אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פותחים דף חדש בספריות הציבוריות צילום: יוסי צבקר

פותחים דף חדש בספריות הציבוריות

תיקון החוק, שהגדיל באופן ניכר את תקציב הספריות הציבוריות שוויתרו על דמי המנוי, הביא לתחייתן. התקציב השנתי של 38.5 מיליון שקל שיפר את המצב, אך הדרך לספרייה המודרנית עוד ארוכה

16.03.2009, 11:13 | מאיה נחום שחל

מצבן הכלכלי של הספריות הציבוריות בישראל השתפר מאז תיקון חוק הספריות ב־2007. על פי החוק יבוטלו דמי הפיקדון ובמקומו יגדל תקציבן של הספריות באופן הדרגתי על פני שש שנים ב־11 מיליון שקל מדי שנה, עד לסכום כולל של 85 מיליון שקל ב־2013. כל זאת נוסף על התמיכות העירוניות. יישום החוק החל כבר בשנה שעברה, שבה עמד התקציב על כ־28 מיליון שקל, לעומת כ־17 מיליון שקל ב־2007. על פי ההערכות יעמוד השנה התקציב על כ־38.5 מיליון שקל. ועם הכסף מגיעה העלייה במספר המבקרים והשואלים: ב־2008 חלה עלייה של 20% לעומת השנה שקדמה לה, לא מעט בזכות ביטול דמי המנוי.

לא רק ספרים

מי שתוהה מהו מקום הספרייה הציבורית בעידן שבו חנויות הספרים מציעות ספרים במחירים מגוחכים כמעט, כנראה לא ביקר באחת בשנים האחרונות, שבשנת 2008 לבדה הוחלפו בהן 8.6 מיליון ספרים. הספרייה של היום רחוקה שנות אור מהזיכרון של מדפי הספרים שליווה את אחרי הצהריים של רבים מילדי ישראל בעשורים הקודמים. כיום תמצאו בספרייה שירותים רבים למבקרים, ההופכים אותה למרכז מקומי של תרבות ופעילות, כמקובל במדינות רבות בעולם.

הדיון סביב עולם הספריות המודרניות זוכה כעת לבמה מרכזית יותר לרגל כנס מולטידע 2009 למידענות וספרנות של מרכז ההדרכה לספריות בישראל, שייפתח היום בכפר המכביה וימשך שלושה ימים. הכנס יעסוק בנושא הספרייה במעגלי החברה, השפעת העולם הווירטואלי על פלטפורמות המידע השונות, ספרנות ובלוגים ועוד.

ספריית מדיטק בחולון. הספרייה הטובה בארץ, שבה מחלקת השאלת מוזיקה, עמדות אינטרנט, מאגרי מידע ואודיטוריום לאירועים, צילום: יוסי צבקר ספריית מדיטק בחולון. הספרייה הטובה בארץ, שבה מחלקת השאלת מוזיקה, עמדות אינטרנט, מאגרי מידע ואודיטוריום לאירועים | צילום: יוסי צבקר ספריית מדיטק בחולון. הספרייה הטובה בארץ, שבה מחלקת השאלת מוזיקה, עמדות אינטרנט, מאגרי מידע ואודיטוריום לאירועים, צילום: יוסי צבקר

"סך כל עלות התפעול של הספריות כיום הוא 170 מיליון שקל בשנה", אומר ליאור אשכנזי, מנהל הכספים במרכז ההדרכה לספריות בישראל. "השתתפות המדינה עד לתיקון החוק היתה בסך הכל 12 מיליון בשנה, שזה אבסורד. יש 230 ספריות בישראל, ולרובן יש כמה סניפים. הגידול בתקציב הוא משמעותי, ועיקרו מופנה כרגע לרכש. עדיין חסרים תקנים לספרנים מקצועיים שתהיה אפשרות לשלם להם שכר הולם, והעסקת מנהלי ספרייה שיחשבו איך להגדיל פעילות ולא רק להגיד 'שקט!'. אני מניח שבהמשך גם זה יגיע".

בעניין הרלבנטיות של ספרייה ציבורית טוען אשכנזי כי הכל תלוי בדרך שבה המדינה מטפחת את הספריות ובאופן שבו הציבור מתייחס אליהן. "רק בישראל הספרייה עדיין נתפסת כמקום ארכאי שמטרתו לאפשר לילדים להחליף ספר פעם בשבוע. המוטו שלנו, בייחוד עם יישום החוק החדש, הוא להפוך אותה למוקד תרבותי־חברתי; שאנשים יבואו לראות מופעים הקשורים בספרות, שעות סיפור, ימי עיון וקבוצות חשיבה".

השאיפה של אשכנזי היא להשיק ספרייה כמו זו שראה לאחרונה בברלין, שבה כאלף עמדות ממוחשבות המקושרות לכל מאגרי המידע במדינה.

אשכנזי מתפאר בספריית המדיטק בחולון, שיכולה, לטענתו, להתחרות בכמה מהספריות הטובות בעולם. "זו ללא ספק הספרייה מספר אחת בארץ. יש בה ספריית מוזיקה להשאלה, ספרים ומאגרי מידע, אודיטוריום ומופעים. היא מהווה מוקד חברתי תרבותי מגיל אפס עד גיל הזהב", הוא אומר ומוסיף שכדאי שהמצב הזה יתקיים בספריות נוספות, והתקציבים חייבים לגדול.

כמו בשנות השמונים

זהבה דויטש, מנהלת הספרייה הציבורית באשדוד, מתייחסת לספרייה כאל מרכז קהילתי ואף עורכת פעילויות והעשרות לקהילת הנזקקים בעיר. כמו כן פועלת דויטש לגיוס תרומות פרטיות של ספרים וכספים מהארץ ומהעולם. אחד מהגופים התורמים הוא בנק הפועלים. "פעם לא הייתי מעזה להביא מנהל בנק שידבר עם הילדים בספרייה", מסבירה דויטש, "היום הדברים נתפסים אחרת וכולם נהנים מזה".

ויקטור בן נעים, מנהל המחלקה לספריות במנהל תרבות, משרד המדע התרבות והספורט, שבע רצון מתוצאות הסקר השנתי ומספר כי בשנות השמונים יותר מ־25% מהאוכלוסייה הייתה פעילה בספריות הציבוריות. בשנה שעברה עמד הנתון על 16% בלבד, אך המגמה ממשיכה לטפס מעלה, והשנה מדובר ב־19% מהאוכלוסייה. "עם תיקון החוק התוכניות לשנת 2009 כוללות, מעבר להגדלת מגוון הספרים וכמות העותקים, גם חידוש המחשבים, מפגשים עם סופרים, שעות סיפור, סדנאות כתיבה ועוד", מספר בן נעים.

בפעם הבאה, רגע לפני שרצים לקנות ארבעה ספרים ב־100 שקל, כדאי לברר איפה נמצאת הספרייה הקרובה. ייתכן מאוד שתרצו לחזור אליה, ויותר מפעם בשבוע.

הספרייה המודרנית

מדיטק חולון: בצד ספריית ההשאלה הרגילה, קיימת ספריית השאלה למוזיקה ובה יותר מ־120 אלף דיסקים, במסגרתה נערכים ערבי האזנה משותפים. מחלקה נוספת מיועדת לסרטי די.וי.די.

רמת השרון: בספרייה, בצד ספריות נוספות, נערך השנה "לילה לבן" לילדים כדי לעודד את הקריאה. בעתיד תיערך הפעילות הלילית בכמה ספריות במקביל, ואף תועשר בפעילות מוזיקלית.

דימונה: סדנאות כתיבה יוצרת (המתקיימות בכל הארץ) נערכות בעיר זה ארבע שנים על ידי המשורר רוני סומק. כמו כן הופק בספרייה ספר של כותבים צעירים שאחד מהם עומד להוציא ספר.

מופעים מוזיקליים: המרכז להדרכת ספריות הוציא ספר של משוררי תור הזהב (אבן גבירול, יהודה הלוי) ועל בסיסו הופק מופע המורכב ממוזיקה, קטעי קריאה והצגה, הרץ בספריות ברחבי הארץ.

בלוגים של ספרנים: ספרנים וספרניות, למשל אילנה שקולניק מראשון לציון, כותבים בלוגים פופולריים על חדשות הספרייה.

תגיות