אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לראשונה מזה עשור: ישראל עברה לעודף נכסים מול חו"ל צילום: סי די בנק

לראשונה מזה עשור: ישראל עברה לעודף נכסים מול חו"ל

כך עולם מנתונים שמפרסם היום בנק ישראל. בסוף 2008 הסתכמו ההתחייבויות של המשק לחו"ל בכ-184 מיליארד דולר, לעומת 191 מיליארד דולר היקף הנכסים. רכישות המט"ח של בנק ישראל, כמו גם העברת פיקדונות מבנקים בחו"ל לבנק ישראל, השפיעו על המאזן

23.03.2009, 10:53 | אמנון אטד

לראשונה זה יותר מעשור, נרשם בשנה החולפת עודף של נכסים על התחייבויות בחשבונות המשק הישראלי מול חו"ל. מנתונים שפירסם היום (ב') בנק ישראל עולה, כי בשנת 2008 קטנה יתרת הנכסים של המשק הישראלי בחו"ל, בשיעור מתון של כ-300 מיליון דולר והסתכמה בסוף השנה בכ-191.5 מיליארד דולר.

בצידה השני של המשוואה נרשמה ירידה גדולה בהרבה, של כ-18 מיליארד דולר (9%) ביתרת ההתחייבויות של המשק לחו"ל, שהסתכמה בסוף השנה בכ-184.4 מיליארד דולר. כתוצאה מהסיכום של שינויים אלה, עבר המשק הישראלי מעודף התחייבויות לחו"ל של כ-10.8 מיליארד דולר בסוף 2007 לעודף נכסים של כ-6.8 מיליארד דולר, בסוף 2008. המעבר מעודף התחייבויות לעודף נכסים התרחש ברובו במחצית השנייה של השנה החולפת.

על היציבות בהיקף הנכסים השפיעו מספר התפתחויות סותרות: יתרת ההשקעות הפיננסיות בניירות ערך סחירים בחו"ל קטנה, בעקבות המשבר הפיננסי, בכ-9 מיליארד דולר. יתרת ההשקעות האחרות קטנה אף היא, בכ-11 מיליארד דולר, בעיקר בשל העברת כספי הבנקים המסחריים מפיקדונות בבנקים בחו"ל לבנק ישראל.

מנגד, גדלו יתרות המט"ח של ישראל, כתוצאה מרכישות הדולרים המוגברות של בנק ישראל, בכ-14 מיליארד דולר. גידול נוסף של כ-6 מיליארד דולר נרשם ביתרת ההשקעות הישירות (השקעות שלא באמצעות הבורסה) של המשק הישראלי בחו"ל.

כמעט כל הירידה ביתרת ההתחייבויות של המשק הישראלי לחו"ל, כ-16 מיליארד דולר, נבעה בשנה החולפת מירידה במחירי המניות של חברות ישראליות, המוחזקות על-ידי תושבי חוץ. חלק מהירידה בשווי המניות נובע מעודף מימושים של כ-3 מיליארד דולר, שביצעו המשקיעים הזרים בבורסה של תל אביב, בתקופה שבין יולי לנובמבר 2008.

תגיות