אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חוסר גלם: הספקים הם הראשונים לחוש במשבר צילום: בלומברג

חוסר גלם: הספקים הם הראשונים לחוש במשבר

המשבר בענף הבנייה העולמי חונק את שוק חומרי הגלם ומביא לקריסת היצרנים. אלי כהן, מנכ"ל תרמוקיר, ספקית חומרי הגלם מהגדולות בשוק, מסביר מדוע זה בדיוק הזמן הנכון להכריח קבלנים לבנות "ירוק"

10.03.2009, 14:32 | אורי חודי

"השנתיים הבאות לא יהיו שנותיהם של הטייקונים הגדולים, ולא נראה פרויקטים חדשים של אלפי יחידות דיור", אומר אלי כהן, מנכ"ל חברת תרמוקיר מקיבוץ חורשים שבשרון, המייצרת חומרי גלם לבנייה. "מניסיון של שנים רבות, מי שבולט בתקופות של משבר הם דווקא היזמים הבינוניים, שיצרו רזרבות כספיות ורזרבות קרקע ומתמודדים עם ההזדמנויות החדשות".

חברת תרמוקיר היא בעלת אחד המפעלים הגדולים בשוק חומרי הגלם לבנייה בישראל, המגלגל כ־200 מיליון שקל בשנה. כהן, העומד בראש החברה כשש שנים, מביא את זווית הראייה של ספק חומרי הגלם, שיכול להעריך את מצבם של היזמים בשוק הבנייה הישראלי. "כוחות השוק ממשיכים ליצור ביקושים למגורים", אומר כהן, שמעריך שלא תהיה ירידה חדה בביקושים לחומרי הגלם בענף בארץ. "בתקופה הקרובה אמנם יהיו פרויקטים, אך הם יהיו קטנים יותר. אנחנו נערכים להתמקד בחברות הבינוניות".

טוב מאי פעם

אלי כהן. "ברבעון האחרון הייתה התרסקות בענף - אצלנו הביקוש דווקא עלה", צילום: יובל חן אלי כהן. "ברבעון האחרון הייתה התרסקות בענף - אצלנו הביקוש דווקא עלה" | צילום: יובל חן אלי כהן. "ברבעון האחרון הייתה התרסקות בענף - אצלנו הביקוש דווקא עלה", צילום: יובל חן

ספקי חומר גלם הם תמיד הראשונים לחוש במשבר. כיצד אתם פועלים בשוק הנוכחי?

"כשזיהינו את המשבר, לקחתי את הטכנולוג הראשי של החברה ונסענו לאירופה. 40%–50% מחומרי הגלם שלנו מקורם בחו"ל, ובמדינות אלו המשבר היכה קשה יותר מאשר בישראל. בעקבות המשבר היו שם פיטורים וקווי ייצור שלמים נסגרו". תרמוקיר עובדת עם אחד היצרנים הגדולים באירופה, חברת ווקר (Wacker), המחזיקה בנתח של כ־40% משוק האספקה העולמית בתחום הפולימרים לבנייה. ווקר קיצצה יותר מ־20% מהיקף עבודתה, ולדברי כהן, אין זו החברה היחידה.

כיצד ישפיעו הקיצוצים על מחירי חומרי הגלם בענף?

"ברגע שיתעוררו קצת הביקושים, הקיצוצים האלו יובילו למחסור בשוק. אני צופה שכבר לקראת הרבעון השלישי של 2009 יתחיל הביקוש לעלות, וכך גם המחירים. בדיוק בגלל זה פעלנו עם יצרנים וסגרנו איתם חוזים ארוכי טווח, כדי למנוע מצב שבו אצטרך להודיע לקבלנים שאין לי חומר לספק להם. אף אחד לא יודע איך השוק עומד להתנהג, ולכן שריינו לעצמנו די חומרי גלם לכל לקוחותינו. אמנם יש משבר, אבל הבנייה תמשיך".

על מצב שוק הנדל"ן בישראל אומר כהן שדווקא בתקופה הזו חשוב שהקבלנים יסיימו את הבנייה בהקדם האפשרי: "זמן בנייה של פרויקט מגורים בארץ אורך 16–18 חודשים בממוצע. כל הקבלנים שהתחילו לבנות לפני המשבר ממשיכים, כי הם מחויבים ליזמים ולגורמים אחרים ואין להם אפשרות לעצור. פועל יוצא של העובדה הזו הוא שעליהם להמשיך ולקבל את חומרי הגלם.

"הם מנסים לעבוד מהר יותר כדי לסיים את הפרויקטים. ברבעון האחרון אמנם היתה התרסקות בשוק, אבל הביקוש אצלנו דווקא עלה. ככל שהקבלן רוצה לסיים את הבנייה מהר יותר, כך עולה גם הביקוש לחומרי הגלם שלנו. זהו הרבעון הטוב ביותר שהיה לנו, בניגוד למגמה בכל השוק".

לחסוך 19% מהחשמל

עוד יוזמה שמקדם כהן מאז סוף 2007 היא קידום התקן הירוק לבידוד ולחיסכון באנרגיה. חברת תרמוקיר הוקמה על רקע משבר הנפט העולמי בשנות השבעים והשמונים, שבהן חיפשו החקלאים פתרון למשבר והחליטו להיכנס לתחום הבידוד התרמי. תרמוקיר מייצרת טיח המשולב בקלקר מוקצף, המשמש לציפוי בניינים בבנייה חדשה מבפנים או בתוך דירות בשיפוץ.

"כשנושא מחירי הנפט בער בשנים האחרונות, החלטנו לעשות משהו בנידון. הזמנו מחקר מחברת גולד הנדסה, שנושאו הוא משמעות הבידוד, לפי תקן לבנייה ירוקה. הוכחנו שאפשר לחסוך עד 19% מצריכת החשמל בכל מדינת ישראל. הדבר שקול לבניית תחנת כוח וחצי". תרמוקיר הכינה נייר עמדה העוסק בהצעת פתרון לחיסכון באנרגיה, שממנו עולה שלא פחות מ־80% מהחיסכון באנרגיה טמונים בבידוד תרמי. "סקר צרכנים שנעשה בארץ מראה שהישראלים מדליקים את המזגן ומקררים איך שמתחיל הקיץ ומאז לא מכבים אותו, וכך גם בחורף. חייבים להוביל בארץ יוזמה לחיסכון ולאו דווקא לבנות עוד תחנות כוח. השימוש באנרגיה הוא בעיה שרק תלך ותחריף בשנים הבאות".

מדובר רק בבניינים עתידיים?

"ממש לא. את הבידוד התרמי אפשר ליישם גם בבנייה חדשה מהיסוד וגם בפרויקטים קיימים - באמצעות ציפוי כל הבניין או אפילו ברמה של דירה בודדת".

אתה מדבר על חיסכון אבל מה בנוגע לההשקעה הראשונית?

"בבנייה חדשה, ההפרש בעלות של בניית בית או יחידת דיור בשטח של 200 מ"ר עומד על 4,000–5,000 שקל. ההשקעה הזו מוחזרת באמצעות חיסכון באנרגיה בתוך שנתיים. במקרה של שיפוץ העלות גבוהה יותר, כי צריך להכין את הקיר הקיים לטיח החדש. העלות עומדת על עשרת אלפים שקל לדירה ממוצעת וגם במקרה זה, ההשקעה חוזרת מהחיסכון באנרגיה.

"הממשלה צריכה להפוך את הבידוד לסטנדרט. נכון להיום רוב הפרויקטים אינם נבנים כך, הם מחויבים לתקן הישן שאינו מחייב בידוד תרמי. לכן יש לקדם את התקן הירוק. יש קמפיינים שלמים של התקשורת על חיסכון באנרגיה אבל חיסכון באמצעות איטום תרמי גדול הרבה יותר".

לדבריו, "כל עוד הציבור לא יהיה מודע לחיסכון שמספק הבידוד ולא ידרוש זאת, זה לא יתקדם. צריך להכניס את זה למודעות הציבור", ומוסיף שקידום התקן נעשה בכמה ערוצים מקבילים ולא רק בכנסת: "אנחנו עובדים גם על התאמת התעשייה, על התאמת התקן ועל להסביר לקבלנים שזה שווה גם להם".

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
היוזמה הוכחה בישוב שלנו ברעות....כל הכבוד לתעשיה שלנו.....הכל כחול לבן
הלואי ויאמצו את השיטה בראשויות המקומיות.....יכול לחסוך חשמל לנו הדיירים! הפיתרון המוצג בכתבה נכון ועובד בפועל,חבל שהמפעל הקיבוצי הזה לא דוחף יותר חזק את הפתרון באמצעות פרסום ויחסי ציבור!!!!
יגאל שריג , רעות  |  14.03.09