אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השינויים המתוכננים בקופות הגמל: שאלות ותשובות צילום: סי די בנק

השינויים המתוכננים בקופות הגמל: שאלות ותשובות

משרד האוצר פרסם היום שאלות ותשובות הנוגעות לתוכנית העבודה של קופות הגמל

25.03.2009, 15:38 | כתב כלכליסט

מעבר מפרסום תשואה על בסיס חודשי לפרסום על בסיס שנתי

1. האם דיווחי התשואות בגמל נט, בפנסיה נט ובביטוח נט מתוכננים להשתנות?

כן. במקום התשואה החודשית, תפורסם מדי חודש התשואה השנתית, כלומר התשואה המצטברת בשנים עשר החודשים שלפני חודש הדיווח.

2. האם ייאסר על גופים מוסדיים ומשווקים לפרסם תשואה חודשית?

כן. גופים מוסדיים ומשווקים, יורשו לפרסם תשואות שנתיות בלבד, על בסיס נתונים שנתיים ולא על בסיס נתונים חודשיים.

3. מה היתרון בפרסום תשואה שנתית על פני פרסום תשואה חודשית?

מוצרי החיסכון הפנסיוני הם מוצרי חיסכון לטווח ארוך ולכן יש לבחון את התשואות על פני תקופות ארוכות. כיום, התשואה החודשית משמשת ככלי שיווקי בידי הגופים והמשווקים ועל כן היא משפיעה בעקיפין גם על קבלת החלטות של מנהלי ההשקעות שמעוניינים להשיג תשואה חודשית גבוהה על מנת לסייע למערכי השיווק, לעיתים על חשבון התשואה בטווח הארוך. היתרון בפרסום תשואה שנתית ובאיסור פרסום תשואות חודשיות הוא בכך שהשוואת תשואות בין גופים שונים תיעשה לתקופות של שנה לפחות ובכך תקטן המוטיבציה להשיג תשואות בטווח הקצר על חשבון התשואות בטווח הארוך.

4. האם חוסכים יוכלו לדעת מה המצב המעודכן של החיסכון הפנסיוני שלהם?

כל הגופים שמנהלים חיסכון פנסיוני מחויבים לתת מידע אישי לעמיתיהם באמצעות אתר האינטרנט שלהם. הנתונים המוצגים לעמית מעודכנים עד ל-20 בכל חודש בגין החודש החולף ומוצג התאריך האחרון בו בוצע שערוך היתרות. גוף מוסדי חייב לאפשר לכל חוסך לקבל מידע לגבי החיסכון הפנסיוני שלו באמצעות אתר האינטרנט.

5. למה מסתירים מידע מהציבור? זה לא מנוגד למדיניות השקיפות של אגף שוק ההון?

המידע על התשואות ימשיך להתפרסם ברמה חודשית. ההסדרה עוסקת באופן הצגת התשואה בפרסומים של הגופים המוסדיים ושל המשווקים מטעמם ובאתר משרד האוצר. במקום להציג בכל חודש את התשואה של החודש האחרון, תוצג בכל חודש התשואה של שנים עשר החודשים החולפים. בנוסף, כל עמית שירצה יוכל לראות את התשואה של הגופים המוסדיים בהם הוא חוסך, באתר האינטרנט של הגוף המוסדי.

מסלולי השקעה מותאמים לצורכי החוסך

6. מה משמעות התאמת החיסכון הפנסיוני לצורכי החוסך?

כיום כספי החוסכים מנוהלים באותו סוג של מסלול השקעות, ללא הבחנה בין חוסכים שונים, להם יש צרכים שונים. כך למשל, חסכונות של צעירים שטווח החיסכון שלהם הוא עשרות שנים וחסכונות של אנשים הקרובים לגיל פרישה מנוהלים יחד. סוגיה זו צפויה לקבל מענה במסגרת התאמת סיכון ההשקעות במסלול בהתייחס לגיל החוסך ומאפייניו, זאת כדי להתאים את הסיכונים הכרוכים בחיסכון פנסיוני למאפיינים המשתנים של החוסכים לאורך תקופת החיסכון.

7. האם כיום אין התאמה בין צורכי החוסך לבין מסלול ההשקעה בו הוא חוסך?

לא. במצב הקיים חוסכים המצטרפים לקופות גמל, קרנות פנסיה וביטוחי מנהלים, ברוב המקרים מצטרפים באופן אוטומטי למסלול ה"כללי". מסלול זה איננו מתחשב במאפיינים המסוימים שלהם כגון גילם. מבדיקות של אגף שוק ההון עולה כי כ- 95% מכספי החסכון הפנסיוני נמצאים במסלול זה. במסלול זה קיימים חוסכים צעירים שצפויים לחסוך עשרות שנים וחוסכים מבוגרים על סף פרישה. כמובן שהצרכים של חוסכים שונים אלו שונה והדבר לא בא לידי ביטוי באופי ההשקעות של חוסכים שונים אלו.

8. כיצד יושפעו החוסכים הקיימים?

חוסכים שלא יבחרו אחרת, יוּעברו למסלולים מותאמים לצורכי החוסך, כך שההשקעות במסלולים החדשים אליהם הם יעברו, יתאימו למאפיינים מסוימים שלהם כמו, למשל, גילם.

9. האם יהיה הבדל בין ניהול כספי פנסיונרים לבין כספי חוסכים?

כן. כספי פנסיונרים וכספי חוסכים ינוהלו במסלולי השקעה נפרדים. השקעת כספי פנסיונרים תיעשה באופן סולידי יותר מאשר השקעת כספי החוסכים, וזאת על מנת למנוע תנודתיות בקצבה החודשית.

10. האם החוסך רשאי לבחור מסלול אחר לפי שיקול דעתו?

כן. החוסך יהיה רשאי להורות לגוף המנהל להעביר את כספי החיסכון שלו לכל מסלול השקעה אחר, וזאת ללא עלויות מעבר או קנסות כלשהם.

צמצום מסלולי ההשקעה והתאמת שמות המסלולים לאופי ההשקעות בהם

11. מדוע פועל אגף שוק ההון לצמצום מסלולי ההשקעה במוצרי החיסכון הפנסיוני (קופות גמל, קרנות פנסיה וביטוחי מנהלים) המשווקים היום לציבור החוסכים?

כיום מוצעים לחוסך מאות קופות גמל ומגוון רב של מסלולי השקעה, כך שבמקרים רבים, לא ברור לחוסך מה ההבדל ביניהם, בבחינת "מרוב עצים לא רואים את היער".

הוכח שריבוי מסלולים דווקא מקטין את מעורבותו של החוסך בבחירת מסלול החיסכון ועובדה היא ש95% מכספי החיסכון הפנסיוני מנוהלים במסלולים ה"כלליים", למרות המגוון הרחב של מסלולי ההשקעה. על מנת להקל על החוסך לקבל החלטה מושכלת לגבי מסלול ההשקעה שלו, הוחלט לפעול לצמצום מסלולי החיסכון המוצעים לחוסכים.

12. אילו צעדים בכוונת אגף שוק ההון לנקוט כדי לצמצם את מסלולי ההשקעה?

האגף פועל למיזוגם של מסלולים דומים באפיקי ההשקעה וברמת הסיכון. גופים יהיו רשאים להציע מסלולי השקעה אשר כל אחד מהם מתמחה באופן מובהק באפיק השקעה מסוים (אפיק מניות, מט"ח, אגרות חוב).

13. איזו השפעה תהיה למיזוג מסלולי השקעה על החוסכים בכל אחד מהמסלולים המתמזגים?

לחוסכים לא ייגרם נזק מיישום הצעדים האמורים. גם לאחר מיזוגם של מסלולי ההשקעה כספי החיסכון של כל החוסכים ישמרו על הוותק שנצבר ועל התשואה שנצברה בחשבונם עד המיזוג, ובכל עת החוסך יהיה רשאי לעבור לכל מסלול אחר בהתאם להעדפותיו.

14. האם בכוונת אגף שוק ההון לנקוט צעדים להגברת השקיפות של הסיכון במסלולי ההשקעה השונים?

בכוונת האגף לקבוע כללים לקביעת שמות לקופות הגמל ולמסלולי ההשקעה כך ששמות המסלולים ישקפו את אפיקי ההשקעה בכל מסלול ואת רמת הסיכון לה חשופים החוסכים בכל מסלול.

כמו כן הגופים המוסדיים יחויבו לפרסם בכל שנה את מדיניות ההשקעה הצפויה שלהם לשנה הקרובה, תוך התייחסות לשיעור ההשקעה שהם מתכוונים להיחשף אליו בכל סוג של אפיק השקעה מרכזי. כך יתאפשר לחוסך לבחור מראש את מוצר החיסכון הפנסיוני שתואם את טעמיו ואת העדפת הסיכון שלו.

העלאת איכות השירות בגופים המוסדיים

15. מהי החשיבות של מערך השירות בגופי החיסכון הפנסיוני וכיצד היא באה לידי ביטוי?

חיסכון פנסיוני הינו אחד המוצרים החשובים שאנו רוכשים במהלך חיינו שמטרתו להוות חלף הכנסה עבור החוסך לאחר פרישתו לגימלאות. הגוף המנהל מלווה את החוסך לאורך שנים רבות. במהלך שנים אלו עשוי החוסך לעבור שינויים רבים בחייו, אשר לעתים מצריכים התאמה של החיסכון הפנסיוני לצרכים חדשים. מערך השירות צריך לתמוך ולסייע לחוסך בהתאמת המוצר לשינויים בחייו. לאיכות השירות חשיבות רבה גם במקרים שבהם החוסך מבקש לקבל מידע כללי או ספציפי בנוגע לחיסכון שלו, לרבות באמצעות מענה טלפוני זמין וקבלת שירותים באמצעות אתר האינטרנט. איכות השירות של הגוף המוסדי נמדדת גם באופן שבו הוא מאפשר לחוסך לממש את החלטותיו ביחס לניהול ההשקעות ולניוד החיסכון בין הגופים השונים בצורה יעילה ומהירה.

16. מהן הבעיות הקיימות במערכי השירות של הגופים?

האירועים האחרונים בשוק ההון גרמו לכך שמספר הפונים למוקדי שירות הלקוחות של הגופים המוסדיים גדל משמעותית. בין לקחי המשבר עלה הצורך בשיפור מערכי השירות של הגופים המוסדיים והתאמתם להתמודדות, בין היתר, עם היקף פניות גדול מהרגיל.

17. כיצד יפעל אגף שוק ההון לשיפור איכות השירות של הגופים המוסדיים?

אגף שוק ההון יפעל לשיפור מערכי שירות הלקוחות בגופים המוסדיים, בין היתר, על ידי הגדרת לוחות זמנים למתן מענה לפניות חוסכים, חיוב בתיעוד ושמירת מידע, מתן אישור בכתב לחוסכים על ביצוע פעולות ונקיטת צעדי אכיפה כנגד גופים החורגים מההוראות.  

דמי ניהול

18. מה הם דמי ניהול?

מתוך התשלומים שמפריש החוסך לחיסכון הפנסיוני, גובה הגוף המנהל דמי ניהול. דמי הניהול הם למעשה המחיר שהחוסך משלם בעבור רכישת החיסכון הפנסיוני וניהולו. דמי הניהול מחושבים כאחוז מהתשלומים השוטפים לחיסכון ו/או כאחוז מהחסכון שנצבר. קיימים מספר מודלים המגדירים את תקרות דמי הניהול אותם הגוף המנהל רשאי לגבות במוצרי החיסכון הפנסיוני השונים. חשוב לדעת כי מחיר זה אינו קבוע וניתן להתמקח עם הגוף המנהל על גובה דמי הניהול ובכך להשיג הנחה בדמי הניהול.

19. למה חשוב להשוות בין דמי הניהול בגופים השונים?

דמי הניהול המשולמים לגוף המנהל משפיעים באופן ישיר על סך החיסכון המצטבר שיעמוד לרשות החוסך בהגיעו לגיל פרישה, באופן בו ככל ששיעור דמי הניהול נמוך יותר, החיסכון המצטבר גדול יותר. מכאן ניתן להסיק כי שיעור דמי הניהול הנגבים על ידי הגוף המנהל מהווה קריטריון חשוב להשוואה בין הגופים המנהלים השונים, ומומלץ לחוסך לבצע סקר שוק על גובה דמי הניהול הנגבים במוצר הפנסיוני הן בבואו לבחור לראשונה את מוצר החיסכון הפנסיוני שלו והן במסגרת שיפור התנאים הקיימים בחסכון הפנסיוני שברשותו לאורך כל תקופת החיסכון.

20. למה חשוב להוסיף את הנתון הזה לדוח הרבעוני, האם לא ניתן להסתפק בהצגתו בדוח השנתי?

הרחבת המידע המוצג בדיווח הרבעוני והוספת נתונים גם על דמי הניהול שנגבו במהלך הרבעון החולף יגבירו את יכולת ההשוואה בין הגופים השונים וירחיבו את אפשרויות המעקב והבקרה של החוסכים לגבי החיסכון הפנסיוני שלהם. בנוסף לפרסום בדוח הרבעוני, דמי הניהול יהיו זמינים ללקוחות גם דרך שירות אחזור המידע ברשת האינטרנט. זמינות גבוהה יותר של הנתונים הנדרשים תגדיל את יכולת המיקוח של החוסך מול הגוף המנהל את החיסכון או מול גופים אחרים אליהם ניתן להעביר את החיסכון.

תגיות