אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח המבקר: ליקויים בהליכי התכנון והשימור של בית פרומין בירושלים צילום: אלכס קולומויסקי

דו"ח המבקר: ליקויים בהליכי התכנון והשימור של בית פרומין בירושלים

המבנה ששימש את כנסת ישראל בשנותיה הראשונות של המדינה נמכר ליזם פרטי. מידת הפיתוח והשימור שלו לא הוגדרה, בעוד מיליון דולר דווקא שולמו בשל ניוד זכויות בנייה למתחם - לטובת השימור

25.03.2009, 12:01 | אורי חודי

במסגרת דו"ח הביקורת לשנת 2008 של מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, על התנהלות השלטון המקומי בישראל, נבחנה עסקת מכירת הזכויות בבית פרומין, הממוקם במרכז ירושלים ושימש משכן כנסת ישראל, בשנים 1950-1966.

בפברואר 2002 הוחלט למכור את הזכויות בנכס ליזם פרטי ולהשתמש בתשלום כמימון חלקי להקמת מבנה חדש למשרדי הממשלה בקריית הלאום בירושלים. בדיקת העיסקה על ידי המבקר העלתה ליקויים, הן בהליכי התכנון להשבחת הנכס והן בהליכי המכרז למכירת הזכויות בו.

בבדיקתו מציין המבקר שלושה ממצאים עיקריים, הנוגעים להתנהלות גורמים שונים במקרה זה. ראשית, ברשימת השימור של העירייה לא נקבע, כנדרש בחוק, באיזו מידה אפשר לפתח את מגרש בית פרומין, וועדת השימור של העירייה קבעה, כי המבנה ישוחזר במלואו, אף שהדבר בלתי אפשרי.

עוד מצא המבקר חשש לניגוד עניינים מוסדי בהליך המכירה, כאשר אודי ניסן, שהיה מנכ"ל הרשות לפיתוח ירושלים, יזם העברה של כמיליון דולר לעמותת בצלאל, בשל ניוד זכויות ממתחם העמותה, כדי שישמשו לשימור בית פרומין. לדברי המבקר, שימש ניסן באותו הזמן, בהתנדבות, כחבר בוועד המנהל ובוועדת הכספים של העמותה.

בנוסף, מצא המבקר ליקויים בפעילותה של ועדת המכרזים הבין-משרדית, שהורכבה מנציגי משרדי האוצר והתיירות ומנציגי מינהל מקרקעי ישראל, בין השאר בגלל שזו לא תיעדה, כנדרש, את החלטותיה ובעקבות זאת מתעורר קושי לבחון את הדרך בה קיבלה הוועדה החלטות.

בעקבות הבדיקה, המליץ משרד מבקר המדינה לממשלה לשלב גורמים נוספים, מלבד משרד האוצר, בהחלטות על מכירת נכסים אלה, כדי שתינתן הדעת לשיקולים שונים, בנוגע למכירת הנכסים. "סוגיית מכירתם של הנכסים אינה כלכלית גרידא ובצדה משמעויות ציבוריות נוספות", נכתב בדו"ח.

"נוכח הליקויים בהליכי התכנון, ממליץ משרד מבקר המדינה למשרד הפנים לשקול לקבוע אמצעים שיבטיחו בקרה גדולה יותר על אישור תוכניות הנוגעות למבנים בעלי ערך היסטורי, או שנמצאו ראויים לשימור. נוכח הליקויים שנמצאו בעבודתה של ועדת המכרזים, מדגיש משרד מבקר המדינה את החשיבות של שמירה קפדנית על הוראות חוק חובת המכרזים, תקנות חובת המכרזים והוראות התכ"ם (תקנון,כספים ומשק) להבטחת המינהל התקין והשקיפות של עבודת ועדות המכרזים", לשון הדו"ח.

ניסן: לא היה ניגוד עניינים

 

ממנהל רשות החברות הממשלתיות, אודי ניסן, נמסר בתגובה: "ניסן הוזמן, במסגרת תפקידו כמנכ"ל הרשות לפיתוח ירושלים, לכהן גם כחבר הוועד המנהל בבצלאל. ניסן ראה בתפקידו בבצלאל כשליחות (יובהר כי תפקיד זה בוצע בהתנדבות ללא קבלת כל תמורה) המשלימה את עבודתו כמנכ"ל הרשות לפיתוח ירושלים, ובוודאי שלא כזו המעמידה אותו בניגוד עניינים מוסדי. כל זאת, על רקע משימת החייאת מרכז העיר ירושלים בתקופת הפיגועים בתחילת שנות האלפיים, כאשר על הפרק עומדת סוגיית העברת המגמה לארכיטקטורה של בצלאל מהר הצופים למרכז העיר.

"למרות זאת, ועל מנת שלא ייווצר כל חשש לפגם כזה או אחר, עדכן ניסן מיד עם מינויו למועצת בצלאל את יואל אופיר, ששימש באותה עת סגן החשב הכללי, והדבר הוצג באופן פומבי גם בוועדת המכרזים. הרשות לפיתוח ירושלים או מי מטעמה לא היו חברים בכל ועדת מכרזים כלשהי שנגעה לנושא בית פרומין.

"ניסן, שראה בפרויקט זה נדבך מרכזי מעבודת הרשות לפיתוח ירושלים באותה עת, תמך בהסדרת המתחם כולו כחלק מהקשר רחב יותר של החייאת אזור מרכז העיר, כולל נושא העברת המחלקה לארכיטקטורה של בצלאל לאזור.

"חשוב לציין כי הרשות לפיתוח ירושלים שימשה רק גורם מבצע ולא גוף מחליט החבר בוועדת המכרזים. 

"ניסן מבקש להדגיש כי אין בכך כל ניגוד עניינים והוא גאה בתרומתו לפיתוח מרכז העיר כתוצאה ממעבר המחלקה לארכיטקטורה מהר הצופים למתחם בו היא שוכנת כיום. תרומה זו הושגה בין היתר עקב עובדת היותו גם חבר בוועד המנהל של בצלאל וגם מנכ"ל הרשות לפיתוח ירושלים, דבר שאפשר חיבור אינטרסים לצורך קידום הפרויקט. עמדתו זו הובאה גם בפני מבקר המדינה בטרם פרסום הדו"ח. 

עיריית ירושלים: ביצענו רפורמות

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "הדו"ח מדבר על שנת 2003, ומאז נעשו רפורמות משמעותיות ומרחיקות לכת בתחום השימור בעירייה. כיום, לכל בקשה להיתר או תוכנית במבנה לשימור מוגש תיק תיעוד, ולפי הממצאים ניתנות הנחיות שימור. המלצות אלו מאושרות בוועדת השימור.

"בשנים האחרונות השקיעה העירייה משאבים רבים וחסרי תקדים לקידום השימור בעיר, דבר שכלל בין היתר הקמה של יחידת שימור המקדישה את כל מרצה לנושא. עבודת היחידה כוללת הכנת תיקים לקראת הכנסתם לוועדת שימור, בניית נהלי עבודה, בדיקת תיקי תיעוד למבנים לשימור ברחבי העיר, הכנת מדיניות שימור שכונתית ועדכון רשימת השימור, יזום ופיקוח באתרי בנייה והוצאת צווי הפסקת עבודה במקרה הצורך".

תגיות