אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ארבע מניות הטלקום הנבחרות: AT&T, וריזון, בזק ונטוויז'ן צילום: בלומברג

ארבע מניות הטלקום הנבחרות: AT&T, וריזון, בזק ונטוויז'ן

ענף הטלקום, שאיבד 55% מערכו במשבר הנוכחי, מתחיל לקרוץ למשקיעים. בית ההשקעות פעילים בחר את ארבע המניות שצפויות לצלוח את המשבר בהצלחה, ואף להניב תשואה עודפת על השוק

12.03.2009, 08:33 | יונתן נשיא‏ וברורית פיין

החודש מלאו 133 שנה לשיחת הטלפון הראשונה שהתקיימה בין אלכסנדר גראהם בל לעוזרו טום ווטסון. במשך 133 שנה אלו עבר שוק הטלפוניה שינויים והתפתחויות רבות, בהן המצאת הטלפונים האלחוטיים, הסלולריים, הלווייניים ואף שיחות טלפון המתבצעות באמצעות האינטרנט. לרגל האירוע ריכזנו רשימת מניות בתחום הטלפוניה בארץ ובחו"ל, ששווה לבחון.

תחום התקשורת נחשב באופן מסורתי לאחד התחומים הדפנסיביים ביותר מבין ענפי המניות השונים. עם זאת, בשנתיים האחרונות, שבמהלכן קרס שוק המניות במהירות הגדולה ביותר ב־75 השנים האחרונות, התיאוריה על דפנסיביות של שוק התקשורת בארצות הברית לא הוכיחה את עצמה.

תעודת הסל של iShares, העוקבת אחר חברות התקשורת בארה"ב (סימול IYZ), רשמה מאז תחילת יולי 2007 עד סוף פברואר 2009 ירידה של 55%, בשעה שמדד S&P 500 ירד בשיעור מתון מעט יותר, של 45%. הסיבה: הרעה ניכרת בתוצאות של החברות המובילות בסקטור והתפוגגות מסוימת בגישת המשקיעים לרמת הדפנסיביות של הסקטור. בפועל, כאשר החלה ההאטה הכלכלית החריפה, ספגו החברות ירידה גדולה בהכנסות מעסקים, בשילוב ירידה חזקה פחות (אך עדיין משמעותית) בקצב ההכנסות מלקוחות פרטיים.

נוסף על כך, חברות הטלקום, שמעצם טבען נדרשות להשקעות עצומות בתשתיות, נחשבות לממונפות יחסית ולכן במחנק האשראי הנוכחי הן לא היו מניות המועדפות על משקיעים. עם זאת, אחרי ירידה של 55%, בהחלט ייתכן שהרמות הנוכחיות מספקות נקודת כניסה מעניינת למשקיעים. בסופו של דבר, סקטור הטלקום הוא עדיין סקטור שמושפע פחות ממחזוריות לעומת סקטורים אחרים כגון פיננסים, ביטוח, נדל"ן או מוצרי יוקרה, וחברות הטלקום הטובות הן עדיין בין הפירמות היציבות יותר בעולם שבו הבנקים הגדולים ביותר במאות השנים האחרונות הולכים ונעלמים.

המניות המומלצות בארה"ב: וריזון ו־AT&T

 

שתי מניות העשויות להניב תשואת יתר בשוק בתקופה הקרובה בבורסה בארה"ב הן וריזון ו־AT&T. מדובר בשתיים מהמפעילות האזוריות הגדולות של שירותי טלקום, שהופרדו מחברת AT&T המקורית הגדולה לפני כ־25 שנה, כאשר מונופול הטלפוניה הענק פורק וחולק לשבע מפעילות אזוריות. שתי החברות לא נמלטו ב־2008 מנחת זרועו של השוק, ו־AT&T איבדה כ־47% ממחירה ואילו וריזון הסתפקה בירידה מתונה מעט יותר של 40% - על רקע הפחתה ניכרת בתחזיות הרווח של שתיהן.

ספקית הסלולר וריזון, צילום: בלומברג ספקית הסלולר וריזון | צילום: בלומברג ספקית הסלולר וריזון, צילום: בלומברג

תחזית הרווח הממוצעת של AT&T ל־2009 ירדה מרמה של 3.7 דולרים למניה בתחילת 2008 לרמה הנוכחית של כ־2 דולרים למניה. ברמת התחזיות הנוכחית, מעריכים מרבית האנליסטים שהסיכוי לעוד הורדה הוא נמוך מאוד.

עוד נקודה חשובה שעשויה לתמוך במחיר המניה של AT&T (וגם של וריזון) היא תשואת הדיבידנד הגבוהה של שתי החברות: AT&T מדורגת במקום הרביעי בין החברות במדד דאו ג'ונס, עם תשואת דיבידנד של 7%, ואילו וריזון מדורגת שישית, עם תשואת דיבידנד של 6.5%.

אמנם בדומה לתחזיות הרווח, גם הצהרות החברות על הדיבידנדים שיחולקו הוכחו בשנה האחרונה אצל רבות מהן כמשאלת לב בלבד, ואכן נראה שלחברות האחרות בצמרת רשימת המחלקות בדאו - GE, אלקואה, דופונט ו־JPM - יש סיכוי גדול ביותר להוריד את היקף הדיבידנדים בשנה הקרובה. אולם בנוגע לוריזון ול־AT&T ההתחייבות לדיבידנד נראית מגובה בתזרימי המזומנים החופשיים שלהן, ולכן הסיכוי שהדיבידנד יישאר ברמה הנוכחית הוא גבוה יחסית.

ברמות תשואה כאלה - שבהן הדיבידנד שווה פחות או יותר לתשואה על האג"ח של החברות, והתחזיות ל־2010 והלאה ממשיכות להיות חיוביות - AT&T וגם וריזון נראות כמו השקעה מעניינת שעשויה להניב תשואה עודפת על השוק.

המניות המומלצות בישראל: בזק ונטוויז'ן

גם בקרב מניות שוק הטלפוניה בארץ יש מומלצות. האגדה המספרת שחברות התקשורת חסינות מפני מיתון התפוגגה בשבוע שעבר עם דבריו של מנכ"ל פרטנר דוד אבנר על תחזית החברה ל־2009. אף על פי שענף התקשורת נחשב בעיני המשקיעים לדפנסיבי, וב־2008 היו ביצועי הסקטור טובים יותר לעומת מדד ת"א־100, אין להתעלם מההשפעות העתידיות של המיתון על החברות בענף. למרות האמור לעיל, בזק ו־013 נטוויז'ן ראויות לאחזקה גם בתקופה זו.

מנכ"ל בזק, אבי גבאי, צילום: אלדד רפאלי מנכ"ל בזק, אבי גבאי | צילום: אלדד רפאלי מנכ"ל בזק, אבי גבאי, צילום: אלדד רפאלי

בזק היא חברת התקשורת הגדולה בישראל והיא אוחזת בנתח של 42% משוק התקשורת במונחים כספיים. עם החברות־בנות שלה, בזק מספקת מגוון שירותי תקשורת ופועלת בארבעה תחומים עיקריים: תקשורת פנים־ארצית נייחת (שירותי טלפוניה קווית), שירותי גישה לאינטרנט ושירותי תמסורת ותקשורת נתונים, תקשורת סלולרית (פלאפון), תקשורת בינלאומית, שירותי אינטרנט ונס"ר (נקודת סיום רשת) וטלוויזיה רב־ערוצית (YES).

מאז מכירת השליטה בחברה לקבוצת סבן ב־2005 נוקטת הנהלת בזק צעדים של התייעלות, תכנון השקעות גדולות וקבלת הקלות מהרגולטור.

בשנים האחרונות עובר שוק התקשורת שינויים רגולטוריים וטכנולוגיים והחברות השונות בשוק נמצאות היום בתחרות. פתיחת שוק התקשורת הפנים־ארצית לחברות כגון סלקום, פרטנר ו־012, לצד ניידות המספרים, הקטינה את נתח השוק של בזק בתחום הטלפוניה הקווית. מנגד, הקבוצה עתידה לחתום על הסכם עם ועד העובדים על קיצוץ בכוח האדם. ניצנים ראשונים של התייעלות כזאת החלו בשנה שעברה ובאו לידי ביטוי כבר בתוצאות הרבעונים הראשונים של 2008. שיפור בתוצאות צפוי גם ב־2009.

נושא שני הוא פריסת תשתית ה־NGN מבוססת IP. בזק החלה בפריסה רחבה של רשת הגישה החדשה לאינטרנט, שתאפשר שירותים מתקדמים בקצבי שידור מהירים מאוד. כתוצאה ממעבר לרשת החדשה צפוי חיסכון ניכר בהוצאות תפעול וכוח אדם.

כמו כן, תוכל בזק להציע עוד שירותים מלבד שירותי הטלפוניה ותעמיד למכירה את הנחושת והנדל"ן ששימשו את הרשת הקודמת. נושא שלישי הוא השקת רשת UTMS של פלאפון בחודש ינואר השנה, שתאפשר לפלאפון להיכנס לשוק ה־Roaming (שוק שיחות הסלולר הבינלאומי) - מהלך שאמור להעלות את הכנסות החברה בעשרות מיליוני שקלים בשנה.

לפי מדיניות משרד התקשורת, לאחר ירידת נתח השוק של קווי בזק בשוק הפרטי אל מתחת ל־85% בחודש יוני 2008, עתידה החברה לקבל הקלות רגולטוריות אשר ייטיבו עם מיצובה התחרותי. בחודש ינואר השנה פרסם משרד התקשורת שימוע משני לקבוצה שעניינו שיווק שירותים משותפים במגזר הפרטי. מטרת התיקון היא לאפשר לחברות־בנות לשווק עם החברה־אם סלי שירותים. עם השלמת השימוע יוכלו בזק והחברות־בנות שלה להציע מגוון רחב של שירותים לציבור, ומענה הולם לחבילות השירותים של HOT.

ההערכות הן שיפור ניכר בהוצאות של בזק, והמשך ירידה בהכנסות בתחום הקווי. כאשר תשתחרר הקבוצה מהמגבלות הרגולטוריות, נראה שהיא תפעל לחזק את מעמדה בכל התחומים. המשמעות היא המשך צמיחה בהכנסות, שיפור ברווחיות וחלוקת דיבידנדים.

מיזוגים בין חברות

חברת 013 נטוויז'ן עוסקת בשלושה תחומי פעילות עיקריים: אספקת שירותי קישוריות לאינטרנט, אספקת שירותי טלפוניה ואספקת שירותים מנוהלים. החברה נמצאת בבעלות דיסקונט השקעות (דסק"ש), אשר עם חברותיה המוחזקות נמנית גם סלקום. בינואר 2007 השלימה נטוויז'ן את רכישת מלוא האחזקות בחברות ברק וגלובקול והגיעה לנתח שוק של כשליש מפעילות שירותי האינטרנט וכשליש משוק השיחות הבינלאומיות בישראל. מאז הרכישה פועלת החברה לגבש מהלכי ארגון מחדש ולייעל את פעילויותיה העסקיות.

כמו כן, החברה פועלת לשמר את לקוחותיה, להגדיל את בסיס המנויים ולשפר את ההכנסה הממוצעת החודשית ללקוח. באחרונה חתמה 013 נטוויז'ן על הסכם עם סלקום שעניינו שיווק חבילות שירותים משותפות. ייתכן שבשנים הקרובות אף נראה מיזוג בין שתי החברות, עקב תהליכי האיחוד המאפיינים את הענף. גם מגמת השיפור בשיעורי הרווחיות צפויה להימשך בשנה הקרובה, והשפעת המיתון על תוצאות החברה תהיה מינימלית.

יונתן נשיא הוא מנהל דסק חו"ל וברורית פיין היא אנליסטית בפעילים ניהול תיקי השקעות מקבוצת בנק הפועלים

תגיות