרוב.

תגיות