אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יונס: "משבר מיחזור החוב בישראל אינו מיובא; באחריותנו לתקן אותו" צילום: אוראל כהן

יונס: "משבר מיחזור החוב בישראל אינו מיובא; באחריותנו לתקן אותו"

מנכ"ל מזרחי-טפחות: "אם חברה נתקלת בכשל לגבי מיחזור החוב, גורלה נחרץ". לדבריו, יש לטפל במשבר בתחום הריאלי ולסייע לתעשיינים והעסקים הבינוניים, כדי לא להישאר מחוץ למשחק כשארה"ב תחל לצאת מהמשבר; באשר לטייקונים: "מי שעשה טעויות, צריך להיעלם מהזירה"

25.03.2009, 20:38 | שאול אמסטרדמסקי

"הסיכון המרכזי של השווקים בישראל הוא סיכון מיחזור החוב. אין חברה אחת בכל העולם שפורעת את כל חובותיה. אם חברה נתקלת בכשל לגבי מיחזור החוב שלה, גורלה נחרץ. זה סוג המשבר הפיננסי בישראל וזהו אינו משבר מיובא, אנחנו יצרנו אותו ובאחריותנו לתקן אותו". כך אמר הערב (ד') מנכ"ל בנק מזרחי-טפחות, אלי יונס, בכנס באוניברסיטה העברית בירושלים.

לדבריו, "הבנקים אינם תאבים להחליף את שוק האשראי החוץ-בנקאי, משום שאין לנו את היכולת לתת אשראי לטווח הארוך. זהו שוק שחשוב שיתקיים, מכיוון שכל שוק ההלוואות לטווח ארוך תלוי בקיום שוק האשראי החוץ בנקאי".

מנכ"ל מזרחי הוסיף, כי "מסוכן מאד להרחיב את הפעילות על-ידי מדיניות פיסקלית לא מאוזנת. לעומת זאת, אני בעד שימוש נרחב של ערבויות המדינה בנושא התשתיות. אם נממן הקמת מתקני התפלה ונסייע לסקטור הפרטי לגייס חלק מהכסף בערבויות, בתנאים שיגרמו להם לרצות להחזיר את הערבויות, אין שום בעיה לעשות את זה".

עוד אמר, כי "המשבר הפיננסי מתחיל להראות סימנים של התייצבות, אך המשבר בתחום הריאלי הוא בעל משקל כבד מאד. אם לא נטפל במשבר הזה, ארה'ב תצא ממנו אולי מהר ואנחנו עלולים למצוא את עצמנו - כפי שקרה לא אחת בעבר - מחוץ למשחק".

לתת כתף לתעשיינים והעסקים הבינוניים

בהתייחסו לנושא התעסוקה והאבטלה אמר יונס, כי "אינני בטוח שאנחנו צריכים להרשות לגופים המרכזיים שמספקים תעסוקה לעמוד בשאלה, האם יש להם או אין להם זכות קיום. אני מדבר על העסקים הבינוניים, על המפעלים הבינוניים, על היצואנים - שעומדים בפני קושי גובר והולך. אני בעד לתת להם כתף ולעזור להם לעבור את התקופה הזו, משום שמאות אלפי מובטלים ברחוב לא ישפרו את מצב הרוח הלאומי. אובדן תשתית תעסוקתית משמעה להתחיל אחר כך מאפס".

על תוכנית הערבויות של האוצר הוא אמר: "נכון שלא השתמשנו בערבויות של האוצר למערכת הבנקאית. אלה ערבויות שהפער בין עלויות הגיוס בהן והנגישות שהן מאפשרות לשוק ההון, לעומת מה שאפשר לעשות בלעדיהן, הוא כל כך קטן שהן כמעט חסרות ערך. במקום לעזור לבנקים לגייס הון, צריך לפתור כמה כשלי שוק מהותיים במשק הישראלי ואז ניתן יהיה לגייס כסף בשפע ולא יהיה צריך להתערב היכן שלא צריך".

"מי שעשה טעויות - צריך להיעלם"

יונס יצא גם הוא נגד התוכניות להצלת הטייקונים על-ידי המדינה וללא אבחנה, באומרו כי "בעלי החוב בסקטור הפרטי, שעשו טעויות, צריכים להיעלם, הם ועסקיהם. כשאני חושב על איך לטפל בבעיות חוב של חברה כלשהי, אני מסתכל בנכסים שלה ומתעסק גם בשאלה מי ינהל אותה בעתיד.

"להגיד שאנחנו צריכים להכות את כל הטייקונים אפיים ארצה ולהקים דור של מתחילנים, זו אמירה לא נכונה. אבל למרות זאת, יש כאלה שדינם נחרץ וראוי שייעלמו מן הסביבה העסקית של ישראל. כשאמרתי את זה פעם, זו הייתה כותרת גדולה. היום זו כותרת קטנה מאד".

תגיות