אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יעקב וינשטיין: "לפנינו תהליך בלתי נמנע של פשיטות רגל ופיטורים המוניים" צילום: עמית שעל

יעקב וינשטיין: "לפנינו תהליך בלתי נמנע של פשיטות רגל ופיטורים המוניים"

כך אמר מנהל ההשקעות הראשי במגדל שוקי הון. "עלינו להבין שיש לנו עסק עם סיטואציה מורכבת ומיוחדת שלא דומה למיתון שאנו רגילים לו. אנחנו נמצאים במצב בו המשבר התחיל כמשבר פיננסי והעביר אותנו להאטה חד משמעית"

17.03.2009, 16:56 | הדר רז
"חוסר הודאות שורר בכל", אמר היום יעקב וינשטיין, מנהל ההשקעות הראשי במגדל שוקי הון. "עלינו להבין שיש לנו עסק עם סיטואציה מורכבת ומיוחדת שלא דומה למיתון שאנו רגילים לו. אנחנו נמצאים במצב בו המשבר התחיל כמשבר פיננסי והעביר אותנו להאטה חד משמעית".

וינשטיין: "התהליך הכואב הבא הוא הקשה מכל והוא תהליך בו החברות, הבנקים והמדינה – יצטרכו לעבור תהליך של פשיטות רגל בו כרוכים פיטורים המוניים. נראה חברות שפושטות רגל, מדינות שנחלצות לעזרת חלק מהחברות. הממשל האמריקאי בחר ללכת בדרך של הצלת המערכת הפיננסית מתוך הנחה שהיא תתחיל לתפקד", אמר וינשטיין. "לא לחינם אומרים שהבנקים הם נותני החמצן של המדינה והם לא הולכים לתת בקלות אשראי, לא בישראל ולא בעולם. תהליך הורדות הריבית מיצו את עצמן. השלב בו יקנו איגרות חוב וינסו להוריד דרכן את הריבית לטווח ארוך היא בספק".

עוד אמר כי "יש לפנינו תהליך בלתי נמנע של פשיטות רגל. ועל פי התהליך הזה שייקח חודשים אם לא שנתיים, עלינו לבנות את עולם ההשקעות, ולראות כיצד יוצאים איתו גם עם רווחים. הסימן העיקרי שיהיה לנו שאנחנו נמצאים לקראת יציאה מהמשבר יהיה אחרי תהליך פשיטות הרגל ונראה תהליך של בניה מחדש. יהיו כאן זמנים בהם נוכל לבוא ולהגיד זה הזמן להשקיע לשנים הבאות אבל זה עדיין לא הזמן, ספק אם זה יהיה בתחילת 2010, או אולי בסופה. צריך להיזהר מראלי בשווקים, כמו שיש עכשיו, שמפתה לחשוב שהנה זה מתחיל. אם לא נבין כיצד נפתרו הבעיות המקרו כלכליות כל כניסה כזו עשויה להסתיים במפח נפש".

"יבוא יום בו נרצה להשקיע 30% מהתיק בזהב. זה יקרה כשהכסף שמודפס בלי הפסקה יאבד מערכו בצורה משמעותית ואף אחד לא ירצה לגעת בו. זה יהיה המחיר שישלם הדולר האמריקאי", אומר וינשטיין. "בינתיים הדולר נהנה מהגנת כסף זמנית שמרגישים שהכל רועד ולא בטוח. באיזשהו שלב הזהב יהווה את המפלט האמיתי. גם היורו לא הולך להיות טוב. הזהב אמור לעלות משמעותית בשנים הבאות. שנתיים-שלוש מהיום אין לי ספק שנראה זהב גם באלפיים. הוא נמצא בשלב התקדמות איטית לקראת פריצה קדימה. גם הנפט מראה סימנים של התייצבות ואין לי ספק שבכל יציאה מהדכאון הזה נראה את הנפט במחירים של 70-80 דולר לחבית".

"בניגוד למיתון הקודם אז המשק הישראלי סבל משני זעזועים, הפעם אנחנו תלויים בעיקר במה שקורה בעולם", אמר ד"ר מיכאל שראל, ראש אגף כלכלה בהראל, באותו כנס. "הזעזוע בארצות הברית חסר תקדים גם בהשוואה למיתונים אחרים. מצד שני, וזו הסיבה לאופטימיות, רואים שהתגובה של הממשלה חסרת תקדים. מדברים על צמיחה איטית החל מהרבעון השלישי של 2009, אבל ההתאוששות תהיה בקצב איטי מידיי מכדי להוריד את שיעור האבטלה. גם כשנצא מהמיתון, ואני בטוח שנצא ממנו דיי בקרוב, נתקשה לחזור לקצבי הצמיחה אליהם הורגלנו בעשור שלפני המשבר. הייתי מוריד את הציפיות לגבי הצמיחה בעשור הקרוב", אמר שראל.

"התנודתיות מטרידה אותנו ואנחנו מנסים לחשוב מה רמת הסיכון-סיכוי הנכונה למשקיע סולידי", אמר אורי רבינוביץ', מנהל השקעות ראשי בהראל פיננסים. "הסיכון מטריד אותנו, אנחנו לא חושבים שזה הזמן לקחת סיכונים גדולים ואנחנו מוטרדים מסוגיית האינפלציה ומהגרעון. שוק המניות זול ובהתסכלות ארוכה שוק המניות מאוד ארטקטיבי, צריך להגדיל חשיפה בכמויות מדודות. יש היגיון להיצמד למדדים כי החברות הגדולות יהיו גדולות יותר ותבלענה את הקטנות. הענקיות ירוויחו הרבה כסף ואני מעריך שב-2010 נראה שיפור משמעותי בחלק גדול מהתעשיה". 

אמיר הסל, סמנכ"ל ומנהל השקעות ראשי בהראל התייחס לקרנות המנוף, ואמר "הקרנות אמורות לעזור ולסייע לחברות שיש להן זכות קיום והבעיה העיקרית שלהן היא בעיית נזילות. הקרנות מתמקדות בלב הבעיה. התוכנית היא לגייס 5 מיליארד שקל, עם פוטנציאל השקעה של 20 מיליארד שקל על ידי הממשלה והמוסדיים. לכאורה 20 מיליארד שקל מול 200 מיליארד שקל בשוק החוב הם לא מספיקים, אך אם ננטרל את אג"ח החוב של הבנקים וחברות שמצבן טוב, כמו שטראוס, סלקום ושופרסל, מורידים סכום משמעותי. הקרנות לא יעזרו לכל החברות, אלא רק לכאלו שיש לו זכות קיום". 

עוד הוסיף כי "אף אחד לא רוצה שהקרנות יקנו אג"ח של בזק ב-3% תשואה והן צריכות לקחת סיכון מסוים, אבל בקרנות המנוף את הסיכון לוקחת הממשלה".

"אני מעריך שמהמיתון יתחילו לצאת ברבע הראשון של 2010", אמר שלמה מעוז, הכלכלן הראשי של אקסלנס. "העולם מייצר פחות ופחות, אף אחד לא קונה מהשני, מצד שני אמריקה מדפיסה כסף כפי שמעולם לא הדפיסה".

"יש קטסטרופה קשה בנדל"ן" אמר מעוז. " ביפן כבר שלוש חברות פשטו את הרגל. מחירי הנדל"ן ירדו, העסקאות בנדל"ן המסחרי ירדו ב-60%. יש הזדמנויות פנטסטיות בנדל"ן אבל צריך להכניס את כוח הקניה לציבור דרך משכנתאות. אשר לנדל"ן בישראל מצבו יחסית לא רע. הבנקים בישראל לא נתנו הרבה משכנתאות ואני רואה את העליה בשיעור האבטלה בשנה הבאה ליותר מ-10%, הכנסת הציבור תרד ולכן אני רואה את מחירי הבתים ממשיכים לרדת. העיתוי למכירת נדל"ן הוא עכשיו, אבל זמן הקנייה קצר יחסית ויהיה בחורף הקרוב".

הדברים נאמרו בכנס דה מרקר שהתקיים היום בתל אביב.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
תתנו לפישר לעשות טפטים
תתנו לפישר לקנות דולרים ולקנות אגחי"ם אל תתפתו לקנות תשאירו אותם שיעשו מהם טפטים הנגיד חבר לעבריינים וספקולנטים ועובד עליכם כדי שתקנו אל תתפתו הכול שווה ממש אפס אחד גדול רק כסף מזומן בעוד מקסימום חצי שנה מי שיהיה בכיסיו מזומנים יקנה הכול בחצי חינם לכן שימרו על הכסף ואל תכנסו לבורסה ואל תקנו דולרים ואל תקנו אגחי"ם תתנו לפישר שיקנה את כל הדולרים שבעולם ואת כל אגחי"ם שבעולם עד שיתמוטט ויודה בטעותו ארצות הברית גם אם תעבוד יומם ולילה ולא תוכל ולא תשתה במשך 100 שנה לא תצליח לשלם את התחייבויותיה ולסגור את הגירעונות האדירים שיצרה תארו לכם מה יקרה אם סין ויפן יחליטו לא למחזר ולחדש את אגרות החוב שבידיהם וידרשו את פירעונם ארצות הברית פשוט תוכרז כפושטת רגל
תתנו לםישר  |  17.03.09