אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח מבקר המדינה על ההשכלה הגבוהה: "אין להשתמש בעקרון החופש האקדמי להצדקת ליקויים מינהליים" צילום: אלכס קולומויסקי

דו"ח מבקר המדינה על ההשכלה הגבוהה: "אין להשתמש בעקרון החופש האקדמי להצדקת ליקויים מינהליים"

השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס קובע בדו"ח ביקורת מיוחד, כי חלק מהמוסדות האקדמיים בישראל נוהגים שלא עפ"י כללי מינהל תקין ונורמות ציבוריות ראויות. ועד ראשי האוניברסיטאות נושא באחריות לחלק מהליקויים ומנגד עומדים גופי הפיקוח והבקרה, שלא עושים די כדי לפקח על סדרי מינהל תקין

17.03.2009, 11:59 | עמיר קורץ ושאול אמסטרדמסקי

מבקר המדינה, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס, פירסם היום (ג') דו"ח ביקורת מיוחד ומקיף על מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל, בו הוא מבקר בחריפות את המוסדות האקדמיים עצמם ואת הגופים השונים שאמורים לפקח עליהם.

"כדי לשמור על החופש האקדמי של המוסדות להשכלה גבוהה ובה בעת להבטיח את ניהולם התקין, עליהם לפעול לפי נורמות ציבוריות ראויות וסדרי מינהל תקין ולהימנע מבזבוז משאבי הציבור המועברים אליהם. ואולם", כותב לינדנשטראוס, "ממצאי דו'ח ביקורת זה מעידים, כי לא אחת, חלק מהמוסדות אינם נוהגים כך".

דו"ח המבקר כולל מספר פרקים ונושאים ובהם:

כמו כן, הוא מקדיש פרק מיוחד לנסיונות של ור"ה (ועד ראשי האוניברסיטאות) לסכל את פעולת הביקורת.

לינדנשטראוס מציין, כי בתגובותיהם של כמה מהמוסדות ושל ור"ה לממצאי הביקורת, הם השתמשו בחופש האקדמי כהצדקה לאי-עמידתם בכללים מקובלים וכמחסום לשינויים גם בתחום המינהלי. אולם, לדבריו, "אין מקום להשתמש בעיקרון החופש האקדמי באופן גורף להצדקת פעילות לקויה בתחומי מינהל, שאין דבר בינם ובין נושאים אקדמיים.. אם ימשיכו מוסדות להשכלה גבוהה לפעול באופן המתואר לעיל, עלולה להיפגע יכולתם לבצע את תפקידם כראוי".

עוד מוסיף המבקר, כי הדבר "עלול הדבר לפגוע קשות באמון שנותן בהם הציבור, לרבות אמון התורמים מהארץ ומחו'ל, שמבקשים, באמצעות תרומותיהם, לקדם את המחקר והמדע בישראל ומצפים שמוסדות חשובים כגון אלה יפעלו באופן תקין".

המבקר מצא, כי לוועד ראשי האוניברסיטאות "יש השפעה ניכרת על חלק לא קטן מהתהליכים המתקיימים במערכת ההשכלה הגבוהה, והוא אף נושא באחריות לחלק מהליקויים שנמצאו בביקורת. הדבר אף מעיד על אחריותם האישית של ראשי האוניברסיטאות לנעשה", דברי לינדנשטראוס.  

כאמור, לא רק המוסדות עצמם והעומדים בראשם זוכים לביקורת בדו"ח, אלא גם הגורמים השונים המופקדים על הפיקוח והבקרה על המוסדות להשכלה גבוהה - המל"ג (המועצה להשכלה גבוהה), ות"ת (העדה לתכנון ותקצוב של המל"ג) ומשרד האוצר.

על-פי דו"ח המבקר, "גורמים אלה פעלו להחלת נורמות ציבוריות מסויימות על המוסדות, אולם הם לא קיימו פיקוח ובקרה מספיקים על הנעשה באוניברסיטאות ובמכללות כאחד, ולא תמיד נקטו צעדים מספיקים, שיבטיחו שמוסדות המקבלים הקצבות ניכרות מכספי המדינה יפעלו על-פי סדרי מינהל תקין ובאופן סביר".

מהמועצה להשכלה גבוהה ומהוועדה לתכנון ותקצוב נמסר בתגובה לדו"ח הביקורת: "מל'ג ו-ות'ת רואות בדו'ח הביקורת על מערכת ההשכלה הגבוהה כדו'ח חשוב, שיש להפיק מממצאיו לקחים, שיובילו לשינוי סדרי עבודה והתייעלות של מערכת ההשכלה הגבוהה בכלל ושל מל'ג/ות'ת בפרט.

"הערותיו והמלצותיו של מבקר המדינה, כפי שמתפרסמות בדו'ח, יובאו בטווח הזמן הקרוב לדיון רציני ומעמיק במליאת המועצה להשכלה גבוהה ובמליאת הוועדה לתכנון ולתקצוב".

מ-ור"ה (ועד ראשי האוניברסיטאות) נמסר בתגובה: "נשיאי האוניברסיטאות מכבדים את מוסד מבקר המדינה, בוחנים בקפדנות את הדו'ח, על היבטיו השונים, ויפעלו בהקדם ובנחישות בכל הטעון תיקון. נשיאי האוניברסיטאות שיתפו פעולה עם מוסד המבקר ומסרו לידיו את כל החומר שנדרש היה לביצוע הביקורת - מכאן שהופתעו מהתייחסותו והם אינם מקבלים את טענתו, בדבר היעדר שיתוף פעולה מכל סוג שהוא".

תגיות