אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפרקליטות: "מינוי ליברמן הוא שאלה פוליטית ולא משפטית" צילום: אלכס קולומויסקי

הפרקליטות: "מינוי ליברמן הוא שאלה פוליטית ולא משפטית"

כך השיבה הפרקליטות לעתירת התנועה לאיכות השלטון, שביקשה לבטל את מינויו של ליברמן בממשלת נתניהו בשל החקירה הפלילית המתנהלת כנגדו

30.03.2009, 17:33 | איתי הר אור

מינוי יו"ר ישראל אביגדור ליברמן לכהונה בממשלה הנכנסת הוא שאלה ציבורית-פוליטית ולא שאלה משפטית. כך נטען בתשובת פרקליטות המדינה לעתירת התנועה לאיכות השלטון שביקשה לבטל את מינוי ליברמן וחברי סיעתו לכהונה בתפקידים שונים בממשלת נתניהו.

בעתירת התנועה, שהוגשה נגד סיעות הליכוד וישראל ביתנו והעומדים בראשם, טענה התנועה כי יש לבטל את ההסכמים הקואליציוניים בין התנועות, שלפיהם ליברמן ימונה לסגן ראש הממשלה ושר החוץ, השר לביטחון הפנים יהיה מטעם מפלגת ישראל ביתנו, שלושה חברים מהסיעה יכהנו בוועדת השרים לענייני חקיקה, יו"ר ועדת החוקה יהיה מטעם הסיעה ונציג הכנסת בוועדה לבחירת שופטים יהיה חבר הסיעה.

לטענת הפרקליטות, דין העתירה להידחות, כיוון שהסוגיות העולות בעתירה הינן סוגיות הנוגעות למישור הציבורי והפוליטי ולא למישור המשפטי. בין היתר, טוענת הפרקליטות כי "אכן כהונה של אדם כשר בכיר בשעה שמתנהלת נגדו חקירה פלילית, כמו גם המינויים הנוספים, עשויות להעלות שאלות ציבוריות נכבדות. ברם, בשלב הזה, שאלות אלה אינן עניין להכרעה משפטית, אלא עניין למערכת הפוליטית והציבורית".

בתשובת המדינה מצוין עוד כי החקירה נגד ליברמן מצויה בשלבים מתקדמים ביותר, כי ליברמן עתיד להיחקר בקרוב וכי רשויות אכיפת החוק נותנות לניהול החקירה עדיפות עליונה כדי לסיימה בקרוב. עם זאת מציינים בפרקליטות כי החקירה טרם הסתיימה, טרם התקבלו החלטות ולא ניתן לקבוע אם קיימת תשתית ראייתית מספקת להגשת כתב אישום ובאילו עבירות.

לטענת המדינה, בנסיבות אלה, כל עוד לא הסתיימה החקירה,  ולא ברור אם יוגש כתב אישום, הרי שהשאלות שעולות בעתירה אינן עניין להכרעה משפטית אלא עניין למערכת הפוליטית והציבורית לענות בו.

בעניין מינוי ח"כ ליברמן עצמו כשר חוץ, טוענת הפרקליטות כי ממילא שר החוץ אינו בעל סמכות לעניין בקשות לעזרה משפטית שמגישה ישראל למדינות זרות. באשר למינוי השר לביטחון הפנים מסיעתו של ליברמן, השיבה הפרקליטות כי אף אם קיים ניגוד עניינים רחוק, הרי שאין לומר שקיימת מניעה משפטית לכהונת אותו חבר סיעה כשר לביטחון פנים.

באשר לכהונת שרים מסיעת ישראל ביתנו בוועדת השרים לענייני חקיקה, טוענת הפרקליטות כי שאלת הרכב הוועדה תבוא לפתחה של הממשלה, אשר היא מוסמכת לקבוע את הרכב ועדות השרים. אשר למינויו של יו"ר ועדת החוקה ולמינוי נציג הכנסת בוועדה לבחירת שופטים, טוענת הפרקליטות כי אלו עניינים מובהקים לסמכותה ולשיקול דעתה של הכנסת. בתשובת הפרקליטות נכתב: "השאלה האם חברי סיעה אשר בראשה עומד אדם החשוד בפלילים יכולים לכהן כיו"ר ועדת חוקה או כחברים בוועדה למינוי שופטים אינה שאלה משפטית אלא שאלה הנתונה להכרעתם הציבורית והפוליטית של חברי הכנסת".

יו"ר ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן, חשוד כי קיבל כספים באופן בלתי חוקי מאיל ההון מרטין שלאף, בעליו של בתי קזינו ואחד המעורבים בפרשת סיריל קרן. גם בתו של ליברמן מיכל חשודה במעורבת בפרשה, בכך שחלק מהכספים עברו דרך חברת ייעוץ שעבדה בה. לפי החשד, הכסף הועבר לליברמן דרך חשבונות פיקטיביים הרשומים בקפריסין מבלי שדיווח עליהם. כמו כן, הוא חשוד באי סדרים כספיים במפלגתו, חקירה שנפתחה בעקבות דו"ח מבקר המדינה בשנת 2000.

תגיות