אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בית הדין לעבודה: על מעסיק להכיר בנציגות עובדים גם אם אינה תחת ההסתדרות צילום: אפי שריר

בית הדין לעבודה: על מעסיק להכיר בנציגות עובדים גם אם אינה תחת ההסתדרות

פסק הדין התקדימי ניתן לבקשת ארגון כח לעובדים בתביעה נגד מכון ויצמן שיכיר בהתארגנות עובדי גן המדע שבמכון. פסק הדין פותח פתח לחיזוק התארגנויות אד-הוק של עובדים נגד פיטורים או פגיעה בזכויות

23.03.2009, 11:56 | מיקי פלד

ניצחון לעובדי גן המדע במכון ויצמן ולהתארגנויות עובדים שאינן תחת ההסתדרות. בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב פסק בהחלטה תקדימית כי גם במקום עבודה לא מאורגן, בו עובדים תחת חוזים אישיים, המעסיק חייב להכיר בנציגות העובדים ולנהל משא-ומתן איתה אם זו קמה.

עם זאת, בשלב ראשון המעסיק אינו חייב לנהל משא ומתן לחתימת הסכם עבודה קיבוצי, אלא לנהל הליך של משא-ומתן והיוועצות בלבד. בית הדין האזורי נימק את החלטתו בכך שהזכות לנהל משא ומתן בעזרת נציגות עובדים היא נדבך חיוני במימוש זכות העובדים לחופש ההתאגדות ומימוש תכליתו.

הפגנת עובדים. לא רק תחת ההסתדרות, צילום: אפי שריר הפגנת עובדים. לא רק תחת ההסתדרות | צילום: אפי שריר הפגנת עובדים. לא רק תחת ההסתדרות, צילום: אפי שריר

באופן דומה, נכתב בפסק-הדין, קביעה כי לא מוטלת על המעסיק חובה להכיר בנציגות העובדים ולנהל עמה משא ומתן משמעותה ריקון מתוכן ממשי של זכות העובדים לחופש התאגדות. פסק הדין נותן גב משפטי משמעותי להתארגנויות עובדים בוועדי פעולה אד-הוק כנגד פיטורים, פגיעה בזכויות או כל התארגנות אחרת שאינה תחת מטרייתה של ההסתדרות.

החלטת השופטת, לאה גליקסמן, ניתנה במסגרת הכרעה בסכסוך בין ארגון כוח לעובדים, המאגד קבוצות עובדים שונות שלא תחת ההסתדרות, לבין מכון דוידסון לחינוך מדעי ליד מכון ויצמן. מזה חודשים מנסים המדריכים בגן המדע שמפעיל המכון לקבל הכרה מההנהלה על התאגדותם בעזרת כח לעובדים.

בפסק הדין קבעה השופטת גליקסמן, כי כוח לעובדים מקיים את הדרישות שנקבעו בפסיקה להכרה בו כארגון עובדים, אולם בשלב זה אינו ארגון עובדים יציג, כהגדרתו בחוק הסכמים קיבוציים, כלומר כזה הכשיר לחתום על הסכם קיבוצי בשמם של העובדים. בהקשר זה דחה בית הדין האזורי את טענת ארגון העובדים כי יש לראות בגן המדע יחידת מיקוח נפרדת, וקבע כי מכון דוידסון מהווה יחידת מיקוח אחת.

כמו כן, קיבל בית הדין את טענת ארגון העובדים כי בעת שביתה מעסיק אינו רשאי לקבל עובדים חדשים לעבודה על מנת שיבצעו את עבודתם של העובדים השובתים. אולם, בשל הזמן מאז תחילת עבודתם של העובדים החדשים, נמנע בית הדין מלהורות על פיטורי העובדים החדשים שנתקבלו לעבודה לאחר פרוץ השביתה, אולם קבע הוראות שונות בקשר להמשך העסקתם, ובכלל זה איסור על המכון להעסיקם בתקופת שביתה לפרק זמן בן שנה מיום מתן פסק הדין.

בית הדין קיבל את טענת ארגון העובדים כי מכון דוידסון נקט פעולות לסיכול התארגנות העובדים, ובכלל זה מנע את כניסתם של חברי ארגון העובדים למכון דוידסון בניגוד להוראות חוק הסכמים קיבוציים ופעל להפסקת הייצוג המשפטי שניתן לעובדים על ידי הקליניקה למשפט ורווחה באוניברסיטת תל אביב.

תגיות