אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרופיל כלכליסט: איך התגלגל נפתלי שני לקרב על אמבלייז צילום: עמית שעל

פרופיל כלכליסט: איך התגלגל נפתלי שני לקרב על אמבלייז

כלכליסט משרטט את דיוקנו של איש הצללים הנחבא אל הכלים שקשר את גורלו עם איש העסקים הססגוני אלי רייפמן, ושעלול לאבד היום את כיסא יושב ראש הדירקטוריון

18.03.2009, 06:56 | אסף לוי, גולן חזני ועומרי כהן

במרכז האמנויות ברביקן סנטר שבלב לונדון ייחרץ היום גורלם של אחת מקבוצות התוכנה הגדולות בישראל ושל מיזם סלולרי בן יותר מעשר שנים, הקרוב יותר מאי פעם להשקתו. אסיפת בעלי המניות של חברת אמבלייז, שתתכנס בשעה 16:00 (שעון מקומי), תידרש להכריע בין שתי קבוצות שיתחרו ביניהן על גרעין השליטה בקבוצה המעסיקה כ־6,000 עובדים - רובם בישראל.

מצד אחד, ימליץ היו"ר הוותיק נפתלי שני להשאיר את הרכב הדירקטוריון ללא שינוי, בצעד שיותיר בידיו את השליטה המעשית בחברה. מצד שני, ידרוש המשקיע האמריקאי דונלד סטורם, המחזיק ב־9% מהמניות, להדיח את שני ולהחליף את כל שאר הדירקטורים (למעט הדירקטורים החיצוניים) באנשים מטעמו ומטעם שני הפיננסיירים הישראלים רועי גיל ואיתן אלדר.

סטורם ושותפיו בטוחים בניצחונם וביכולתם לגייס יותר מ־50% מבעלי המניות, מכיוון שלדבריהם מובטחת להם תמיכתם של אלי רייפמן, המחזיק ב־15% מהחברה ושמניותיו משועבדות לשלי נרקיס, וכן של קרן שרודרס, המחזיקה גם כן ב־15% מאמבלייז. מנגד, בונה שני על המניות שבידיו (14%) ועל תמיכת קרן פורטיסימו שבניהולו של יובל כהן המחזיקה ב־16% מהמניות.

כפי שזה נראה כרגע, מי שתכריע את הכף היא קרן שרודרס. אלדר וגיל אמרו בשיחות פרטיות ששרודרס תקנה להם את הרוב הנדרש. שני אמר בשיחות פרטיות שפורטיסימו תצביע בעדו. רייפמן, שעלול לאבד אף הוא את מקומו בדירקטוריון ואת החלום שלו לייצר טלפון סלולרי מתקדם, לא הגיע אתמול ללונדון וצפוי להחליט רק ברגע האחרון האם להגיע לאסיפה או להסתפק בשליחת כתב הצבעה.

הנכס העיקרי של אמבלייז היא השליטה בקבוצת התוכנה פורמולה - המורכבת מהחברות מטריקס, סאפיינס ומג'יק - המחזיקה בקופת מזומנים בשווי של כ־150 מיליון דולר. אלא שעיקר המחלוקת בין הצדדים נובעת מהמשך ההשקעה של אמבלייז בפיתוח טלפון סלולרי מתקדם ובפיתוח יישומי תוכנה משלימים לתחום הסלולר כגון דואר אלקטרוני.

בעוד שני תומך בהמשך ההשקעה המסיבית בתחום הסלולר, שכבר עלתה לאמבלייז עשרות מיליוני דולרים, הרי שסטורם ושותפיו רואים במיזם נטל על החברה, וזאת למרות האפשרות להשלמתו עוד השנה. המצדדים במיזם, המשותף לאמבלייז ולחברת שארפ היפנית, טוענים שבעתיד הוא ייצר לאמבלייז הכנסות בהיקף של מאות מיליוני דולרים.

אז מיהו נפתלי שני שייסד ב־1994 את אמבלייז עם רייפמן, צורי דבוש ושרון כרמל, ושנגרר בעל כורחו למלחמת שליטה כואבת על החברה שבהנהגתו? דומה שאין ניגוד מובהק יותר בין נער השעשועים הצבעוני אלי רייפמן לשותפו האפור והסולידי, איש הצללים והכספים נפתלי הרץ שני.

איש משפחה

 

בעוד רייפמן השקיע את שלל כישרונותיו בכיבוי שריפות שהוא עצמו הצית ב־16 השנים שבהן קיימת אמבלייז, הקפיד שני לייצר בשקט אורך נשימה פיננסי לחברה. תמיד בצד, תמיד נחבא אל הכלים, תמיד הפוך מרייפמן בכל פרמטר אפשרי. הראשון הוא בליין קולני, איש שיווק משוכלל ומניפולטיבי; השני - איש משפחה דתי וקפדן, שעשה את רוב שנותיו במחלקת הכספים של משרד הביטחון, עד שהגיע לתפקיד החשב הכללי של המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים.

מכרים של השניים מתארים חברות ארוכה ששררה בין השניים עד שהגיעה לנקודת משבר. ברקע ניצבת העובדה שאמבלייז, החברה שייסדו ושעכשיו היא רחוקה משיאה, נמצאת בעיצומו של מאבק שליטה שכופה על שני לעשות את מה שהוא שונא במיוחד: לצאת ולהיחשף לאור הזרקורים.

לפני כחודשיים נחשף ב"כלכליסט" כי באוקטובר 2006 הלווה איש השוק האפור שלי נרקיס סכום שמוערך ב־20 מיליון דולר לאלי רייפמן, תוך שהוא משעבד מניות של החברה כערובה. גורם מהסביבה העסקית של רייפמן ושני סיפר באחרונה על שיחת טלפון נזעמת שקיבל בוקר אחד לפני כשנתיים איש העסקים רועי גיל מאשתו של נפתלי שני, לאחר שהלווה אז לרייפמן 5 מיליון דולר. "אם הוא קיבל ממנה כאלה צרחות על ההלוואה ההיא, אני לא רוצה לחשוב מה אשתו של נפתלי אמרה כשהיא שמעה על ההלוואה משלי נרקיס", אמר הגורם.

מהצד של רייפמן משתדלים עדיין לתאר מציאות ורודה כתמיד של יחסיו עם שני, כפי שסיפר רייפמן באחרונה בשיחה פרטית: "אנחנו כבר 16 שנה שותפים, בלי הסכם הצבעה ובלי הסכם בכלל. 16 שנה ביחד בתקיעת כף. באש ובמים, וגם על סף פשיטות רגל - הוא איתי". אלא שמהצד האחר מתארים בגלוי קרע שסופו אולי לא רחוק. "לנפתלי מאוד כואב שהחברה הגיעה למצב כזה", מספר צבי שור, חבר דירקטוריון אמבלייז ומקורב של שני. "החברות עם רייפמן לא נפגעה לדעתי, אבל נפתלי רואה בצעדים שרייפמן עשה פגיעה בחברה. רייפמן נמצא היום בלחץ אדיר שמביא אותו לעשות צעדים לא בריאים. בהחלט יש כאב עקב הנזקים".

רייפמן סיפר באחרונה: "הכרנו לפני 19 שנה, כשהוא עבד בחטיבת מימון סחר בבנק לאומי ואני באתי אליו עם הצעה שיממן פרויקט לבניית בתי זיקוק לנפט בסין. בזמנו זה היה כנגד ערבויות של בנק אוף צ'יינה, פרויקט של 400 מיליון דולר. נכנסתי אליו למשרד בחליפה עם כל ה'צעירות' שלי, הוא הסתכל בניירת ואמר לי, 'אין בעיה, הצ'ק כרגע בסבב חתימות'. אני הייתי אז בן 19, חייל בממר"ם, הוא היה כמעט בן 50, וככה הכרנו".

שני, איש הכספים המהוגן שבשנות השמונים היה כאמור החשב הכללי במוסד ולשעבר מנכ"ל פזכים, נשבה בקסמיו של הצעיר חלק הלשון שידע כבר אז למכור חלומות. פער הגילאים ביניהם לא הרתיע אותו מלצאת להרפתקת הייטק עם דבוש וכרמל, שני חברים נוספים של רייפמן מהצבא. שלושת הצעירים הביאו את החזון הטכנולוגי ורוח הנעורים, ואילו שני היה המבוגר האחראי על גיוס הכספים וניהולם. בשיאה של חברת אמבלייז בשנת 2000 היא הגיעה לשווי דמיוני של 8 מיליארד דולר. היום היא שווה כ־74 מיליון דולר בלבד.

ראש המוסד הצטרף

"הוא איש מוכשר מאוד", אמר על שני עו"ד יגאל שפירא, שאותו החליף שני ב־1983 בתפקיד איש הכספים של המוסד. "נחיק נבות, שהיה המשנה לראש המוסד, הביא אותו אלינו ובמשך כמה שנים הוא למד את התפקיד תוך שנועד להחליף אותי. הוא אדם מאוד שיטתי ומאורגן, איש חריף ומבין עניין שהסכים עם מה שאני אמרתי, אז כנראה שהוא גם איש חכם. אחרי שהוא פרש מהמוסד, הוא התחבר עם חבורת הצעירים הזו, שהרימה חברת תוכנה של מיליונים מתוך דירה ברחוב יהודה הלוי".

כמה מחבריו של שני מימיו במערכת הביטחון אפשר למצוא היום גם בדירקטוריון אמבלייז, ובהם ראש המוסד לשעבר נחום אדמוני, שהצטרף רק לפני חודשים ספורים, ותא"ל במילואים צבי שור. "גם כשהוא היה שווה מיליארדים — לא ראית את זה עליו", סיפר שור על שני. "הוא איש שקט, נחבא אל הכלים ולא אוהב כותרות. כמובן שהוא מאמין גדול באמבלייז ורוצה שהחברה תתקדם, בעיקר עם הטלפון הסלולרי החדש שלה שנמצא לפני פריצת דרך רצינית. למיטב ידיעתי, בקרוב גם אמורים להיחתם חוזים, וברגע שהעניין הזה יפרוץ ב־2009, אין שום ספק שיזרמו לחברה מאות מיליוני דולרים שיחזירו את החברה למצבה הקודם".

אתה מזהה סימני שבר בינו לרייפמן?

"אני שומע את האנשים שעבדו עם רייפמן במשך שנים ומעריצים אותו, אבל כתוצאה מהמחשבות שלו — שלא תמיד אפשר לפענח אותן - הוא האמין שהוא הולך לקראת דבר עצום. יכול להיות שאלי היה פנטזיונר הרבה שנים, ויכול להיות שהושקעו הרבה כספים, אבל כשאתה מגיע עם חברה כמו שארפ לקו הגמר, אתה מבין שרייפמן לא יושב במשרד קטן וזורק דולרים לפח. עובדת פה חברה מאוד רצינית. אני ראיתי את הפרוטוטייפ של המכשיר, ולא מדובר בפנטזיות".

אלא שבכיר בתעשיית ההייטק, שהתנסה בעבר במו"מ מול בעלי השליטה באמבלייז, מתאר את הדברים קצת אחרת: "במחשבה לאחור, מדהים אותי איך האיש המאוד סולידי הזה הסתבך עם החברה הזו, שהיתה מלאה לכל אורך הדרך בהזדמנויות מופרכות", אמר. "הוא מאוד זהיר. נחבא אל הכלים, מקפיד להופיע כמה שפחות, לדבר כמה שפחות, להיות בצל. הדברים שהוא הדגיש במו"מ היו איך להיזהר בכל סעיף שעשוי להביא לחשיפה שלו ושל החברה. זה אחד שאוהב ללכת גם עם חגורה וגם עם שלייקעס".

איך נראה השילוב של שניהם?

"הם ניגודים מוחלטים. אני מכיר אותם מאז ראשית דרכם כאשר התבקשתי להשקיע בחברה. ככל שעבר הזמן, רייפמן הסתבך מעבר לכל מידה סבירה. אני חושב ששני הוא קורבן לכל ה'ברברת' של רייפמן. כנראה שהוא לא יכול לעמוד בפני קסם ההרצאות השיווקיות של השותף הרועש".

ייתכן שהחברות ארוכת השנים תיסדק היום סופית בשעה שרייפמן יצביע עם קבוצתם של אלדר־גיל־סטורם נגד שותפו הוותיק שני, וזאת מאחר שמניותיו משועבדות לנרקיס, ואמורות להימכר לאלדר וגיל אם קבוצתם תנצח בהצבעה.

תגיות