אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

נתניהו לראשי המשק: "יש לנקוט במדיניות שמשמרת את מקומות העבודה"

ראש הממשלה המיועד נפגש עם בכירי המשק, בהם גליה מאור, אלי הורביץ, שרגא ברוש, אליעזר פישמן, יצחק תשובה ועו"ד יהודה רווה. לב לבייב בכניסתו לפגישה: "חלק מההתמודדות כרוכה בהשקעה בתשתיות"

15.03.2009, 21:25 | נעמה סיקולר, שאול אמסטרדמסקי ואמנון אטד

הסתיימה פגישתו של ראש הממשלה המיועד, בנימין נתניהו, עם עשרות מראשי המשק הישראלי, במרכז עזריאלי בתל אביב. אל המפגש הגיעו אליעזר פישמן, איתן ורטהיימר, יורם גלובוס, דב לאוטמן, לב לבייב, יצחק תשובה, אלי יונס, שלמה זהר, מיקי שטראוס ואחרים.

נתניהו אמר לנוכחים במהלך הפגישה כי "אנו נמצאים תחת התקפה קשה מאד של המשבר העולמי, המכה בתוכנו, ביישובינו, ובמקומות העבודה שלנו כבר עכשיו. הממשלה שנקים תצטרך להתמודד עם המשבר הזה. הדרך הטובה ביותר לעשות זאת, היא לשמוע את כל הגורמים השונים בכלכלה ובחברה, לשלב ידיים ולנקוט במדיניות הנכונה, שמייצבת את הכלכלה ומשמרת מקומות עבודה".

בסיום הפגישה הערב אמר נתניהו: "25 אנשי עסקים דיברו ואני ישבתי ורשמתי הרבה מאוד הערות. המשבר הגלובלי משפיע באופן ישיר על כלכלת ישראל. כבר ביום הראשון שלי אני מתחייב לפעול לאימוץ מדיניות שתסייע למשק לצאת מהמשבר החמור שבו הוא נמצא. יש למשק הישראלי כמה בעיות קשות, אבל אנחנו חייבים, בשיתוף פעולה של הממשלה, המעסיקים וההסתדרות, לפעול למציאת פתרונות"

בכניסתו לפגישה אמר איש העסקים יצחק תשובה ל"כלכליסט": "המסר העיקרי שאני אעביר בפגישה הוא, שצריך לייצר מקומות עבודה. ניתן לפתח פרויקטי תשתיות בתחום המים החשמל, הגז הטבעי, הכבישים והרכבות. יש הרבה מה לעשות, בעיקר בעניין האבטלה".

מיכאל שטראוס קרא להקמת ממשלה רחבה, שתוכל לסייע להתמודדות עם המשבר הכלכלי. "אני בא עם מסר עיקרי שקורא לביבי להקים - ומהר - ממשלה רחבה. אני חושב שפעם אחת ולתמיד צריך לייצר בישראל סיטואציה, שבה ממשלה תחזיק 4 שנים מעמד ולא כל יומיים יהיו בחירות, זה התנאי הראשוני התנאי המקדים לכל הבעיות שלנו", אמר שטראוס.

בעליה של אפריקה ישראל, לב לבייב, אמר שחלק מההתמודדות כרוכה בהשקעה בתשתיות, ביניהן פרויקט הרכבת הקלה. "באתי בעיקר לשמוע, ללמוד ולהשכיל", אמר לבייב. "אני, באופן-חד משמעי, חושב שצריך להפסיק לדבר ולהתחיל לבצע. די לדיבורים - הגיע זמן למעשים. רוצים דוגמה? ניקח את עניין הרכבת הקלה, ובכלל כל נושא התשתיות - נושא זה צריך דחיפה רצינית".

"רק ברכבת הקלה", אמר הטייקון, "יש עשרת אלפים מקומות עבודה פוטנציאליים, שמחכים לעובדים שיגיעו, אבל בינתיים אנחנו זורקים הרבה רעיונות ולא עושים דבר והגיע זמן לעשות".

 

מנכ"ל שטראוס, ארז ויגודמן, אמר, כי "הגיע זמן שמדינת ישראל תתחיל, לשם שינוי, להסתכל על העתיד. יש צורך להביט עשר שנים קדימה, לבנות תשתיות לטווח ארוך, שיביאו אותנו במצב טוב יותר להתמודד גם עם המשבר הבא".

לדבריו, "שני הדברים הדחופים שיש לטפל בהם הם ייצוב המטבע - חיזוק הדולר, שיסייע ליצואנים ומציאת פתרון שיגדיל את רמת הנזילות בשוק, על-מנת שחברות יוכלו לקבל אשראי".

יו"ר טבע, אלי הורביץ, קרא למצוא "כל רעיון, אפילו פראי, שייתן פתרון למשבר התעסוקה. לא הייתי נותן כסף דווקא לתשתיות, כי שם לא מועסקים ישראלים. צריך לתת כסך רק למי שמעסיק ישראלים", קבע הורביץ.

אלישע ינאי, מנכ"ל מוטורולה, התייחס אף הוא לשאלת האבטלה ואמר כי "חייבים למנוע פיטורים. אני לא בטוח שפגישה כזאת יכולה להביא תוצאות, אבל חייבים לשבת ולהעלות רעיונות".

מנכ"לית בנק לאומי, גליה מאור, סירבה לדבר בכניסה למפגש. גם איש העסקים עידן עופר סירב להתייחס לפניות הכתבים.

אריסון ודנקנר לא יגיעו

מוקדם יותר פורסם, כי שרי אריסון ונוחי דנקנר לא יגיעו למפגש שמכנס נתניהו. מי שכן עתידים היו להשתתף אף הם במפגש הם נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש, יו"ר איגוד לשכות המסחר אוריאל לין, עורך הדין יהודה רווה, יו"ר פורום סמנכ"לי הכספים נגה קינן, מנכ,ל סיטי בנק בישראל, ראלף שעיה, ועוד לפחות עשרה מוזמנים נוספים. נשיא לשכת רואי החשבון, ראובן שיף, שנמצא בחו"ל, צפוי אף הוא להיעדר מהמפגש.

נתניהו הודיע כבר ביום חמישי כי יכנס הערב מפגש רב משתתפים על מנת לקיים פורום החלפת דעות בנוגע למצב הכלכלי ולמכת הפיטורים של המשק. בפגישה צפוים להציג חלק מהמשתתפים תוכניות שגיבשו להבראת המשק. בסך הכל מיועדת הפגישה בעיקר לסיעור מוחות.

ביום חמישי כבר נועד נתניהו עם שרגא ברוש ועופר עיני גם במתכונת דומה אך מצומצמת יותר. נתניהו זימן עשרות מבכירי המשק, חלקם קיבל הזמנה ישירה, חלקם שמע על כך מהתקשורת. בכל מקרה מרבית המוזמנים אישרו את בואם, כאמור הבולטים שצפויים להיעדר הם אריסון ודנקנר.

עוד בין המוזמנים מקורביו של נתניהו - שר האוצר לשעבר, יעקב נאמן, והחשב הכללי לשעבר, ירון זליכה, איש העסקים סמי שמעון, יו"ר בנק הפועלים לשעבר שלמה נחמה, נשיא לשכת רואי החשבון ראובן שיף, יו”ר פורום CFO נגה קינן, יו"ר רשות ניירות ערך לשעבר משה טרי וכן אלישע ינאי.

גם נשיא התאחדות הקבלנים, ניסים בובליל, ומנכ"ל ההתאחדות, יוסי גורדון, ישתתפו הערב במפגש. בכוונת ראשי הקבלנים להעלות מספר הצעות לחילוץ ענף הבנייה מהמשבר. גורדון ובובליל יציעו לנתניהו לבצע רפורמה במינהל מקרקעי ישראל, שמשמעותה המעשית פירוק המינהל ובנייתו מחדש. הצעה נוספת שיעלו השניים היא לשנות את חוק התכנון והבנייה כך שתוכניות בניין עיר יאושרו בוועדה אחת בלבד ובתקופה של לא יותר משנה.

בובליל וגורדון מתכוונים גם להעלות במפגש את בעיית מחנק האשראי בענף הבנייה והתשתיות. לדבריהם, הבנקים החמירו מאוד את תנאי האשראי, גם לקבלנים במסגרת ליווי פרויקטים למגורים וגם לרוכשי הדירות, וכתוצאה מכך נעצרה למעשה היציאה לפרויקטים חדשים. עוד בכוונתם לומר כי למרות הכרזות האוצר על הגדלת ההשקעה בתשתיות, בפועל הדבר אינו קורה, בעיקר בגלל חסמים בשוק ובירוקרטיה.

עו"ד יהודה רווה מתכוון להציע לראש הממשלה להקים גוף רגולטורי אחד שירכז את כל הסמכויות בנושא קידום פרויקטים ציבוריים בשיתוף המגזר הפרטי. הצעה נוספת שבכוונתו להעלות היא שהממשלה תעניק למשקיעים המוסדיים רשת ביטחון, שתבטיח להם ריבית מינימום להשקעות בפרוייקטים של תשתיות לאומיות. בנושא ירושלים, מתכוון עו"ד רווה להציע לראש הממשלה להכניס תיקון בחוק יסוד ירושלים, שיקבע כי ירושלים היא עיר עצמאית ואזור פיתוח מיוחד.

בהכנת הידיעה השתתף גולן חזני

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
סיוע ועידוד לעמוד השדרה של הכלכלה - המעסיקים הקטנים והבינוניים, במרכז ולא בפריפריה
שוב חוזרים אל המאנטרות הישנות, ואכן - לא מעזים לצאת מהקופסא: ייצור יותר זול?! נתחרה בסין?! הכוח שלנו היה מאז ומעולם בחשיבה זריזה ויצירתית, ביוזמה, מהירות תגובה בויכולת הסתגלות גבוהה לתנודות במגמות טכנולוגיות. איך בדיוק מתכוונים לשמר זאת? ומה באשר להגברת צריכה? והעסקים הקטנים - אלה שאינם בפריפריה, שלא יורים עליהם טילים ושאינם מייצאים? - העסקים הקטנים הללו הם עמוד השידרה של הכלכלה. הם יצרנים אמיתיים של מקומות עבודה לאנשים מן השורה - לא מעוטי יכולת, לא מהנדסי-חלל ותעופה - סתם אנשים. מהאמצע. מי יגן עליהם אם הם לא ייצאו לסלול מחר כבישים או לחילופין לא יעברו לגור בנגב?! אין חשיבה אמיתית לגבי העתיד - אפילו 10 שנים קדימה נחשבות ל"מחר בבוקר" מבחינת תכנון אסטרטגי. ברגע שאין ראייה אמיתית של העתיד- כיצד תתכן היערכות אמיתית? לישראל יש כל הנתונים לצמיחה פראית כבר בשנה הבאה אבל חשיבה מתגוננת, "בונקרית", לא תזהה את מנופי הצמיחה שנמצאים מול עינינו. אם נתניהו מבצע בדיקת רעיונות אמיתית - שיציץ אל הטריוויה שמול עיניו לפני שייצא לפריפריה. הרוב המכריע של המדינה ושל פעילותה הכלכלית קורה במרכז! יש למצוא דרך לתמוך בעסקים הקטנים ולהעביר אותם את התקופה הזו. הם אלה שיזניקו אח"כ את הכלכלה, ועובדיהם אלה שיגבירו את הצריכה אם לא יפוטרו! אז עד שהתעשיה העילית תעבור לפריפריה - הבה נדרוש תמיכה אמיתית בצורת אשראי והטבות על אי-פיטורים לעסקים הקטנים, הלא מייצאים, המעסיקים 5-50 איש ועד היום לא היו תלויים באיש. כשתהיה תכנית אמיתית לסיוע לשכבה העבה הזו של הכלכלה, שכבת האמצע- אזי אדע שאולי יש סיכוי שתתבצע גם חשיבה יצירתית, עם הבנת-העתיד ועם היערכות לצמיחה האפשרית כאן. הבה לא נמשיך להדביק את הרדיאטור הנוזל עם המסטיק בפארטצ'יה אהובתנו...
אורית בן-יעקב , ת"א  |  18.03.09
7.
הפתרון האולטימטיבי - לבטל את היבוא מסין רק רע מביא למשק. שיחזרו לייצר פה
כמו פעם. היה הכי טוב גם נתן מקומות עבודה לאנשים, גם יחזיר בעלי עסקים יצרניים. אפילו אם יהיה טיפה יותר יקר, זה גלגל. אנשים יעבדו במפעלים היצרניים ,ירוויחו כסף ויוכלו לקנות מוצרים תוצרת ישראל. בגלל סין מלא תחומים הלכו פה במיוחד הטקסטיל המוצרים הישראלים הרבה יותר איכותיים
מישהי  |  16.03.09
5.
כמה הצעות
בטווח הקצר לעודד את היצוא ע"י הקלות במיסים. בעיקר במוצרים לשווקים אזרחיים/ תשתיות בהם ניכרת ירידה בצריכה. הורדת המחיר לצרכן בחו"ל תעלה את הביקושים בצורה משמעותית ותגדיל את פעילות היצרנים והרווחים. (ביפן כבר עשו כך וזה עובד מצויין). בטווח הבינוני צריך להוציא לפועל את פרוייקטים תשתיתיים בארץ ולחלקם כך שגם בעלי העסקים הקטנים ירוויחו מכך. אלה פרוייקטים מחוללי צמיחה אך ניתן לעבוד במסלול זה לאורך תקופה קצרה בלבד. בטווח הארוך חייבים להשקיע בחינוך, להגדיל מכסות למקצועות לימוד נדרשים ויצרניים, הנדסה, רפואה, פיננסים. בנוסף לדאוג להכשרה מקצועית בתחומים נדרשים שאינם אקדמים (טכנאות, הנהלת חשבונות, רכב ועוד)
15.03.09
לכל התגובות