אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לא יעזור בית דין

לא יעזור בית דין

סגני נשיאי בתי המשפט ואבות בתי הדין הרבניים ייהנו מתוספת ניהול - בלי לנהל

24.03.2009, 07:23 | שאול אמסטרדמסקי

הרחק מעיני הציבור, ללא כותרות מפוצצות בתקשורת, מצאה אתמול ועדת הכספים הזמנית זמן לאשר שורה של תקנות. החלטות הוועדה יאפשרו לסגני נשיאי בתי המשפט וכן לאבות בתי הדין הרבניים ליהנות מהטבות שכר שכל עובד בישראל היה חולם לקבלן - קל וחומר בתקופת מיתון.

הכל התחיל ביולי 2007, אז אישרה הכנסת בחגיגיות את חוק הקדנציות, שקבע כי נשיאי בתי משפט וסגניהם לא יכהנו עוד בתפקידם עד גיל הפרישה אלא יסיימו את תפקידם בתוך שבע שנים. השופטים שסיימו לכהן כסגני נשיאים רשאים להמשיך לכהן כשופטים מהמניין עד פרישתם לגמלאות.

רק אחרי שחוקקה הכנסת את החוק הבינו במערכת המשפט כי יש לוודא שאותם שופטים שהפכו לדור המדבר - כאלה שמונו לתפקידי סגן הנשיא עוד לפני שנחקק החוק החדש - לא ייפגעו ממנו. ליתר דיוק, במערכת המשפט ביקשו לוודא כי המשכורות שלהם לא ייפגעו. לשם כך הוקם אחר כבוד צוות משותף למשרדי האוצר והמשפטים.

לאחר שנה של דיונים הביא בשבוע שעבר הצוות את התקנות שגובשו לצורך העניין לוועדת הכספים. והנה פלא: אף על פי שהמשק הישראלי מצוי במיתון קשה, ובמגזר הפרטי עובדים חרוצים לא פחות מהשופטים מקבלים חדשות לבקרים מכתבי פיטורין, הרי שבמערכת המשפט יש כללים אחרים.

לפי התקנות שאושרו אתמול, שופטים שמונו לתפקידי סגני נשיא בטרם נחקק החוק וייאלצו לסיים את תפקידם בתום שבע שנים, לא ייאלצו להיפרד מתוספות השכר וההטבות שנלוות לתפקיד. קראתם נכון - שופטים שכאלה, שמעתה ייקראו "שופטים בכירים", אמנם לא יכהנו בתפקיד ניהולי כלשהו, אבל ימשיכו ליהנות מתוספת ניהול בגובה 3% משכרם, וכן מתוספת שכר בשיעור דומה שניתנה להם עם כניסתם לתפקיד. כשמדובר בשופטים בעלי ותק של 15 שנה במערכת המשפט, דוגמת סגני נשיאים בבתי המשפט המחוזיים ששכרם החודשי (לרבות תוספות הוותק) יכול להגיע גם ל־43 אלף שקל בחודש, תוספות השכר הללו עשויות להגיע לכ־2,600 שקל בחודש. לא רע בכלל. שופטים שמונו לתפקידי סגני נשיא לאחר שאושר החוק ימשיכו לקבל בתום התפקיד רק את תוספות השכר שניתנו להם, ללא תוספת הניהול.

עלות ההטבה כולה מסתכמת בכמה מיליוני שקלים מקופת המדינה - סכום פעוט ביחס לתקציב המדינה, שערורייה רבתי בכל הנוגע להתנהלות הסקטור הציבורי בעתות משבר. אז נכון שבהסכם שגובש הוחלט כי אותם שופטים לא יזכו לתוספות שכר בשנים הקרובות, עד שהתוספות שניתנו להם יקוזזו. ובכל זאת, משהו כאן לא נראה טוב.

היו כאלה שהזדרזו לתפוס טרמפ על העניין. כאמור, התקנות הוגשו לוועדת הכספים כבר לפני שבוע. אלא שאז ביקשו נציגי יהדות התורה בוועדה לדחות את הדיון. בינתיים, כפי שהתברר לאוצר רק במהלך הדיון, הצליחו החרדים להכליל בתקנות גם את הדיינים בבתי הדין הרבניים. לדבריו של מנהל בתי הדין הרבניים, "לפני חמש שנים תוקן החוק באופן כזה שדיין שכיהן כאב בית דין ועבר מעיר אחת לאחרת חדל לכהן כאב בית דין. אנחנו מבקשים שמי שעבר עיר וחדל לכהן כאב בית דין - שכרו יישאר אותו דבר ולא ייפגע".

צריך לקרוא בשביל להאמין - הרבנים ימשיכו לקבל תוספת שכר חודשית גם לאחר שיחדלו לחלוטין לעסוק בתפקיד שלשמו קיבלו את תוספת השכר מלכתחילה. זאת ועוד: ההטבה תיכנס לתוקף באופן רטרואקטיבי החל מנובמבר 2007. לנוכח התוספת לתקנות ביקש נציג האוצר לדחות את האישור עד שמשרדו יבחן את העניין. מיותר לציין שעמדתו לא ממש התקבלה. הרבנים יכולים להמשיך לישון בשקט, והעם השוכן בציון ימשיך להתמודד לבדו עם המשבר הכלכלי.

תגיות