אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בדיקת כלכליסט: הבנקים מפקידים מט"ח בבנק ישראל - הדו"חות משתפרים צילום: בלומברג

בדיקת כלכליסט: הבנקים מפקידים מט"ח בבנק ישראל - הדו"חות משתפרים

תרגיל בהלימות ההון: בחודש האחרון של כל רבעון חשבונאי נרשמת עלייה חדה בהיקף פיקדונות המט"ח של הבנקים בבנק ישראל. גורמים במערכת הבנקאית מסבירים כי ההפקדות סייעו לשיפור של 0.2% בהלימות ההון של הבנקים

10.03.2009, 12:21 | רונית גודמן

האם הבנקים מצאו שיטה קלה לשיפור הדו"חות הכספיים הבינוניים שהם מציגים בתקופה האחרונה? ניתוח נתוני בנק ישראל על פקדונות המט"ח של הבנקים מעלה כי התשובה, ככל הנראה, חיובית. מבדיקה שערך "כלכליסט" בנתוני פקדונות המט"ח של הבנקים בבנק ישראל עולה כי בחודש האחרון של כל רבעון חשבונאי (יוני, ספטמבר ודצמבר 2008) נרשמה עלייה חדה בהיקף הפיקדונות לעומת שאר החודשים, שבהם חל קיטון משמעותי בהיקף הפקדונות.

במערכת הבנקאית מסבירים כי מטרת העלייה בהפקדות היא לשפר את הדו"חות הכספיים של הבנקים ולהגדיל את הלימות ההון שלהם. לדברי הגורמים, ההפקדות המרובות בבנק ישראל בסיום כל רבעון תרמו לשיפור של כ־0.2% לפחות בהלימות ההון של הבנקים.

שיעור הלימות ההון של כל בנק נקבע על ידי חלוקת ההון עצמי בנכסי הסיכון שלו. הלימות ההון תגדל אם ההון גדל או אם נכסי הסיכון קטנים. פקדונות במוסדות פיננסים מקומיים וזרים נחשבים כבעלי סיכון מסוים, ולכן נדרשים הבנקים להקצות עבור כל דולר שהם מפקידים בהם 20% מההון, לעומת הקצאה של 0% מול פיקדונות בבנק ישראל הנחשבים כחסרי סיכון.

המשמעות המעשית היא שעל כל מאה דולר המופקדים במוסד פיננסי נדרש הבנק להוסיף 20 דולר לנכסי הסיכון שלו. אם הבנק לא יגדיל באותו יחס את ההון העצמי - הלימות ההון שלו תרד. לעומת זאת, כאשר מאה הדולר מופקדים בבנק ישראל, אין צורך להוסיף ולו גם דולר אחד לנכסי הסיכון.

בתגובה אמרו בבנק לאומי ובבנק דיסקונט כי הם אינם מפקידים כלל מט"ח בבנק ישראל. ל"כלכליסט" נודע כי לבנק הפועלים פקדונות בהיקף ממוצע של כ־3 מיליארד דולר בבנק ישראל בחודשים האחרונים. בבנק הפועלים אמרו בתגובה כי הבנק מנהל את יתרותיו על פי שיקולים עסקיים וכי העברה מבנק מרכזי אחד לשני אינה משפיעה על הלימות ההון.

תגיות