אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
זמן היין הלבן

זמן היין הלבן

האביב הוא עילה טובה להיפרד קצת מהיינות האדומים ולטעום שלושה לבנים חדשים מבציר 2008, שיכניסו אתכם למצב רוח רענן וקליל

15.03.2009, 11:02 | שלמה פפירבלט

אף על פי שהישראלים מעדיפים יין אדום, הרי שבשנים האחרונות עולה בהתמדה צריכת היינות הלבנים, ולשוק מגיעים בקבוקים באיכות גבוהה המדגימים עד כמה השתבחו כרמי השרדונה, הסוביניון בלאן, הריזלינג וזנים לבנים אחרים.

שרדונה של יקב ברבדו שרדונה של יקב ברבדו שרדונה של יקב ברבדו

גם הייננות, בכל הקשור לעשיית יין לבן, עלתה מדרגה. התירוש התוסס בטמפרטורה נמוכה יחסית (12 מעלות) עובר תהליכי השריה על קליפותיו לחיזוק התכונות הארומטיות. חלק אחר של היינות מטופל בשיטה הקלאסית הצרפתית, המכונה "סור לי" (על המשקע), שמניחה ליין לנוח לאחר התסיסה על משקעי השמרים, כדי לצבור מורכבות נוספת של טעמים.

הלבנים מציעים מגוון רמות של מתיקות: יבשים, חצי יבשים, מתוקים או כיינות קינוח. ולבד מזאת, בארץ הם גם זולים לעת עתה יותר מהאדומים.

חלק מהיינות האלה מבוקבקים היישר ממכלי הנירוסטה שבהם אוחסנו לאחר התסיסה, והם רעננים, קלים, פירותיים וראוי לשתות אותם בתוך שנתיים־שלוש מרגע שיווקם. חלק אחר מתיישן תקופות קצרות בחביות עץ, מה שמוסיף להם גוף, מורכבות ואפשרות להמשיך ולהתיישן כמה שנים נוספות בבקבוקים.

בימים אלה הושקו שלושה יינות לבנים חדשים, המדגימים יפה את הגיוון והאיכות הגבוהה - שלושתם מענבי הבציר האחרון של קיץ 2008.

יקב פלם, סוביניון בלאן-שרדונה, 2008: היקב המשפחתי הממוקם לא הרחק מצומת אשתאול, על הדרך לבית שמש, עושה כאן שילוב בין שני זני לבנים אציליים, סוביניון בלאן (80%) מכרם בגליל העליון הנטוע בגובה 780 מטר, ושרדונה (20%) מכרם בהרי ירושלים, ליד מושב מטע. הענבים נבצרו ידנית, ורק אשכולות נקיים מפגמים הועברו לריסוק והפרדה. לאחר התסיסה הארוכה, 21 יום, אוחסן היין במכלי נירוסטה מקוררים לתהליכי שקיעת המוצקים.

סוביניון בלאן-שרדונה של פלם סוביניון בלאן-שרדונה של פלם סוביניון בלאן-שרדונה של פלם

גון היין בכוס מזכיר קש צהבהב, ויש לו ניחוחות נהדרים של הדרים, פומלה ירוקה ופרי טרופי. על החך הוא קל ונעים, טעמיו טובים והוא מאוזן היטב. בטמפרטורת הגשה של 12 מעלות זה יין שמתאים במיוחד לארוחות דגים עם רטבים עדינים, או כליווי לסושי. מחיר מומלץ: 69 שקל.

יקבי רמת הגולן, גמלא ריזלינג לבן, 2008: הזן הגרמני האציל מעמק הריין נקלט היטב בצפון רמת הגולן, בכרמים הקרירים של אל־רום ואודם. תירוש הענבים עבר תסיסה אטית וארוכה בטמפרטורות נמוכות, אך עוד בטרם כילה התהליך את כל הסוכר שבפרי, הופסקה התסיסה והתקבל יין חצי יבש, שמתיקותו עדינה.

יש לריזלינג ניחוחות טובים של פרחי שדה, רעננות נהדרת ומגע טעים על החך. כשהוא צונן הוא יכול להיות אפריטיף מוצלח, או ליווי לארוחה קלה. נסו אותו לצד גבינות עזים טריות או חצי טריות ותגלו הפתעה טובה על קצה הלשון. מחיר מומלץ: 43 שקל (משווק גם בבקבוקים של 375 מ"ל, ב־24 שקל).

יקב ברבדו, שרדונה, 2008: היקב של הפרופסורים בן עמי ברבדו ועודד שוסיוב, ליד כרמי יוסף, על המדרונות המערביים של הרי יהודה, ידוע ביינות האדומים המוקפדים שלו. את השיטות שלהם להעצמת ארומות הענבים, שכרוכות בהנהגת משטר מים מיוחד לפני הבציר, הם מיישמים גם על ענבי השרדונה, והתוצאה מרתקת. גם תהליך הכנת היין אצלם מיוחד: שני שלישים מן היין תססו בחביות עץ אלון חדשות, צרפתיות ואמריקאיות, בסביבה קרה. היין התיישן על שמריו במשך שלושה חודשים, ואחר כך עורבב עם שליש נוסף שעבר תסיסה קרה במכלי נירוסטה, ללא מגע עץ. היין הזה ניחן בחמאתיות הקלאסית של יינות שרדונה מיושנים, לצד רעננות ופירותיות. יש לו מגע מלא על הלשון, איזון טוב ועושר טעמים. מחיר מומלץ: 92 שקל.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
מה מחיר ומה המלצה
מה זאת אומרת מחיר מומלץ??? מומלץ ע"י מי??? היקב? הכותב? למה מומלץ המחיר הזה ולא יותר יקר או יותר זול? מה מדד ומדרוג ההמלצות מחיר? . פשוט יותר לכתוב שזה המחיר ה"נדרש". גם לגבי הטרנד החדש הזה של יינות לבנים ואדומים במאותיהם.....יש יותר יינות משותי יין בארץ. כל דכפין מכין יין ולוקח איזה כתב שיפרסם אותו. המילים הן תמיד אותן מילים...כמו - בעל גוף (מענין שלנוזלים יש גוף) טעמים פירותיים (מי שמחפש פירות שיקנה פרי) מתיקות, קלאסיות, חמאתיות (אין סוף להתמרחות). הכי חשוב בטקסיות הזאת זה להבין בדיוק מאיזה כרם הגיעו הענבים ואיך סחטו אותן ... נו טוב, אין כח יותר לשטויות האלה.
מאיר  |  15.03.09
לכל התגובות