אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי: הערכות בשוק כי האוצר יקיים מכרז נוסף להקמת קרן המנוף השנייה צילום: עמית שעל

בלעדי: הערכות בשוק כי האוצר יקיים מכרז נוסף להקמת קרן המנוף השנייה

באוצר שוקלים הקמתה של קרן מנוף נוספת באמצעות מכרז כדי לאפשר לקבוצות שנפסלו מסיבות טכניות במכרז הראשון להתמודד פעם נוספת

17.03.2009, 06:58 | הדר רז

ועדת המכרזים של משרד האוצר צפויה להחליט בקרוב על מכרז נוסף להקמת קרן המנוף השנייה, שבו יוכלו להתמודד גם מתמודדים שלא זכו או שנפסלו במכרז הקודם (עקב איחור בהגשת ההצעה) וגם קבוצות חדשות שלא התמודדו בשלב הראשון. כך לפי הערכות בשוק ההון.

עם זאת, ועדת המכרזים עדיין לא התכנסה וככל הנראה תקבל החלטה רק כאשר החשב הכללי במשרד האוצר שוקי אורן, שמכהן כיו"ר ועדת המכרזים, ישוב לארץ מהרוד שואו לגיוס איגרות חוב בחו"ל.

עדיין לא ברור מה יהיה היקף הקרן השנייה, אבל בעבר הוצהר כי הקרן השנייה שתוקם תהיה בהיקף של כ־300 מיליון שקל. לפי הערכות בשוק ההון, למרות הצהרות האוצר כי המדינה תשקיע בקרנות המנוף 5 מיליארד שקל, בפועל לא תבוצע השקעה בהיקף נרחב כל כך. לפני כשבוע הוכרז שקבוצת בראשית, שחבריה הם גבי פרל, ד"ר מני וסרמן, רן גרודצקי, עו"ד צורי לביא וליפא מאיר, היא שתקים את קרן המנוף הראשונה שתנהל 2 מיליארד שקל. הקבוצה זכתה לאחר שגייסה את הסכום הגדול ביותר מגופים מוסדיים - 1.5 מיליארד שקל.

הזדמנות שנייה למאחרים

למכרז הראשון ניגשו שש קבוצות (לאחר שקבוצתו של אייל גבאי פרשה והחליטה לא לגשת למכרז). עם זאת, שתי קבוצות נפסלו - קבוצותיהם של פרופ' נסים ארניה ויעקב אלינב - מכיוון שהצעותיהן הוגשו באיחור. קבוצתו של אלינב, שכללה גם את קותי גביש ואודי הילמן, השיגה התחייבויות בסכום של 1.499 מיליארד שקל, הקרוב ביותר לסכום שהשיגה הקבוצה שזכתה במכרז, כך שאם הצעתה לא היתה נפסלת, היא היתה מסיימת במקום השני.

בעקבות הפסילה הגיעה למקום השני קבוצתם של גבי טרבלסי, גיא ועדיה, גיא זוקין וגיל גרשלר, שגייסה 1.47 מיליארד שקל, שהם 30 מיליון שקל פחות משהשיגה קבוצת בראשית. קבוצתם של חברת ניהול ההשקעות KCPS ויוסי דאובר, גבי לב, שי איילון והדי בן סירא גייסה מהמשקיעים 1.45 מיליארד שקל והגיעה למקום השלישי.

משרד האוצר שמר לעצמו את האפשרות להקים קרן מנוף שנייה בלא מכרז, באמצעות ביצוע הליך מיון נוסף בין המקום השני לבין המקום השלישי, כלומר בין קבוצת טרבלסי לקבוצת KCPS. במקרה כזה קבוצות שנפסלו או קבוצות חדשות שיהיו מעוניינות בכך, לא יוכלו לגשת למכרז על הקמת קרן המנוף השנייה.

לפי הערכות בשוק ההון, משרד האוצר מעדיף להציע מכרז נוסף להקמת קרן המנוף השנייה ולא לבצע התמחרות בין הקבוצה שהגיעה שנייה במכרז לבין הקבוצה השלישית משום שבאוצר חוששים ממצב של הסתבכות משפטית מול הקבוצות שנפסלו במכרז, ובעיקר מול קבוצתו של אלינב שהשיג התחייבויות מהמוסדיים שרחוקות רק במיליון שקל מאלו של הקבוצה שזכתה במכרז הראשון.

כאמור, אילו האוצר יבחר להקים את הקרן השנייה ללא מכרז, הקבוצה של אלינב לא תוכל להתמודד על הקמתה. נוסף על כך, בשוק ההון מעריכים כי בסופו של הדבר האוצר יבחר להשקיע בקרן המנוף השנייה סכום גדול מ־300 מיליון שקל, ובכך לאפשר הקמתה של קרן גדולה יותר מהמצופה.

קרנות השקעה משותפות

"קרנות מנוף" הן קרנות השקעה משותפות לממשלה ולגופים המוסדיים בתחום החיסכון הפנסיוני, המיועדות לטפל באשראי החוץ־בנקאי ובהסדרי חוב של חברות ישראליות. במסגרת קרנות המנוף תשקיע המדינה עד 5 מיליארד שקל כנגד השקעה של הגופים המוסדיים באותן קרנות. המדינה מבטיחה תשואה מינימלית של 4% בשנה ותיקח על עצמה את מרב הסיכון להפסדי הקרנות (אם יהיו).

ממשרד האוצר נמסר בתגובה כי "ועדת המכרזים תתכנס בימים הקרובים כדי לדון בהקמת קרן מנוף שנייה".

תגיות