אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המהפך הדתי של בלייר: "נושא ירושלים לא ייפתר בלי אמונה" צילום: עמית שעל

המהפך הדתי של בלייר: "נושא ירושלים לא ייפתר בלי אמונה"

ראש ממשלת בריטניה המיר את דתו מפרוטסטנטי לקתולי כשסיים את תפקידו בממלכה. היום הוא אומר: "האמונה הדתית יכולה להפוך את האדם לטוב יותר, כאשר היא מהווה בסיס למטרות שלהן נועדה: חמלה, סולידיות ואנושיות"

19.03.2009, 14:38 | אמיר שטוקהמר ויואב בורנשטיין

"התנהלותו הפוליטית של בלייר נבעה כולה מאמונתו הדתית. הוא אינו נוהג לדון בה לעתים קרובות, אך היא נמצאת בבסיס כל דבר שהוא עושה", טען העיתונאי הבריטי מת'יו דאנקונה בראיון לתוכנית הטלוויזיה האמריקאית "Frontline".

מקור השכנוע הפנימי העמוק של בלייר נותר אמנם נסתר למדי במהלך כהונתו כראש ממשלת בריטניה, אולם זמן קצר לאחר שסיים את תפקידו המיר בלייר את דתו מפרוטסטנטי לקתולי, זרם הנחשב שמרני יותר. בלייר נוהג לספר כי חווה לראשונה "התעוררות דתית" כשאביו האתאיסט לקה בשבץ, בהיותו בן עשר בלבד.

את השכנוע העמוק בכוחה של אמונה דתית להוות בסיס לשינוי מגלם בלייר בשורה של יוזמות שונות, כשהעיקרית שבהן היא The Tony Blair Faith Foundation, עמותה ללא מטרות רווח המהווה ארגון גג לשורה של יוזמות בתחום הפיתוח הכלכלי ברחבי העולם. נוסף על כך, שוקד בלייר על פיתוח מחקר על הקשרים בין כוחות פוליטיים, כלכליים ודתיים.

במסגרת זו העביר בלייר בספטמבר האחרון קורס הנושא את השם "אמונה וגלובליזציה" בפקולטה לתיאולוגיה באוניברסיטת ייל היוקרתית שבארצות הברית.

"אני אוליך אתכם שולל אם אומר שזה אינו חלק חשוב ממה שאני ומהדברים שמעניינים אותי", אומר בלייר על אמונתו. "השהייה בירושלים מהווה עבורי חוויה מרתקת, כי אני חושב שלאמונה מקום חשוב מאוד בעולם המודרני. אנשים רבים והנהגות פוליטיות לא מצליחים להבין את החשיבות הבסיסית של אמונות ותרבויות שונות שיכולות לחיות במשותף".

כיצד אמונה דתית יכולה להפוך את העולם שלנו לטוב יותר?

"אין ספק שאמונה דתית יכולה להפוך את העולם לגרוע יותר כאשר משתמשים בה ככלי לסכסוכים, אולם היא יכולה להפוך את האדם לטוב יותר כאשר היא מהווה בסיס למטרות שלהן היא נועדה: חמלה, סולידיות ואנושיות. אמונה דתית פוגעת בעולם כשהיא מובילה לקיצוניות, אבל חשוב להדגיש שהיא גם בסיס לעשייה חיובית".

ובכל זאת, העולם מלא סכסוכים בעלי מרכיב דתי.

"במאה ה־20 היו לנו אידאולוגיות פוליטיות קיצוניות, הרסניות וברבריות. זה לא אומר שפוליטיקה זה לא טוב. בנוגע ליחסים בין ישראל לעולם הערבי - סוגיות של יחס בין הדתות הן חלק מהפתרון. אם אנשים רואים את האמונה הדתית כאמצעי להגדרה עצמית, קשה מאוד לראות איך בעיה כזו תגיע לידי פתרון. מצד שני, אם אנשים יגידו 'אני מכבד את אמונתו של מישהו אחר ואני שמח לחיות לצדו', זה הופך את זה למאוד קל. נושא כמו ירושלים זה דבר שקשה מאוד לפתור ללא אמונה".

תגיות